Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 6.10.2010
Okunma Sayısı : 1465
Yorum Sayısı : 0

BİLİME VE HAYRA HARCANAN BİR ÖMÜR: SABAHATTİM ZAİM

M.NİHAT MALKOÇ
 

Hayat gelimli gidimli bir yol… Birileri doğumuyla çevresini mutluluğa gark ederken, birileri de ölümüyle sevdiklerini hüzne boğuyor. “Her canlı ölümü tadacaktır” ayeti gereğince vakti dolan, ebedî istirahatgâhına çekiliyor. Sıradan insanların ölümü yakın çevresini üzerken, millete mal olmuş insanların ölümü bütün bir milleti derinden yaralıyor. Ölüm hoyrat eliyle nice emsalsiz değerlerimizi elimizden alıyor. Yeniler eskilerin boşluğunu dolduramıyor. Bu çerçevede ölümün elimizden aldığı değerlerden biri de Sabahattin Zaim oldu. 09 Aralık 2007 tarihinde aramızdan ayrılan Sabahattin Zaim, uzun bir ömrü faydalı işlerle doldurmuş müstesna bir insandı. Zaim uzun zamandan beri lenf kanseri tedavisi görüyordu.

 

Merhum Sabahattin Zaim’in hayatı ilim ve hayırla doludur. Onun biyografisi bir hayli kabarıktır. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya’nın İştip kasabasında doğdu. Ailesi ile birlikte 1934’te İstanbul’a göç etti. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şube kısmında (1947) tamamladı. Üniversiteyi birincilikle bitirdi. 1953 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Kürsüsü’nde asistan oldu ve tam kırk yıl aralıksız bir şekilde bu üniversitede doktor, doçent, profesör ve kürsü başkanı olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde elinden binlerce öğrenci gelip geçti.

 

Aslen Rumelili olan Zaim, ruhunda yaşadıklarıyla, zihninde taşıdıklarıyla, özetle kimliği ve kişiliğiyle bu ülkenin sosyal ve manevî değerlerini yansıtıyordu. O, hayatı boyunca güzellikleri yansıtan tertemiz bir ayna olmuştur. O, aksiyoner kişiliğiyle siyasî, toplumsal, kültürel ve entelektüel hayatımıza sayılamayacak kadar çok katkılarda bulunmuştu.

 

Zaim, hocaların hocası sıfatını herkesten daha çok hak eden bir ilim ve fikir adamıydı. Müslüman kimliğini her zaman onur saymış, bunu hiçbir zaman gizlememiş, öte yandan bu sıfatı çıkarları için kullanmayı asla düşünmemiş bir namus abidesiydi. Bu memleketin son elli yılında onun hissedilir etkisi vardır. Ruhunda altın bir heykel gibi dikili duran tevazuu, yaptığı hayırlı hizmetleri gizleyememiştir. O, nefes aldığı sürece hayırlı işlere müdahil olmuş, hizmet gayesi gütmüş, işini bitirince kenara çekilmiş, asla sen ben kavgasına girmemiştir.

 

Sabahattin Zaim, sadece ülke sınırları içinde değil, uluslararası düzeyde de tanınan ve sevilen bir bilim, kültür ve hayır adamıydı. Türkiye Milli Kültür Vakfı, İlim Yayma Vakfı, Aydınlar Ocağı, İslami İlimler Araştırma Vakfı, Milletlerarası İslam İktisatçıları Cemiyeti kurucu üyesi olduğunu söylemek onun bu sıfatlara ne kadar layık olduğunu gösterir herhalde.

 

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, bugünkü Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün de hocasıydı. Yani o, bu ülkeye ilmen ve ahlaken tam donanımlı bir cumhurbaşkanı bahşetmiştir. Bu değerli bilim adamı Türkiye’nin yetiştirdiği ender iktisatçılardan biriydi. Zaim, İslam ekonomisi sahasında emsalsiz bir otoriteydi. Fakat kendisinden yeterince yararlanılamamıştır.

 

O, iktisatçılığının yanında sanayi konularında da önemli bir teorisyendi. Çeşitli şirketlerde yönetim kurulu üyesi, başkanı ve murakıbı olarak görev yapmıştı. Kaleme aldığı kitaplar arasında “Çalışma Ekonomisi”, “Türkiye’nin Ücret ve Gelirler Siyaseti”, “İslam, İnsan ve Ekonomi”, “Avrupa Ortak Pazarı ve Türkiye”  ilk akla gelenlerdir. “Türkiye’nin Yirminci Yüzyılı- Toplum, İktisat, Siyaset” isimli eseri özel olarak anılmaya, vurgulanmaya değerdir. Üç ciltlik bu kıymetli kitap yakın tarihin özeti gibidir. Bu esere ülkemizin zihnî dönüşüm atlası olarak da bakabiliriz. Çoğu kendi alanında olmak üzere, pek çok dergide yüzlerce makalesi yayınlanmıştır. Sahasında mutlak otorite kabul edilmiştir.

 

Ömrünü bu ülkenin hayrına yaptığı işlerle dolduran Zaim,  hizmetlerinden dolayı pek çok ödülle taçlandırılmıştır.  Aldığı ödüller arsında Türkiye Milli Kültür Vakfı Türk Milli Kültürüne Hizmet Şeref Ödülü, İslam Kalkınma Bankası Dünya Ödülü, Lariba Banking Los Angeles Ödülü, MÜSİAD Üstün Hizmet Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Hizmet Ödülü sayılabilir. Fakat o, en büyük ödül olarak öğrencilerini görürdü. 81 yaşında aramızdan ayrılan Zaim’in beş evladı vardı. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.

( Bilime Ve Hayra Harcanan Bir Ömür: Sabahattim Zaim başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 6.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.