Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından bir süre önce projesi hazırlatılan Engelsiz Yaşam Merkezi Kampüsü’nün temeli, 4.4.2017 tarihinde Battalgazi Mahallesi’nde atıldı. Yapılan temel atma törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin, Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutan Albay Şerafettin Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde sırasıyla Battalgazi Mahalle Muhtarı Şükrü Kılıç, Türkiye Sakatlar Derneği Eski Başkanı olarak ben, Türkiye Beyazay Derneği Malatya Şubesi Başkanı Yılmaz Alaca, İnönü Üniversitesi BESYO Engellilerde Egzersiz ve Spor Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurettin Konar, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ile Mustafa Şahin, Malatya Valisi Mustafa Toprak ve son olarak da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bir konuşma yaptılar.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın arayarak törene davet etmesi ve törende de bir konuşma yapmamı istemesi üzerine katılmıştım.

Temel atma töreninde yapmış olduğum konuşmada, “İlimizde yaşamlarını sürdüren engelli insanların sosyal, kültürel, eğitim ve sportif gibi faaliyetleriyle ilgili duyulan büyük bir eksiliği gidereceğine inandığım bu kampusun yapılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ile emeği geçen tüm görevlilere başta şahsım olmak üzere tüm engelliler adına teşekkür ediyorum.30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra ilimizdeki engellilerin sorunlarıyla ilgili yapmış olduğumuz tespitleri ve talepleri içeren bir dosya hazırlamış ve bu dosyayı yine bazı engelli dernek yöneticileriyle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a, Yeşilyurt Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat’a ve Battalgazi Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a takdim etmiştik. Bugün burada temelinin atılması için toplanmış bulunduğumuz güzel projeyle ilgili talebimiz o dosyamızda mevcuttu. Üç yıl kadar önce hazırlamış olduğumuz dosyamızda ki bir talebin yerine getirilmesinden dolayı mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bununla beraber bunun gibi projeleri Yeşilyurt Belediye Başkanımızdan da beklediğimizi ifade etmek istiyor ve dosyamızda belirtmiş olduğumuz diğer taleplerinde en kısa sürede yerine getirilmesini arzu ettiğimi belirtmek istiyorum.

Duyduğum mutlulukla birlikte bir üzüntümü de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün temeli atılan Engelsiz Yaşam Merkezinin bir benzerinin yapılmasıyla ilgili söz veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın daha önce temeli atarak hizmete açmasını çok arzu etmiş ve bunun içinde kendisiyle görüşmelerimde takipçisi olmuştum. Verilen söz 4 yıl gibi süre gecikti. Bundan dolayı üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. Üzüntü duymamın nedeni ise başkanımız Ahmet Çakır’a duyduğum sevgi ve saygıdan dolayıdır. Hazırlanan projede son aşamaya gelindiğini ve yakında temelinin atılacağını bilmem üzüntümü bir nebzede olsa azaltıyor. İlimiz adına sevindirici bir proje olacaktır. İnşallah yakın bir zamanda onunda temelinin atılarak hizmete girmesini görmüş oluruz. Burada bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a bu sözün takipçisi olduğumu belirtmek istiyorum.” sözlerini dile getirdim.

Konuşmamın devamında ise “Bildiğiniz gibi yıllarca engelli sorunlarının çözümünün genelinin de belediyelerimizin görev alanlarına girdiğini vurgulardım. Artık vurgulamış olduğum bu sözler 5378 sayılı Engelliler Kanunu kapsamında çıkarılan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğiyle belediyelerin görev alanlarında olduğunu doğrulamaktadır. Çünkü bir şehrin altyapı ve üstyapısıyla ilgili, imarıyla, çevre planlarıyla, kapalı ve açık alanlarıyla ilgili her konuda gerek kamunun yaptığı gerekse de özel sektörün yaptığı tüm çalışmalar belediyelerin görev alanıyla ilgilidir.

Bugün temelini atmış bulunduğumuz tesis elbette biz engellilerin ihtiyaç duyduğu bir eksikliği giderecektir. Ancak bu tür tesisler bizlerin yaşamış olduğu diğer sorunlara, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik gibi sorunlarımıza çözüm getirmeyecektir. Bunun tam çözüm sağlanması ve daha anlamlı olabilmesi için yapmış olduğunuz diğer tüm çalışmaları da engellilerle ilgili mevzuatlara uygun olarak bir bütünlük halinde planlayarak yapmanızla sağlanmış olunacaktır.

Buradan bir kez daha belediye başkanlarımızdan istirham ediyorum, lütfen engellilerin sorunlarının çözüme kavuşması amacıyla erişilebilirlik ve ulaşılabilirlikle ilgili yasal mevzuatların standartlara uygun olarak yapılmasına daha çok özen gösterin. İmar ve Fen İşlerinden sorumlu görevlilerinizin bu konularda bilgi sahibi olmasına özen gösterin. Yapmış olduğunuz tüm projelerde artık engellilerle ilgili standartların uygulanmasına özen gösterin. Bunlara dikkat ettiğinize ve özen gösterdiğinize eminim ama daha çok dikkat etmenizi istiyorum. Malumunuz Anayasamızın eşitlikle ilgili 10.maddesinde engellilere pozitif ayrımcılık yapılması eklenmiştir. Burada belirtilen pozitif ayrımcılık engellilerle ilgili ayrı ayrı uygulamalar, düzenlemeler, projeler yapılması anlamında değildir. Burada belirtilen yapılan tüm hizmetlerde, tüm projelerde engelli, engelsiz her insanın eşit bir şekilde istifade etmesiyle ilgilidir. Demek istediğimiz eğer yapılan bir hizmette her insanın istifade ettiği gibi bizlerde istifade edemiyorsak bu pozitif ayrımcı bir çalışma olmadığı gibi bu eşitlik de değildir. Bununla birlikte engellilerle ilgili yapacağınız çalışmalarda engelliler adına engelsizler karar vermesin, mutlaka engellilerle, engelli STK’larıyla istişare etmeden uygulamayın. Bunu yapmadığınız takdirde sorunlar yaşanmaya devam edecektir. Yıllardır verdiğim mücadelemin amacı aynı zamanda hepimizin de amacıdır. Amacımız Engelsiz Bir Malatya ve Engelsiz Bir Türkiye’ye kavuşmak ve yaşamaktır.” diyerek Engelsiz Yaşam Merkezinin yapımıyla ilgili emeği geçenlere teşekkür ettim.

Sözün özü olarak, yapılacak olan bu tür sosyal tesisler elbette engellilerin bazı ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ancak konuşmamda da belirtmiş olduğum gibi bu sosyal tesislerle birlikte kamuya açık yapılan tüm alanların da engellilerin kullanabileceği şekilde erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik standartlarına uygun yapılmasıyla bir bütünlük sağlayacak ve anlam kazanacaktır. Aksi halde kamuya açık olarak yapılan alanların engellilerin erişilebilirliği ve ulaşılabilirliğine uygun yapılmaması halinde bu sosyal tesisler anlamını yitirecek ve hiç bir şey ifade etmeyecektir.  

( “Engelliler Adına Engelsizler Karar Vermesin” başlıklı yazı AliHaydar tarafından 27.04.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu