Diğer edebi türlere haksızlık etmek istemiyorum ama genelde sitelerimizde şiir asıldığı için, bu bölümdeki ilk sohbetimi şiire ayırdım.

Evet nasıl şiir yazmalıyız?

İmgeleri yoğunlaştırarak mı yazmalıyız, Ya da çok az kullanarak mı?

Devamlı serbest mi yazmalıyız, yoksa heceyle mi? Hatta aruzla mı?

Günümüz diliyle mi, geçmişten günümüze kadar taşıdığımız dille mi?

Şiirde resim ve musiki olmalı mı, yoksa olmamalı?

Bütün bu soruları çoğaltmak mümkün.

İsterseniz bu sorulara cevap bulmaya çalışarak sohbetimize başlayalım.

Bakın özellikle vurguluyorum. Şiir yazmaya ilk başlayanlar lütfen sağlam bir alt yapı oluştursunlar ve yazacakları ilk şiir hece ölçüsünde olsun. Uzun bir sürede hecenin tadına varsınlar. Sonra aruza geçsinler ve çok sonra da serbesti denesinler. Şayet dediklerim yapılırsa şiirin her ölçüsünde başarılı örnekler verilir.

Değerli Gönül Dostlarım,

Öyle tahmin ediyorum ki benim bu düşünceme tepki göstermişsinizdir. “ Hocam adı üstünde serbest. Neden ilk önce serbesti denemeyelim de. Kuralların iç içe olduğu hece ve daha sonra aruz yazalım? “ İlk başta bu düşüncenizde haklı olabilirsiniz. Ama şunu da unutmayın ki, serbestin toplum üzerinde büyük bir potansiyeli ve etkileyici gücü var. Şimdi ben size soruyorum. “ Serbest denilen gücü etkili mi kullanmalıyız, yoksa etkisiz mi kullanmalıyız? “ Elbetteki etkili…

Yine şunu da unutmayalım ki serbest şiirler, doğru ya da yanlış birer imge yığınları değildir. Hecenin ve aruzun kendine has sınırlı bir tekniği vardır. Bir kalemde sayarsınız ve sonra nokta koyarsınız. Ancak serbestin kendine has bir tekniği yoktur. Hece ve aruz tekniğinin de yeri geldiğinde iç içe kullanıldığı zengin bir ölçüdür. Nasıl alt yapı oluşmadan yazı oluşamıyorsa ( Daha önceki sohbetlerimde belirtmiştim. ) Serbest yazarken de alt yapımızı sağlam oluşturmadan yazamayız. Yazsak bile, yazdıklarımızın düzyazıya dönüşmesi an meselesi olur.

Yani hiç kural yokmuş gibi gözüken serbestte sizin anlayacağınız kuralların içinde kurallar vardır. Kolay değildir serbestte mısralara hâkim olmak. Her an için yanlışa düşme riski daha fazladır. Bu, şuna benzer. Yazan kişiye konu verirsiniz, araştırma yapar ve yazısını oluşturur. Ama konu vermeden istediğini yaz dediğinizde, bir hayli zorlanır. İşte serbest şiir de öyle bir şey…

Bence ilk önce hecenin kurallarını öğrenin. Nedir kuralları ? Sadece üç temel nokta: HECE SAYISI, DURAK VE KAFİYE… Bu üç temel noktayı öğrendikten sonra, inanın ki hece yazmanız da problem olmayacak.

Ama amacınız hiç zorluk çekmeden şiir yazmaksa, bu işe otuz yıldır emek vermiş bir dostunuz olarak, bunun dışında size sunacağım bir alternatifim yok. Nasıl gül dikensiz, yol bayırsız olmuyorsa şiirin de dikenleri ve bayırları vardır. Bunları göze almadan hiç şiir yazmaya başlamayın. Çünkü bir yerde gelir tıkanırsınız.

Evet Gönül Dostlarım,

Bir başka sohbetimizde aynı konuyu işlemek üzere hepinize hürmet ve selamlarımı sunuyorum. Ömer Öner

 

( Şiiri Nasıl Yazmalı? ( 1 ) başlıklı yazı pervane tarafından 20.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.