Dünyada güzel şeyler de oluyor.28-29 Ocak tarihlerinde İstanbul Cevahir Kongre Merkezinde İslam Ülkeleri Düşünce Formunun katılımıyla “Barış medeniyeti ve İş Birliği” konulu bir konferans düzenlendi.Endonezya’dan Fas’a kadar 40 üstünde İslam ülkesi çoğu İslam Konferansı Teşkilatına üye ülkeler olmakla beraber; Rusya Federasyonu ,Tayland gibi belli oranda ülkelerinde Müslüman bulunan devletler de katıldılar ve katkıda bulundular.

Perşembe günü 4 oturum, Cuma 3 oturum olmak üzere 7 oturumdan oluşan bu konferansı en kısa zamanda derleyip saygıdeğer okuyucularımla paylaşacağım.İlahi bir lütuf olarak bana da konuşma hakkı verildi buna vesile olan TASAM Başkanı sayın Süleyman ŞENSOY’a da teşekkür etmeden edemem; önce konuşma metnimi sizinle paylaşmak istiyorum.Heyecanımı bağışlayın, Uluslar arası konferansta daha önce hiç konuşmamıştım.Değerlendirmenize sunuyorum

Bismillahi Teala

Bu çalışmaya katkı sunan herkese şükranlarımı sunarım,

Birkaç cümleyle katkıda bulunmak istiyorum,

Efendim ben itiraf ediyorum ki, Allah’ın özgürlük anlayışına hayranım. Şöyle buyuruyor: “Bana inanmayan kullarıma dokunmayın,eninde sonunda bana dönerler”

Başka bir ayette buyuruyor ki “hata yapan bireyleri cezalandırırsam yer yüzünde canlı kalmaz”

Biz İslam toplumuna hoş görüyü,hatalara karşı sabırlı olmayı ,yol göstericilik yapıp doğruya yönlendirmeyi öğretemiyoruz,Daha çok eleştiriyoruz,gıybet edip günah kazanıyoruz,toplum huzuruna bir katkımız olmuyor.

Şu münafık,bu kafir, bir diğeri fasık ya da müşrik derken ortada adam kalmıyor,halbuki her insanın güzel meziyetleri vardır,bu güzel hasletleri takdir edip, varsa diğer yanlışlarından döndürmeye çalışabilsek işte o zaman hayata pozitif bir katkı sağlamış oluruz.Asıl, emr-i bil maruf nehy-i anilmünker bu değil mi?

Bunu da sivil toplumun aracılığıyla yapabiliriz,yani ne zaman ki İslam toplumunda 18-20 yaşına gelmiş her vatandaş müspet manada faaliyet gösteren en az bir sivil toplum kuruluşuna üye olup,bilgisini ,feyzini,ufkunu ve güvenini oradan aldıysa,o zaman topluma kayda değer bir kalite gelir ve o kalite ile yaşam standartları,hem ekonomik, hem sosyal, hem manevi açıdan yükselir.

Sivil toplum, bireye ilgi gösterir,haddini aşan bürokratı frenleyebilir,dengesiz siyasetçiye ayar verir,Yani 21.yüzyılın olmazsa olmazıdır, Düşünce Kuruluşları,yoksa bu açığı devlet dahi kimse dolduramaz,

Ayrıca insan hakları evrensel beyannamesinin peygamberlik müessesinin bir ürünü olduğunu unutmayalım,Peygamberler hep doğruyu, güzeli insanlığa anlatmak için çaba sarf etmişler,işin içinde Müslümanlar olmadığı için, anne baba hakkı,kardeş hakkı,eşlerin karşılıklı hak ve ödevleri,komşuluk hakkı ve akraba hakkı gibi eksikleri de var, ancak işin “içinde yokuz” diye sahiplenmekten de uzak kalmayalım,İKT’nın eylem planında insan hakları ve kadın haklarına yönelik çalışmalara yer verilmesi de takdire şayandır.

Elhasıl diyorum ki,hayata emek veren eser bırakan ilim adamlarımızdan da yararlanmak lazım,örneğin İslam alimlerinden Bediüzzaman Seid Nursi 1911 de Şam’da aralarında yüzden fazla ulemanın olduğu, binlerce bireye bir hutbe irad etmiş, İslam dünyasının sorun ve çözümlerini tespit etmiş, ama bundan çoğumuz bihaberiz.

Hayata ve hakikate bağlılık adına gençlere,ihtiyarlara,hastalara,hanımlara hitaben yazdığı çok çok yararlı risaleler var, bunları ülkemiz insanıyla paylaşmadığımız için mesulüz,vebal altında kalıyoruz

Selam sevgi ve dua ile Allah’a emanet olun,Kuran’ın adalet anlayışını kavrayabilsek, dünya kadar sorun kendiliğinden çözülür, bunu da unutmayalım.

Eğitimci-Yazar Eyüphan KAYA
( Güzel Şeyler Oluyor başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 31.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu