Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 7.11.2021
Okunma Sayısı : 1063
Yorum Sayısı : 8

KÜÇÜK ÇOCUK VE ŞİŞMAN ADAM—2. BÖLÜM—ALL THE ENGİNEERS WERE OLD AND GAY


Başlıktaki  İngilizce yazının  tamamı şu  şekildedir: All the 
engineers were oland gay (Enola Gay) who worked on the Enola Gay bomber plane.
 
Yani: Enola Gay  Bombardıman uçağında  çalışan  tüm mühendisler  yaşlı ve eşcinseldi. [ Karikatür alıntıdır ama  karikatür ve  yazının  ne  kadar  gerçeği  yansıttığı hakkında  net bir bilgim yok. ]

ABD bir  taraftan  atom bombası denemeleri yaparken bir taraftan da yaptıkları bu bombanın  o zamanın savaş  uçakları vasıtasıyla  nasıl  atılabileceğinin  hesaplarını  yapmaktaydı. Neticede en az yarım ton ağırlığında  bir  bombaydı  taşınacak  olan ve bu arada bomba atıldıktan sonra- aşağıda  on binlerce  insan  ölecek olsa da-  onu  atan  savaş  uçağına  ve  içindekilere bir  zarar gelmemesi  gerekiyordu.


Tüm  bu  çalışmaların  yanında  atom  bombasını  taşıyacak olan savaş uçaklarının  nereden havalanacağı da  önemli  bir  sorundu. Öyle  her yerde savaş  uçaklarının kalkıp inmesine uygun havaalanları  olmadığı gibi uçaklar  çok  uzun  süre  havada  kalamıyorlardı.

Bu  konu da halledildi. Mariana takım adalarından biri olan Tinian adasında 2600 Metrelik bir  pist vardı  ki bu  kalkış için de  iniş için de  gayet  uygundu.

5 Ağustos 1945 Öğleden sonra ABD Başkanı  Truman atom  bombasının  Japonya’ya  karşı  kullanılmasına  ilişkin  emri onayladı.

İlk  görev  1915 doğumlu  yani  o tarihte 30 yaşında  olan Albay  Paul Tibbets ve  ekibine  verilmişti.

Tibbets 6 Ağustos 1945 saat 2.45 de havalanmadan  önce  Japonya’nın  bir  kentini bombalamakta kullanacağı B 29 tipi Savaş uçağının burnuna  annesinin  adını  yazdırdı: ANOLA GAY

On binlerce  insanı  öldüreceğini  bilen  bir  insan  nasıl bir cani ruha  sahip  olmalıdır  ki  insanları  öldüreceği  uçağa  annesinin  adını versin?  Bu sorunun cevabını  siz  okuyucuların takdirine  bırakarak devam ediyorum.

Saat 3.00 gibi Bomba  teknisyeni William Parsons  daha  önce  adı  Little Boy  yani  küçük çocuk  olarak  konmuş olan atom  bombasını  yuvasına  yerleştirdi. Bundan sonrasında  yapılacak  iş  daha  önce  belirlenmiş hedeflerden  hangisinin  vurulacağı  idi.

Enola  Gay  ile  birlikte  keşif  için  havalanmış olan  üç uçaktan  biri olan  Strait Fkush’tan  beklenen mesaj geldi.  O an için  görüşe izin veren en uygun hedef  Hiroşima idi. Üzerinde  oldukça  ince  bir  bulut olsa da  bu  Hiroşima’nın  vurulmasını  engellemeyecekti.

Paul  Tibbets  Hiroşima’ya doğru  yöneldi.

Saat 7.30 da Bomba  uzmanı Albay Parsons  ‘’ Kırmızı çubuklar devreye sokuldu.’’ Dedi ve  seyir defterine de bu cümleyi yazdı. Bu söz bombanın atılmaya hazır olduğu anlamına geliyordu.

Paul Tibbets  bombanın  kendilerine bir  zarar vermemesi için uygun  yüksekliğe tırmanmaya başladı.

Saat tam 9.00 da Hiroşima  üzerinde  tur atmaya başlamıştı. Bombayı bıraktığı  noktanın  şehrin tam  ortası olmasını  böylelikle  tahribatın  had safhada olmasını istiyordu.

[ Lisede  okurken Milli  Güvenlik dersimize  giren  rahmetli Albay  Bedri  Buluç  ‘’Bir atom bombası düştüğü nokta  merkez  olmak üzere  60 Kilometre çapında  ne kadar  canlı ve  hatta cansız  varsa bir  anda  yok  edecek güce  sahiptir.’’ Demişti. Sonraları  tabii  ki  bin  kat beterleri  yapıldı.]

Nihayet saat 9.15 de bomba kapakları açıldı ve on beş saniye  sonra Hiroşima’da tam anlamıyla  bir  kıyamet koptu.

KÜÇÜK ÇOCUK bir kaç saniye içinde 70.000 insanı  öldürmüştü. Ama  öldürdüğü insan sayısı bu kadarla sınırlı olmayacaktı. İlerleyen  saatlerde ve  günlerde  hatta  aylarda ve  hatta  senelerde daha  on binlerce  insan atom  bombasının radyasyon etkisinden tutun da  her şeyin  yerle  bir olması sebebiyle çıkan salgın  hastalıklar ve dahası açlık ve  susuzluk sebebiyle  ölmüştü. Çok  kısa süre içinde ölenlerin sayısı 140.000 e ulaşmıştı  ama  yaşayanlar  ölenlerden  daha  şanssız olduklarına  inanıyorlardı  ki  işin  gerçeği de buydu.

Bazı saflar nereden  uydurmuşlarsa  Japonya’ya  atom bombasını  atan  Paul  Tibbets’in daha  sonra  vicdan azabına dayanamayarak  öldüğü gibi  bir hikaye  uydurmuşlar.

Tam  tersi...1915 Doğumlu  Paul  Tibbets 92 yaşına  kadar  yaşadı ve 2007  yılında yaşlılık  sebebiyle  öldü. Ölmeden  önce  de  defalarca yaptığı  işten asla  pişmanlık duymadığını ve şartlar  gerektirdiği  takdirde  ABD için  aynı  şeyi seve  seve  yapacağını  söyledi.  Dahası ölenler  için  üzgün  olduğunu  ama  vicdanının rahat  olduğunu yatağa  girdiğinde rahat  bir  uyku  çektiğini  söyledi.

Öldüğünde  herhangi bir  cenaze  töreni ve mezar taşı istemedi zira  mezarının protestolara  ve  nefret gösterilerine  sahne  olmasını istemiyordu. Vasiyeti üzerine  cesedi  yakıldı  külleri  Manş  Denizine  savruldu.

Evet.. 6 Ağustos 1945 de Japonya’nın  Hiroşima Kenti atom  bombası  ile yerle bir  edilmiş ve  140 bin  insanın  yanı  sıra kentteki 90.000 binadan 62.000 i tamamen yıkılırken geri kalanları  kullanılamayacak  hale  gelmişti. Ölen  hayvanların ve  bitkilerin  ise  haddi hesabı yoktu ama Japonya’nın  çilesi  sadece Hiroşima  ile  sınırlı değildi.


Gelecek bölümde...

( Küçük Çocuk Ve Şişman Adam—2. Bölüm—all The Engineers Were Old And Gay başlıklı yazı Sami Biber tarafından 7.11.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.