Uzun zamandır ziyaret etmeyi düşündüğüm ancak bir türlü fırsat bulup gidemediğim Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezini arkadaşım İbrahim Korkmaz ile birlikte 30 Haziran Salı günü ziyaret ettik.

Engelsiz Yaşam Merkezi, Battalgazi Belediyesi tarafından 4 Nisan 2017 tarihinde o dönemki belediye başkanı olan şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından temeli atılmış ve 17 Eylül 2018 tarihinde ise açılışı yapılarak hizmete girmişti.

O dönemin Battalgazi Belediye Başkanı olan Selahattin Gürkan’ın büyük önem verdiği projelerden biri olan Engelsiz Yaşam Merkezi, sosyal belediyecilik anlayışı gereğince engelli bireylerin ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak, eşit fırsatlar sunmak, geleceğe umutla bakmalarını ve sosyal hayatın içerisinde yer almalarını sağlamak amacıyla kapalı ve açık olmak üzere toplam 8 bin metrekare üzerine yapılmıştı.

Merkezi ziyaret etmeden bir gün önce görüştüğümüz Merkez Müdürü Serdar Gündoğdu asansör tertibatlı servis araçlarını gönderip bizleri aldırdı.

Ziyaretimiz esnasında bizleri güler yüzleriyle karşılayan başta müdür Serdar Bey olmak üzere çalışan tüm personellerine gösterdikleri misafirperverliklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En başta ise böyle güzel bir tesisi ilimize kazandıran dönemin belediye başkanı olan Selahattin Gürkan başta olmak üzere bu hizmetin devamını sağlayan şu anki belediye başkanı Osman Güder’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Müdür beyle bir taraftan çaylarımızı yudumlarken diğer taraftan ise sohbet ederek bilgi alışverişinde bulunduk. Yapmış olduğumuz sohbetin ardından Engelsiz Yaşam Merkezinin tüm bölümlerini bizzat gezdirerek açıklamalarda bulunurken sorduğum soruları da tek tek yanıtladı.

Engelsiz Yaşam Merkezinde; Zihinsel, bedensel, otizmli ve down sendromlu gibi toplam 138 kadar (Asıl kapasitesi iki katı kadar olmasına rağmen yeterli personel bulunmadığından hizmet verilememektedir) engelli insana bireysel eğitimin yanı sıra grup eğitimlerinin de verildiğini,

Merkeze engellilerin ulaşımı konusunda ise ikisi normal ve biri de asansör tertibatlı olmak üzere üç araçla servis hizmeti verildiğini,

Eğlence Odasında masa tenisi, satranç, bilardo, langırt vb gibi oyunlarla engellilerin boş zamanlarını değerlendirmelerini, bir gruba ait olma, paylaşma, özgüven, işbirliği duygularını pekiştirmelerini ve yaşadıkları bu duygulardan haz almalarının sağlandığı,

Kişisel Bakım Odasında engellilerin kuaför vb gibi kişisel bakımlarının yapıldığı ve kendilerine de öğretildiğini,

Spor bölümünde halı saha, basketbol, voleybol, fitnes gibi spor dallarıyla ilgili çalışmalarının yapıldığını,

Müzik Atölyesinde ritim ve koro çalışmaları ile engellilerin özgüvenlerinin artmasını artırarak sosyal ortamlara uyum sağlamalarına çalışıldığını,

Sanat Atölyesinde grupla veya bireysel olarak yapılan resim ve takı tasarımı gibi faaliyetlerle engellilerin sosyal, duygusal, zihinsel ve bedensel özelliklerini geliştirmek, yaratıcılığını artırmak, özgün düşünceyi ve estetik anlayışlarını geliştirmek, haz almalarını ve duygusal açıdan rahatlamalarını sağlamak ve paylaşmayı öğretmek amacıyla faaliyetlerin yapıldığını,

Merkezin bahçe kısmında oluşturulan Hobi Bahçesinde engellilerin toprakla uğraşarak rehabilite edilerek hoşça vakit geçirmelerinin sağlandığı,

Hobi Bahçesinde yetiştirilen ürünlerle Uygulama Evi bölümünde, engellilere pozitif enerji kazandırmak, psikolojik olarak rahatlatmak, stresten uzaklaştırmak ve günlük yaşam becerilerini kazandırmak amacıyla yemek, pasta yapmak vb gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı,

Merkezde bulunan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinde ailelere ve engellilere psikolojik destek verildiğini,

Fizik tedavi bölümünde hareket yetersizliğine yol açan ve yaşam kalitesini düşüren problemlere yönelik engellilere özel tedavi programları uygulayarak, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık seviyesinin artırılması ve gerekli desteğin verilmesi sağlanırken yüzme havuzunda ise hidroterapi uygulaması ile su içinde denge-koordinasyon çalışmalarıyla birlikte yüzme eğitimi verildiğini ve bunun dışında ise kafeterya, kütüphane odası, konferans salonunun bulunduğunu öğrendik.

Görüşme öncesinde edindiğim bilgi ve gözlemlere göre Engelsiz Yaşam Merkezi özel işletmeler tarafından açılan rehabilitasyon merkezleri statüsünde hizmet vermektedir. Yani ticari işletmelerden hiçbir farkı yoktur. Buradan faydalanmak isteyen engelliler önce Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvuru yaparak oradan alabileceği hizmetlerle ilgili gerekli onayı aldıktan sonra buradan istifade edebilecek.

Merkezde verilen hizmet ile binanın özellikleri (sadece tuvaletlerin ölçüsü haricinde) çok güzel, bu konuda herhangi bir sözüm yok. Ancak ticari işletmeler gibi verilen hizmetlerin sosyal belediyecilikle bağdaşmayacağını da belirtmeden geçemeyeceğim. Bu eksikliğin biran önce giderilmesi ve sosyal belediyecilik kapsamında hizmetlerinde verilmesi daha güzel sonuçlar doğuracaktır.

Belediyenin bulunduğu ilçede yaşayan birçok engellinin sosyal, kültürel, eğitsel, sportif, ulaşım vb gibi birçok alanda da verilecek hizmetlerden faydalanması sağlanmalıdır. Gerek bu kapsamdaki faaliyetler gerekse de merkezde verilen rehabilitasyon hizmetlerinin bir bütünlük sağlanması halinde asıl amaca ulaşılmış olunacaktır.

Battalgazi Belediye Başkanımız başta olmak üzere Yeşilyurt ve diğer ilçe belediye başkanlarımızda engellilerle ilgili sosyal belediyecilik hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa ivedilikle şu konuları dikkate alarak yapmalarını tavsiye ediyorum.

Belediye bünyesinde Engelliler Koordinasyon Biriminin oluşturulması, ilçede yaşayan engellilerin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, sağlık, istihdam, engel durumu, kullandığı yardımcı araç-gereçler, engel durumundan dolayı yaşadığı genel ve bireysel sorunlar, sosyokültürel ve ekonomik durumu vb gibi envanterinin tespit edilmesi, tespitlerin doğrultusunda sosyal, kültürel, eğitsel, sportif vb gibi hizmetlerin verilmeye başlanılarak sorunların çözülmesi, ilçe kapsamında yaşayan ağır durumdaki engellilerin ulaşım sorununu gidermek amacıyla asansör tertibatlı araçların hizmete konulması, belediye olarak yapılan tüm proje ve faaliyetlerde evrensel standartlar dikkate alınarak erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik anlamında bir bütünlük sağlanması gerekmektedir.

Sözün özü olarak, en önemlisi de ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka biz olmadan bizim hakkımızda hiçbir şey yapmasınlar. Yani engelliler adına, sorunu yaşayanlar adına engelli olmayanlar, sorunu yaşamayanlar karar vermesinler. Böyle güzel binalar yapmakla engelli sorunlarını çözüme kavuşturduk diye düşünüyorlarsa hata yapacaklarını belirtmek isterim. Unutmasınlar ki o binalara kadar gidilecek yollar, kaldırımlar, kapalı ve açık alanlar, ulaşım araçları, kent mobilyaları bir bütün olarak erişilebilir ve ulaşılabilir olarak yapılmadığı takdirde hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

( Battalgazi Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi başlıklı yazı AliHaydar tarafından 14.07.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu