KÜÇÜK ÇOCUK VE ŞİŞMAN ADAM --1. BÖLÜM—(DULLAR KÖYÜ)

Neşeli  bir  çocuk  hikayesi anlatacağımı sanıyorsanız  çok  yanılırsınız.

*********
7 Mayıs 1945 de Almanya’nın teslim olmasıyla  II.Dünya  Savaşı  her  ne kadar  artık sona ermiş olsa da  Japonya  canla  başla  direniyordu  teslim  olmamak  için.

Aslına  bakacak  olursanız  eninde  sonunda  o  da teslim  olacaktı ancak  ABD’nin  fazla  bekleyecek zamanı  olmadığı  gibi 1945  yılı başlarından  beri New Mexico  Eyaletinde  üretimine  başladıkları  hatta bir kaç  kez  küçük  çaplı denemelerle  etkisi hakkında  az  çok  bilgi sahibi  oldukları  atom  bombasını denemenin  tam zamanıydı. 

Evet..Atom  Bombası  Japonya  üzerinde  denenebilir  ve  böylece  bir  taşla  bir  çok kuş  aynı  anda  vurulabilirdi.

1- Hep  merak  ettikleri  atom  bombasının  gerçek gücü  görülmüş olurdu.
2- Bu  bombalar  umulduğu  gibi  büyük  yıkımlara  sebebiyet  verirse Japonlar  teslim olmaktan başka  çare  bulamazlardı
3- Ama  hepsinden  önemlisi  Sovyetler  Birliğine  ( Bugünkü  Rusya ) göz dağı  verildiği  gibi atom  bombası  yapmasından  korktukları  Almanya’ya  da  ‘’ Naniik.  Biz sizden daha  önce  hallettik  o işi ‘’ Denilebilirdi.

Evet  gerçekten de Almanya  iki  büyük  ve  her  ikisi de  Yahudi  olan  fizik profesörünü  elinden  kaçırdığı  için  kafasını  taştan taşa  vursun Hitler  ve Nazi zulmünden  kaçarak özgürlükler ülkesi (!) ABD ye  gelen  Yahudi bilim adamı Albert  Einstein  ve ABD’de doğmuş olan Yahudi kökenli bilim adamı Julius  Robert Oppenheimer Nazi zulmünden  hiç de  aşağı  kalmayacak  bir  zulmün  bombasını  üretmek için kolları  sıvamışlardı.

İşin  doğrusu Einstein’in  bu  konudaki  rolü maddenin  enerjiye  dönüşebileceği teorisinin  babası  olmaktan  çok öteye gitmiyordu. Evet..Madde  enerjiye  dönüştürülebilirse  ortaya  çıkacak enerji  korkunç  bir  şey  olabilirdi  ki  bizim  lise  yıllarımızda  konu  bir resimle  şöyle  izah edilmişti  Fizik  dersi  kitabımızda: Bir  üfürüklük nefes  eğer  enerjiye  dönüştürülürse  dünyanın  en  büyük yolcu  gemisi( Bir  dev  transatlantik ) o enerji  ile  dünya  çevresinde  bilmem  kaç  kez tur  atardı. ( sayıyı  unuttum)

Atom  bombasını  yapan ise  Julius  Robert Oppenheimer idi.  Evet  o ve  5700  kişilik  bir  ekip... Adamın  emrine  adeta  bir  ordu  tahsis etti ABD. Ama nükleer  bomba  üretilmesi  konusu ABD  İngiltere ve Kanada’nın  ortak bir  projesiydi. Manhattan Projesi adı verilen  bu  projenin bilimsel başkanlığını Oppenheimer yaparken  askeri başkanlığını  ise General Leslie G. Growes yapmaktaydı.

Manhattan Prıjesi kapsamında  1942 Yılında Kanada’da  açılmış  olan  Eldorado Maden  ocağından Uranyum elde  ediliyordu. Ancak  projenin  başındaki  bilim adamları  Uranyum’un  tehlikeli  bir  radyoaktif madde  olduğunu  bildikleri halde  bu madeni bez  çuvallar içinde  Sahtular  denilen bir   kızılderili kabilesine   taşıttırıyorlardı.

Kısa  süre  içinde  Sahtuların  yaşadığı Deline  köyünde  erkekler önce  hastalanmaya  sonra  da  teker  teker  ölmeye  başladılar.  Öyle  ki  uranyum 1945 de  atom bombasına  dönüştüğünde  Deline  Köyünde erkek  kalmadı. Bu yüzden de köyün  adı ‘’Willage of Widows’’ Yani  ‘’ DULLAR KÖYÜ’’ olarak kaldı.


16 Temuz 1945 de ilk denemesi  New Mexico çölünde ( Alomogordo Şehri yakınlarında ) gerçekleştirilen atom bombası daha  o  ilk denemesinde insanlık  için  ne  büyük  bir  tehdit  olduğunu göstermişti.

ABD Başkanı  Truman’ın da  seyrettiği  denemeden  sonra  artık Japonya üzerine  atılacak  atom bombalarının üretimine  geçilmesine  karar  verildi.

Bu  ilk denemenin  hemen  ertesi günü bazı  bilim adamları böyle  bir  silahın  insanlara ve diğer canlılara  karşı kullanılmaması  için bir  bildiri hazırladılar ve bu bildiriyi  atom  bombasının  mucidi  Oppenheimer’in  önüne de  koydular  ama Oppenheimer bildiriyi  imzalamadı.

Başkan  Truman ise atom  bombasının  etkilerinin neler  olabileceğini  bizzat gözleriyle  gördüğü halde hiç  bir şey umurunda değildi.  O  hâlâ 1941 de Japonların gerçekleştirdiği  Pearl  Harbour saldırısının  öcünü  almak  peşindeydi  ve  Japonlara  karşı  nefretini 16 Temmuz 1945 de ilk atom bombası denemesinin hemen ertesi  günü  gerçekleşen Posdam Konferansında en önemli rakibi  Stalin’e  açık açık  izah  etmişti. Bir  diğer  insan  kasabı Stalin Atom  bombasını ABD’nin Ruslardan daha önce  yapmış  olmasına bozulsa da  ‘’ Bu  silahı  Japonlara  karşı  kullanırsanız çok  güzel  olur’’ Diye  cevap  vermişti.  

17  civarında  atom  bombası  hazırlandı.  İlk  etapta  bunlardan  ikisi  kullanılacaktı. İşte  bu  iki  atom  bombasından  silindir  şeklinde ve  uzun olanına  ‘’Little  Boy’’ ( KÜÇÜK ÇOCUK)   biraz daha yuvarlakça olan diğerine  ise  ‘’Fat Man’’ (ŞİŞMAN ADAM ) adı  verildi.

İlk  etapta hedef Japonya’nın  silah  üretim  merkezleri  olan  iki  şehirdi: Hiroşima  ve  Kokura...

Şimdi  konuyu  bilenler  ‘’ Hocam !  Hiroşima  ve  Nagazaki değil mi?’’ Diye  soracaklardır.

Nagazaki  tamamen  şanssızlığının  kurbanı  oldu.  Asıl  hedefler arasında  arasında  o  yoktu.

Evet... Japonları  teslim  olmaya  zorlamak için atom  bombası  atılması  hedeflenen  şehirler şunlardı:  Niigata- Hiroşima- Kokura.

Nagazaki’yi  bombalamayı  düşünmüyorlardı  zira  bu  şehirde  Japonların  elinde  çok  miktarda  ABD’li esir  bulunmaktaydı. Bu  şehri  bombalarlarsa on  binlerce  çoluk- çocuk-  genç- yaşlı  tamamen  sivil  Japon  ölebilirdi  ve  onların  hiç  bir  kıymet-i harbiyesi  yoktu ama  bir  kaç ABD askeri de  bu  arada  geberirse  ayıp  olurdu.

Lakin  bazen  evdeki  hesap  çarşıya  uymuyordu...

Devam edecek.


( Küçük Çocuk Ve Şişman Adam --1. Bölüm—(dullar Köyü) başlıklı yazı Sami Biber tarafından 6.11.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu