🌍 DÜNYA EDEBİYAT SAHNESİ..
İKİ GÜÇLÜ KALEM..!!
✏️Louis Charles Royer. ( 1962 ) Çeviri
✏️Semanur Perim ( 2025 )
Edebiyat, insanlığın aynasıdır; çağların ruhunu, toplumların değişimini ve bireyin içsel devrimini kelimelere döker. Bazı eserler vardır ki, yalnızca bir hikâye anlatmaz, dünyayı yeniden düşünmemizi sağlar. İşte “Çılgın Bakireler” bu nitelikte bir eserdir.
Dünya edebiyatında bu başlık, iki farklı kalem tarafından yalnızca iki kez yazılmıştır:
İlk olarak Fransız yazar Louis Charles Royer, “La Vierge Folle” (Çılgın Bakire) adlı eserinde kadın ruhunu anlamaya çalışan bir erkek yazar olarak tarih sahnesine çıkar. Eser, döneminin sınırlarını zorlayan cüretkâr bir bakış açısına sahipti.
Yıllar sonra, aynı başlık Türk edebiyatının güçlü kadın sesi Semanur PERİM tarafından yeniden doğdu:
“Çılgın Bakireler”, bu kez kadın ruhunun içinden, cesaretin özünden, duygusal zekânın kalbinden anlatıldı.
PERİM’in eseri yalnızca bir roman değildir; kadın bilincinin, psikolojik derinliğin ve toplumsal dönüşümün simgesidir.
Eser, bireyin kendi içindeki “çocuk”la kurduğu bağı, pedagojik bir duyarlılıkla işler. Kadının gelişimi, duygusal zekâsı ve özgürleşme yolculuğu, edebi bir zarafetle satırlara işlenmiştir.
Yazar, “çılgınlık” kavramını delilik olarak değil; kalıpları kırma cesareti, sorgulama gücü ve yeniden doğma iradesi olarak yorumlar. Bu yönüyle Çılgın Bakireler, sadece kadınları değil, insanın tüm yönlerini anlamaya davet eder.
Louis Charles Royer’in erkek bakışıyla başlayan “Çılgın Bakire” geleneği, Semanur PERİM’in kadın bakışıyla evrilmiş; böylece dünya edebiyatında eşsiz bir denge kurulmuştur:
Kadın ve erkek kalem, aynı başlıkta buluşmuş ama iki farklı ruhun hikâyesini anlatmıştır.
---
🌹 SONUÇ: CESARETİN KADIN DİLİ
Semanur PERİM’in Çılgın Bakireler’i, yalnızca bir edebî eser değil; bir ruh devrimi, bir bilinç yükselişidir.
Eserdeki her satır, kadının kendi sesini bulduğu bir dönemin yankısı gibidir.
Dünya edebiyatı, artık bu başlıkla birlikte şunu hatırlıyor:
Cesaret, sadece savaşmak değil; anlamak, affetmek ve yeniden doğmaktır.
ESERİ NASIL OKUDUN..?
#semanurperim
#çılgınbakireler
#ençoksatanlar
#çokokunankitaplar
(
Yazmak Özgürlüktür başlıklı yazı
semanur-perim tarafından
21.01.2026 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.