Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 12.09.2024
Okunma Sayısı : 389
Yorum Sayısı : 23
Zebra, Siyah Çizgili Beyaz Bir Eşek Midir Yoksa Beyaz Çizgili Siyah Bir Eşek Midir?
ZEBRA, SİYAH ÇİZGİLİ BEYAZ BİR EŞEK MİDİR YOKSA BEYAZ ÇİZGİLİ SİYAH BİR EŞEK MİDİR?



6 Eylül 2024'de bir kez daha üstelik yine evde düşerek sol ayağımı diz kapağı bölgesinden çatlattım. O ağrı sızı içinde ve ayağımın alçıda olması sebebiyle sosyal medyada ya da sitemizde bir paylaşımda bulunamıyordum ama yine de kayıp kız çocuğu Narin Güran'ın cesedine 8 Eylül günü ulaşıldığında itirafçının itiraflarında geçen ve tüylerimi diken diken eden bir ifadeyi şöyle paylaştım:



''Narin'i çuvala koyup üzerini taşla kapattım, sonra gidip namaz kıldım.'' Bu itiraf Narin'in katlinden de feci''


Ne oldu biliyor musunuz? Bu paylaşım sebebiyle din düşmanlarının değirmenine su taşıyan biri oldum (!)

Derken efendim aklıma 18 Ekim 2018'de yazıp yayınladığım bir yazım geldi. Çok az bir değişlikle yine yayınlıyorum çünkü tam da yeri ve zamanı.

***

Saçmasapan bulduğu pek çok yazıya binlerce yorum yazıldığını görünce kafasına dank etmişti: Millet öyle Manas Destanı gibi uzun ve asırlar boyu devam eden yazılardan hoşlanmıyordu. Şimdiki trend en fazla 140 harf ile destanlar yazabilmekti.

İyi de nasıl?

Ne yapmalı da insanların ilgisini çekmeliydi?

''Offfff yaaa'' diyerek oflarken minik torununun seyrettiği çizgi film dikkatini çekti. Çizgi filmin konusu, çizgilerini arayan bir zebraydı. Evet, siyah çizgilerini kaybetmiş beyaz bir zebra çizgilerini arıyordu.'' Haksızlık '' dedi kendi kendine. '' Zebra siyah, çizgileri beyaz olamaz mıydı yani?

Bunu öğrenmenin tek yolu vardı: Sormak.

Face Book sayfasına yazdı: '' ZEBRA, SİYAH ÇİZGİLİ BEYAZ BİR EŞEK MİDİR YOKSA BEYAZ ÇİZGİLİ SİYAH BİR EŞEK MİDİR? ''

Daha yazıyı ancak paylaşmıştı ki hemen bir yorum geldi:

-Zebra pijama giymiş bir eşektir

Gözlerine inanamadı. Aylardır, hatta yıllardır yazdığı, paylaştığı onca yazıya tek bir beğeni bile yapmayan bir arkadaşıydı bu yorumu yazan. Hemen akabinde bir yorum daha geldi.

-Cehalet diz boyu... Zebranın eşek olduğunu da nereden çıkarıyorsun kardeşim?

Sonra adeta yağdı yorumlar:

-Şimdi sen bana evde çizgili pijama giyiyorum diye zebra mı demek istiyorsun? Senin ananı avradını... Adresini ver ulan! geliyorum. Erkeksen kaçma, çık karşıma!

-Bu memlekette bu kadar hayvan varken zebraya hayvan diyenleri şiddetle kınıyorum.

-Zebra memeli bir hayvandır

-Ohaaa Ayı. Öyle herkesin içinde ’meme ’ denir mi? İnsan ’ göğüs ’ der hiç olmazsa. Yok arkadaş, memlekette edep diye bir şey kalmamış.

Yorumlar ve yorumlara yorum yapanların sayısı bir kaç dakika içinde yüzü geçmişti. Hayatında ilk kez yazdığı ve paylaştığı bir şeye bu kadar yorum yapılıyordu ve yapılmaya da devam ediyordu.

-Ay pardon. Ben anlayamadım şimdi. Zebra eşek miymiş?

-Zebraya eşek diyen, eşşeoğlu eşeğin önde gidenidir.

-Zebraya uzanan eller kırılsın !

-Zebra Afrika’da bulunan ve atgiller ( Equidae) familyasında sınıflandırılan, gövdelerinin tamamını kaplayan ayırt edici siyah ve beyaz çizgilere sahip bir canlıdır.

-Hadi canım sen de. Atgiller familyasındanmış. Zebra katırgiller familyasındandır bi kere.

- Siyah beyaaz, sen çok yaşaaaaaaa. Kanım feda olsun sana. En büyük Beşiktaş başka büyük yok.

- Oleeey oley oleeey. Şampiyooon Cim bom bom.

-Lan sen bana baksana. Böyle bir soru sorarak aklın sıra Beşiktaş ve Beşiktaşlılara eşek mi demek istiyorsun?

-Ya kardeşim ne alaka? Ben de Beşiktaşlıyım.

-Madem Beşiktaşlısın düzgün konuş. Siyah beyaz ile zebrayı aynı cümle içinde kullanma.

- Lan ooolum konuştuğunuz şeye bakın. Kim ş’aapar zebrayı?

-Valla kardeş, bizim memlekette ördek, timsah hatta damacanayı bile ş’aaptılar. Zebrayı haydi haydi ş’aaparlar.

-Sizin ananız bacınız yok mu? Sizin kızlarınız, karılarınız yok mu? Niçin sanal alemde bir şeyler paylaşan her kadına asılıyorsunuz? Utanmaz, arlanmazlar, edepsizler.

-Ya arkadaş! Zebra diye bir hayvan yoktur. Kayserilinin biri beyaz bir eşek çalmış. Onu siyaha boyayıp sahibine satacakmış ama boya az olduğundan böyle siyah siyah çizgiler atabilmiş ancak. Soranlara da ’Bu aslında attır. Adı da zebradır.’ demiş. Olay bu.

-Kayserimize atılan bu çirkin iftirayı şiddetle kınıyorum.

-Lütfen, hayatında hiç zebra görmemiş olanlar zebra hakkında ileri geri konuşmasın.

-Çok doğru diyorsunuz hanımefendi. Gıybet haramdır. Burada oturmuş zebranın gıybetini yapıyorlar. Yarın ahirette o gıybet edenlere zebranın ölmüş etini yedirecekler biliyor musunuz?

-Ulan anasını satayım. Dünyada ölmüş eşek eti ye taze dana diye, ahirette ölmüş zebra ye, lan biz her iki cihanda da doğru düzgün sığır ya da koyun eti yiyemeyecek miyiz?

-Zebra deyip geçmeyin. Hakkında atasözümüz bile var: ’ Yumuşak huylu zebranın çiftesi pektir’ diye.

-Zebranın siyah mı beyaz mı olduğunu sormak faşizan bir yaklaşımdır. Kahrolsun faşizm. Faşizme karşı omuz omuza.

-Ötüken yolu yokuştur/ Kafaları tokuştur/ Bize faşist diyenler/ Ya haindir ya puşttur.

-Kır zincirini emekçi zebra

-Kim ulan bana eşek diyen eşşoğlu eşek?

-Ah be abla! Bir şeyi okuyacağın zaman gözlüklerini taksana. ’ Zehra ’ demiyor soruyu soran. ’Zebra’ diyor.

-Zebranın siyah çizgili mi yoksa beyaz çizgili mi bir hayvan olduğunu nesnel olarak irdelemek lazım. Öyle soyut gözlerle irrasyonel bir açıdan yaklaşılamaz bu soruna. Neticede kaotik bir yapıdan bahsediyoruz. Sanrılarla hareket edemeyiz. Olayı sosyolojik, psikolojik, patolojik, jeolojik ve hatta felsefi boyutuyla masaya yatırmamız lazım.

-Ne yani şimdi, zebra siyah mıdır, beyaz mıdır anlamak için hayvanı masaya mı yatıracağız? Oldu olacak yatak odamızdaki ortopedik yatağa yatıralım.

Olmuştu... Evet sonunda yüzlerce makalesiyle yapamadığını basit bir soruyla yapmıştı ve işin ilginci zebranın beyaz çizgili siyah bir eşek mi, siyah çizgili beyaz bir eşek mi olduğu konusunda hiç bir bilgisi yoktu. Bunun bir önemi olmasa da akademisyen bir arkadaşı dayanamamış yazmıştı: ''Yazının özünü görmezlikten gelip, görünen konusunda açıklama getireyim: Aslında eşek çizgisiz zebradır.''

*****
Şimdi yeni bir konu arayışında ama o kadar çok yorumlanacak konu var ki hangisini öne çıkaracağını bilemiyor.

Mesela Narin, yaz aylarında devletin açtığı Kur'an kursuna gittiği için tüm Kur'an Kurslarının kapanması gerekiyorsa sonbahar, kış ve ilkbaharda devletin ilkokuluna gittiği için ülkedeki tüm ilkokullar da kapanmalı mı?

Bir şerefsizin Narin'in cesedini sakladıktan sonra gidip namaz kıldığının söylenmesi tüm namaz kılanları o şerefsizle aynı kategoriye sokuyorsa Narin'i, amcasının öldürmüş olması tüm amcaları katil ya da en azından her an yeğenlerini öldürebilecek potansiyel caniler yapıyor mu?

Bir Narin hunharca katledildiği ve her şeyi bildiği halde sustukları için köyünün tamamen haritadan silinmesi gerekiyorsa bugüne kadar 16.500 Narin katleden İsrail'e ne yapmak gerekir?

Narin'in cesedine ulaşıldığı gün şehit olan beş kahraman vatan evladımız niçin öyle çok da ön plana çıkmadı? Şehit haberleri artık kamuoyunda ilgi çekmiyor mu?

Şimdilik zebra konusundaki yorumların keyfini çıkartırken diğer tüm konuları ve soruları, zamanı geldiğinde kamuoyunun yorumlarına sunmak üzere kaydetti.
( Zebra, Siyah Çizgili Beyaz Bir Eşek Midir Yoksa Beyaz Çizgili Siyah Bir Eşek Midir? başlıklı yazı Sami Biber tarafından 12.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu