KÜÇÜK  ÇOCUK  VE ŞİŞMAN ADAM—3. BÖLÜM—ŞİŞMAN ADAMDAN  HİRO HİTO’YA İKİNCİ  ÖPÜCÜK

9 Ağustos  1945 de ABD nin B 29 Tipi savaş uçaklarından Bocksar aslında  bir  denizci  olan Frederick Lincoln  Ashworth idaresinde havalandı.  Yakınlarının  ve  arkadaşlarının  kısaca  Dick  dedikleri  bu  komutan  uçağına ne  annesinin  ne  babasının  adını  vermişti. Ama Hiroşima’yı  bombalayan Paul  Tibbets’ten daha  fazla vicdan taşıyan  bir  insan  değildi.

Uçak  yine  Tinian adasından havalanmıştı  ve  asıl adı  ‘’ Center Board-II’’ olan  500 kilogram  ağırlığındaki  atom  bombasını  taşıyordu.

Evet  aslında  atom bombalarının adı  Centerboard idi.  Bunlardan  Centerboard I  Hiroşima’ya  atılmıştı. Center Board II de  Kokura  şehrine atılacaktı.

Aslında  Centerboard-I’e ‘’ Küçük  Çocuk ‘’  Centerboard-II’ye ‘’ Şişman  Adam ‘’ isimlerinin  takılması  bile  ABD'nin nasıl  bir  manyak  ve  sadidst  ruh  halinde  olduğunun  göstergesiydi. Ancak  dahası da  vardı:

Paul  Tibbets denilen cani  kullandığı  uçağa  annesinin  adını verirken  Frederich Lincoln Ashworth  direkt  Şişman Adam adını  verdikleri  bombanın  üzerine ‘’ Şişman Adamdan  Hiro  Hito’ya  ikinci  öpücük’’  Yazdırdı. 

Hiroşima’ya atılan  atom  bombasının  o  şehirde  nasıl  bir  insan  ve diğer  canlı  kıyımı meydana  getirdiğini  dolayısıyla da  atacağı  atom  bombasının  on binlerce  insan  ve diğer  canlıyı  öldüreceğini bile bile  Japon İmparatoru Hiro  Hito’ya ikinci  kez  gönderdiği atom  bombasının  üzerine  bu  mesajı  yazmıştı: ŞİŞMAN ADAMDAN  HİRO HİTO’YA  İKİNCİ ÖPÜCÜK.

[ İşin  trajikomik  tarafı  atılan  iki  Atom  bombası da  yüz  binlerce  Japonun canını  alırken Hiro Hito’ya  hiç bir  şey  olmadı. Adam 1989 yılında  88 yaşında  Tokyo’da  öldü.]

Evet 9 Ağustos 1945’de  Tinian adasından  havalanan  Bockser  altı saatlik  bir uçuştan sonra Yakuşima  adasına  ulaştı.  Burada  kendisine Türkçe adları ( daha  doğrusu  lakapları )   ‘’ Mükemmel  Artist’’  ve ‘’Büyük  Kokuşuk ‘’ olan iki  savaş  uçağı daha  katılacak  ve bunlardan Mükemmel Artist  atom bombası  atıldıktan  sonra ortaya  çıkan  enerjiyi  ölçerken  kamera  sistemleriyle  donatılmış olan Büyük Kokuşuk  hedefi vurma  konusunda  yardımcı  olacaktı.  Ancak Büyük  Kokuşuk  kalkamadı. Dolayısıyla  Bockser ( asıl  bombalamayı  yapacak  uçak ) sadece  Büyük Artist ile  yoluna  devam  etti.

Frederick Lincoln  Ashworth  hedefi  olan  Kokura  kentinin  üzerine  geldiğinde  saat 10.45 di. Ancak  kentin  üzerini  yoğun  bir  sis tabakası  kaplamıştı. Bu  siste  herhangi bir  hedefi vurması  mümkün  olmadığı  gibi sisin dağılması öyle  kısa  süre için  mümkün değil gibi  görünüyordu. Yapılacak  şey  belirlenen  diğer  hedeflere  yönelmekti.

Daha  önce  belirlenen17  hedeften  biri olan Kyoto  ve  Yokohoma’ya yönelebilirdi ama bu  şehirler daha  önce defalarca  normal  savaş  uçakları  ile  bombalandığı için  bu düşünceden vazgeçti.  Çünkü  üstleri  ona atom  bombasının  tesirini  görebilmek  için daha  önce  bombalanmamış  şehirleri  tercih  etmesini  emretmişti.

Frederick Lincoln  Ashworth Kokura’nun  üzerinde  tam 45  Dakika  tur  attı  acaba  sis  açılır  mı  diye  ama  açılmadı.

Bu durumda yeni hedefin normalde  Niigata olması gerekiyordu ancak  elindeki  listede  bir  isim daha vardı: Daha önce – içinde  çok  sayıda ABD askerinin  bulunduğu bir esir kampı olması sebebiyle- listeden  çıkarılmış  olan  Nagazaki... Birileri  el yazısıyla da olsa Nagazaki’yi  listeye  eklemişti.

Varsın  olsundu  orada  ABD askerleri de... Kurunun  yanında  yaşın da  yanmasında  bir  mahsur  olmazdı herhalde.

Uçağın  burnunu  Nagazaki’ye  çevirdi.

Saat 11.50 de  Nagazaki  üzerindeydi ama Nagazaki  üzerinde  de bulutlar  vardı  ve  asıl hedef  olan Mitsubishi Silah  Fabrikası  görünmüyordu.

Frederick Lincoln  Ashworth Nagazaki  üzerinde de  tur atmaya  başladı  ama  bu arada  yakıtları  azalıyordu. Bir  an  önce  bombayı  atıp  dönmeleri  gerekiyordu.

Nihayet  hedef  görülmüştü.

Enola Gay’de  olduğu gibi  Bockser'de de kırmızı  çubuklar  devreye sokuldu.  Yani Atom  Bombası aktif  hale  getirilmişti.

Bomba  kapakları  açıldı ve  bomba  fırlatıldı.

Tam  olarak 12.02 de Şişman Adam  Nagazaki  şehrinin  üzerine  düştü.

Bomba  Nagazaki’yi  yerle bir  ederken  Muhteşem  Artist  adlı  savaş  uçağı da  bir  taraftan  ABD'nin  bu  muazam  eserini(!)  görüntülemeye  ve bomba ile  yayılan  enerjinin şiddetini  ölçmeye  çalışırken  bir  tarafta da  Nagazaki  üzerine  Japonca  yazılı  kağıtlar  atıyordu ve  o  kağıtlarda insanlara   yaşadıkları  yerlere atom bombası  atıldığı  takdirde neler  yapmaları  gerektiği  ne  gibi  önlemler  alacakları  anlatılıyordu. Yani  çok  açık ve  net bir şekilde  aşağıda  insanlar  cehennemi  bir azapla  yok  olurken  yukarıdakiler ve  tabii ki ABD  işin dalgasındaydı. İnsanların  kafalarına  atom  bombası  atıldığı  anda  uçaklardan  atılan kağıtları görüp ‘’ Acaba  bunlarda  ne  yazıyor?’’  Diye  merak  edeceklerini ve  durup  okuyacaklarını  düşünmüş  olamazlardı  herhalde.

Bomba  sözde  silah fabrikasının üzerine atılmıştı  ama  aslında  silah  fabrikasının bir kolu olan torpido fabrikasının  bile 1. Km uzağına  düşmüştü  ve  asıl hedeften  ise  çok daha uzaktı. Ancak 1946 da  yine  bizzat ABD’in hazırladığı  raporda  bombanın  ilk  düştüğü noktada çok  sayıda  okul ve  hastanenin  ve  bir  de  hapishanenin  olduğu  görülmekteydi. Yani  hedef  gözetilmeksizin  ya  da  özellikle  insanların  yoğun  olarak  yaşadıkları  bir noktaya atılmıştı  bomba.

Nagazaki’de  bir  anda  70.000 insan  hayatını  kaybederken  Frederick Lincoln  Ashworth ve ekibinin  tek  derdi  Pasifik’in  sularının  soğuk  olup olmadığıydı. Çünkü  uçaklarında  ancak iki saat  idare edecek yakıt  kalmıştı. Dolayısıyla  mecburen denize  iniş yapacaklarını  düşünüyorlardı. Ama  şanlıydı  şerefsizler. Saat  13.20 de Okinawa  Hava üssü  üzerindeydiler. Her ne  kadar hava  üssündeki  kule  inişleri  için ‘’ Tamam ‘’ demese de...Daha  doğrusu  kule  ile  bağlantı  kuramasalar da  en  sonunda attıkları işaret fişeği sayesinde dikkatleri çektiler  ve  pisti kısmen  boşaltabildier. Uçak  yere sert bir  şekilde  inse de  hiç  kimseye  bir  şey  olmadı. Yakıtları  bittiği  için de  uçak  zaten  iner  inmez  kendiliğinden  durmuştu.


Paul Tibbets’in  Hiroşima’ya  atom  bombası  attığı  için  hiç de pşman  olmadığını  yazmıştım.  Peki  Frederick Lincoln  Ashword  pişman  mıydı?  Hayır.  O da  en  küçük  bir  vicdan azabı  duymadığını  dile  getirdiği  gibi  ilginçtir  93  yaşına  kadar  yaşamıştı.

Atom  Bombasını icat  eden Oppenheimer  pişman  mıydı?

Oppenheimer daha  sonra  komünist ve  Rus  casusu olmakla  suçlandı ve  bu  suçlamadan 17 Temmuz  1945 de önüne  konan  nükleer  silahların  insanlara  karşı  kullanılmaması  dilekçesine  imza  atmamış olması  sayesinde  yırttı.  O vatansever  bir Amerikalı  ve  iyi bir  bilim adamı olduğunu herkese ispat  etmişti.

Peki hiç  pişman  olan  vicdan azabı  çeken  olmadı  mı ?

ABD Başkanı Truman  çoook  çoook  pişman  olmuştu(!)  O kadar  pişman  olmuş ki  Hiroşima’ya  atılan  ilk Atom  Bombasından  sonra  ikinci atom  bombası  atılmadan  önce  ‘’ Durun  yeter.’’  Dememiş  ikinci  bomba  atılıp  bir  70.000 sivil  Japon daha  ilk  anda  öldükten  sonra   jeton düşmüş  ve  ‘’ Ne  yaptık  biz?  Onca  çocuk !’’  Demişti.  9 Ağustos  1945 de  Japon  İmparatoru  Hiro  Hito  ‘’ Tamam  teslim  oluyoruz’’ Deyince  de  başkan  Truman o  vicdan azabıyla  ‘’ Bundan  böyle  ABD Başkanının izni  alınmaksızın  Atom  Bombası  kullanılması  yasaktır.’’ Demişti. 

Evet  Küçük Çocuk  ve  Şişman Adamın  hikayesi de  işte  böyle.

Yeni  bir hikayede değil  yeni  bir  tarihi  olayda  buluşmak  üzere  şimdilik  hoşçakalın.



( Küçük Çocuk Ve Şişman Adam—3. Bölüm—şişman Adamdan Hiro Hito’ya İkinci Öpücü başlıklı yazı Sami Biber tarafından 8.11.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu