Engellilerin karar alma süreçlerinde yok sayıldığı ve bununla birlikte engellilerin seçme özgürlüklerinin de okullarda bir türlü çözüme kavuşturulmayan fiziki engeller nedeniyle engellendiği bir seçimi daha geride bıraktık.
31 Mart da yapılan Mahalli Yerel Seçimlerinde 2018 yılsonu itibariyle 82 milyon 3 bin 882 olan nüfusumuzun yüzde 12.29’unu oluşturan 10 milyon 78 bin 277 engelliden sadece bir tane ilçe belediye başkanı ile birkaç tanede belediye meclis üyesi seçilebildi.
Yıllardır engelli federasyon ve konfederasyonları başta olmak üzere birçok engelli sivil toplum örgütleri içerisinde hak savunuculuğu mücadelesi veren;
Av.Turan Hançerli Avcılar Belediye Başkanı, Cemal Merdan Zeytinburnu Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Ahmet Mıhçı Konya Karatay Belediye Meclis Üyesi, Hatice Yakar Kütahya Belediye Meclis Üyesi, Hasan Anuk Mardin Artuklu Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Erdem Göksel Merakoğlu İstanbul Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi, Arslan Güdek Ordu Ünye Belediye Meclis Üyesi, Neziha Temur Tekirdağ Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi, Hayrettin Dereli İstanbul Sarıyer Belediye Meclis Üyesi, Emrah Savsar Konya Meram Belediyesi Belediye Meclis Üyesi, Arif Gümüş Ankara Pursaklar Belediye Meclis Üyesi, Derya Balcı Ankara Keçiören Belediye Meclis Üyesi, Mehmet Kamil Erat Mardin Mazıdağı Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Ahmet Uğur Baran İzmir Karşıyaka Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Hüseyin Çelebi Mardin Midyat Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, İbrahim Tapışık Şanlıurfa Karaköprü Belediye Meclis Üyesi, Tuncay Gündüz İstanbul Avcılar Belediye Meclis Üyesi, İrfan Gümrah İstanbul Kadıköy Belediye Meclis Üyesi, Fethi Soyak Niğde İl Genel Meclis Üyesi ve Güler Dağıdır İstanbul Şişli Belediye Meclis Üyesi olarak AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi listelerinden seçilmişlerdir.
Bundan sonra beş yıl süresince yerel yönetimlerde üstlenecekleri görevlerle engelli mücadelesine katkı sunacaklar. Yerel yönetimler engellilerin yaşamış olduğu erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik gibi temel sorunlarının çözüm adresi olmaktadır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait kapalı ve açık alanları ile toplu taşıma araçlarında karşılaşılan sorunların giderilmesi anlamında alınacak ve uygulanacak kararlarda göreve gelen bu arkadaşlarımıza büyük sorumluluklar düşüyor. Üstlendikleri bu sorumlulukları yerine getirmek için büyük bir çaba göstereceklerine inanıyorum. Bu nedenle Avcılar Belediye Başkanı olarak seçilen Av. Turan Hançerli başta olmak üzere meclis üyesi olarak seçilen diğer arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.
Bununla birlikte Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Selahattin Gürkan başta olmak üzere merkez ilçelerimizden Battalgazi Belediye Başkanı olan Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı olan Mehmet Çınar ile diğer ilçe belediye başkanlarımıza da yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Yapacakları çalışmaların erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik anlamında uygun olup olmamasının takipçisi olacağım. Standartlara uygun yapacakları güzel çalışmaları takdir edeceğimiz gibi eksik ve yanlış konularda da eleştirilerimizi yapacağız. Çünkü hepimizin de ortak arzusu ve amacı engelsiz bir Türkiye ve engelsiz bir Malatya’ya kavuşmaktır.
Gelelim diğer konumuza. Her seçimde
engellilerin yaşadığı sorunlar bu defa da yaşandı. TSD Malatya Şubesinde
yıllarca omuz omuza mücadele ettiğimiz İbrahim Korkmaz gerek 24 Haziran 2018
tarihinde yapılan gerekse de 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde oy
kullanmak amacıyla Çavuşoğlu mahallesinde
bulunan Nureddin Zengi İlkokuluna gider. Bina girişinde bulunan
merdivenleri aşmak amacıyla asansörün önüne geldiğinde gördükleri karşısında
şaşkınlık yaşar. Çünkü asansör kapalı olduğu gibi kapısına ayrıca kilit vurulmuştur.
Ne kadar çabalarsa çabalasın bir türlü asansörün kapısını açtıramaz. Oy kullanacağı
sandık görevlileri de gereken kolaylığı göstermez. Oy kullanma hakkının elinden
alınmasını belgelemek için tutanak tutturmak ister. Bir tane dahi görevli
tutanak tutmaya yanaşmaz. Demokratik hakkını kullanarak vatandaşlık görevini
yerine getirmek amacıyla evinden güle oynaya çıkan İbrahim Korkmaz psikolojisi
altüst olmuş bir vaziyette oradan ayrılmak zorunda kalır. Okula oyunu kullanmak
için gelen tekerlekli sandalyeli diğer engellilerde karga tulumba taşınarak
merdivende çıkarılırlar.
Sözün özü
olarak, iki seçimde de okul girişinde bulunan asansörün kapısına kilit takan Nureddin Zengi İlkokul
Müdürünün amacı nedir anlamış değilim. İlk olayda bir hata yaptılar desek de
ikinci defa tekrarlanması akıllara başka sorular getiriyor. Merak ediyorum bu
asansörler kilitli tutulacaksa neden yapıldı? Seçim öncesi okul idarecileri
gerek Valilik gerek Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul binalarında herhangi
bir sorun yaşanmaması amacıyla uyarılmadı mı? Uyarıldıysa bu sorun neden
yaşandı?