Serbest Kürsü / Söyleşi

Eklenme Tarihi : 10.10.2010
Okunma Sayısı : 2701
Yorum Sayısı : 0

TRABZON GANİTA ŞİİR AKŞAMLARI

 

M.NİHAT MALKOÇ

 

            Şehirler sosyal ve kültürel faaliyetleriyle geçmişin ve bugünün hafızasında yer edinirler. Kent hizmetleri altyapıyla sınırlı değildir. Kültürel altyapı da en az maddî altyapı kadar önemlidir. Bu konuda dengeyi sağlamak gerekir. Şehirlerin dününü bugüne, bugününü yarına taşımak o ilin resmî ve özel kurumlarının görevidir. Bunu gerçekleştirebilenler geleceğe daha emin adımlarla ve güvenle yürüyeceklerdir. Bu böyle bilinmelidir.

 

            Şiir; hayatımızı renklendiren, duygularımıza tercüman olan bir sanat dalıdır. İçimizde yoğunlaşan duyguları bir şair dizelere dökünce o şairle bütünleşir gönüllerimiz. Şiir ruh coğrafyamızı en iyi yansıtan bir kalem sahasıdır. Şairler dilimizin ve gönlümüzün söz sihirbazlarıdır. Onlar söz hazinesiyle dünden bugüne, bugünden yarına söz köprüleri kurarlar.

 

Şairler fildişi kulelerinde yaşadıkça toplumdan koparlar; onları halkın önüne çıkarmak, halkla bütünleştirmek gerekir. Şiir şölenleri bunun için bulunmaz bir fırsattır. Türkiye’nin değişik şehirlerinde uzun yıllardan beri şairler şöleni yapılmaktadır. Bunların bir kısmı ulusal, bir kısmı da uluslararasıdır. Elazığ’da yapılan Hazar Şiir Akşamları, Simav(Kütahya)’da yapılan Şiir Şöleni, Tarsus Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları, Suçıktı(Balıkesir/Dursunbey) Şiir Akşamları uluslararası organizasyonlardan birkaçıdır. Dört yıldan beri de Nevşehir’de Kapadokya Şiir Şöleni düzenlenmektedir. Kapadokya Şiir Şöleni’nin ikisine katıldım.

 

Tarihî İpekyolu üzerinde bulunan Trabzon, bölgede her konuda lider olmalıdır. Bu tarihî şehir, kültürel sahada da şaha kalkmalıdır. Birçok şehirde düzenlenen şiir şölenleri Trabzon’da yapılmıyor. Böyle bir etkinlik Belediye Eski Başkanı Asım Aykan döneminde yapılmıştı; fakat kısa sürdü. Ondan sonraki başkanlar böyle bir etkinlik yapmadı.

 

Artık Trabzon da bu alanda ben de varım demeli… Trabzon Belediyesi’nden şehrimizde bir “Şairler Şöleni” düzenlemesini istiyoruz. Bu etkinliğin her yıl Trabzonlu bir şairin anısına yapılması anlamlı olur. Yani Bedri Rahmi Eyüboğlu Ganita Şiir Akşamları gibi… Bu konuda en ciddi etkinlik olarak gördüğüm Hazar Şiir Akşamları böyle yapılıyor. Bunun için alanında uzman kişilerden oluşan bir kurul tertip edilmelidir. Bu kurulda Belediye Başkanı, Vali, Üniversite Rektörü, İl Kültür ve Turizm Müdürü gibi üst yöneticiler olabilir.

 

Bu alanda en iyi örnek olan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Elazığ Valiliği’nin himayelerinde ildeki bütün resmi ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi gibi kurumların da desteği ile gerçekleştirilmektedir. Gelenekselleşmiş bu şiir şöleni bizim için de model olmalıdır.

 

Uluslararası Trabzon Şiir Akşamları’na, başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Kosova, Romanya, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Kırım, Batı Trakya, Gagavuzya, Doğu Türkistan, Kerkük gibi daha birçok bölge ve ülkeden önemli şairler davet edilmelidir.

 

            Adına ister Ganita, ister Karadeniz, isterse Boztepe deyin. Bence Trabzon Uluslararası Şiir Şöleni geç kalınmış bir etkinliktir. Bu şiir organizasyonunun mutlaka uluslararası olması gerekir. Elazığ 17 yıldan beri bunu başarabiliyorsa Trabzon da pekâlâ başarabilir.

 

            “Trabzon Şiir Akşamları” üç aşamalı olmalıdır. Şölenin birinci ayağını yöresel şairler, ikinci ayağını ulusal şairler, üçüncü ayağını da uluslararası şairler oluşturmalıdır.  Şölen programı içerisinde şiir ve edebiyat üzerine bilgi şölenleri düzenlenmelidir. Bunların yanında katılımcıların ve diğer önemli şairlerin şiir kitapları bir sergide sergilenmeli, hatta satışa sunulmalıdır. Kalan zaman içerisinde Trabzon’un önemli yerleri misafirlere gezdirilmelidir.

 

            Belediyemizin çok başarılı bir mehter takımı var. Şölen boyunca bundan yararlanılabilir. Açılışta kolbastı ve folklor gösterileri düzenlenebilir. Trabzon Devlet Tiyatrosu bu çerçevede tiyatro gösterilerinde bulunabilir. Eylül ayı uygun bir zaman dilimidir. Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’dan bu konuya eğilmesini istiyoruz.

( Trabzon Ganita Şiir Akşamları başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 10.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu