1 550- Mandalaşmak
   
MANDALAŞMAK
   
-----Yazının başlığına bakınca çoğunuzun aklı yurdumuzun kurtuluş yıllarına doğru gittiğini hissediyorum. Aslında kelime anlamı olarak incelemeye kalksak bile bir kitap yazılır. Benim meraklandığım son zamanlar da yurdumuzda mandaların bir anda çoğaldığı. Ne oldu da bu mandalar bir anda ortaya çıktı. Halbu ki bizim köyde hiç manda kalmamıştı.
-----Bu sefer işimiz bayağı da zorlaştı. Kurtuluş savaşı zamanında toplasan 2 veya 3 milyon manda vardı. Zaten ülkenin tamamen nüfusu 13 milyon idi. Şimdi 80 milyon nüfus oldu. Mandaları saymaya kalksak ömrümüz yetmez. Şimdi benden mandanın tarifini de istersiniz. Köyde ki mandalar başka, bu benim anlatmak istediğim mandalar başka. Sakın işi karıştırmayın. Keşke köyde ki mandalar çoğalsa da et sorunu ortadan kalksa.
-----Öbür türlü manda nasıl olunur ? Şimdi gelelim bunun canlı örneklerine. Yalnız isim vermeden anlatayım. Zaten anlayan anlar. Anlamayan da gider mandalarla manda hayatı yaşar. Bir ülkede başta siyasetçiler olmak üzere kim olursa olsun eğer şu lafı kullanmaya başlıyorlarsa "Bizden ne köy olur ne kasaba, elimiz kolumuz bağlı, her şey avrupa ve amerikanın elinde" gibi. İşte o zaman hapı yuttuk demektir.
-----Aslında bu lafları çok uzun zamandan beri duyuyor ve biliyorduk. Gençlik yıllarımızda bu mandalar fazla sesini çıkaramıyorlardı. Hep kaçak güreşiyorlardı. Çoğu da siyasete bulaşmadılar. Yani ne sağcı oldular ne de solcu oldular. Sakın yalnış anlamayın ne sağcı ne de solcu olmayan mandasızlar da vardı. İnandık. 
-----Mustafa Kemal Atatürk ne kadar mandalarla uğraşmış ise de ondan habersiz mandalar iş başında idi. Ne yazık ki yine yurt dışından borç almaya başladık ve mandacılığa soğunduk. Asla AB ve ABD siz olmazmış. Bir tarafa mutlaka yanaşmalıymışız. Kurtuluş savaşında neredeydi bunlar. Bunlar bizim düşmanımız değil mi ?
-----Gazeteleri okuyorum, keşke okumasam diyorum. Atmış bir başlık. TÜRKİ ve AMERİCAN ortakları. Türk yazısının şekli ne zamandan beri değişti. Türk yoksa türkü mü oluyor. Ya da bana biri açıklasın Türki'nin kelime anlamını. Hani yılladır kullanıyoruz ya TURKEY sözcüğünü. Bunun da manasını çözemedim. Biraz mankafalıyım ya. American yazısını Amerikan diye yaz bakalım yazabiliyormusun. Hemen dürterler yanlış yazdınız diye. Peki biz niye uyaramıyoruz. Neden biliyormusunuz. Aman american dostlarımız üzülmesin. Yoksa işimize taş koyarlar.
-----Türk işadamlarının yaptığı işler dünyaca malum. Dünyanın her yerine gitsek başarılı işler çıkartırız. İşte bu american ile AB sonra da der ki "müthişsiniz, zaten biz sizler olmadan yaşayamayız". Çok güzel bir söz değil mi. Adamlar doğru söylüyor. Türk'ler olmasa dünyanın dengesi bozulacak. Hem dünyanın dengesini sağla hem de hala seni AB'ye almasınlar. Kardeşim siz kimi kandırıyorsunuz. Adamlar bize açık açık "siz hepiniz mandasınız, ne işiniz var bizim aramızda, siz çalışacak bize vereceksiniz" diyorlar. Hakikaten bizimkilerde anlamıyorlar. Neden ? Neden olduğunu da az çok anlamışınızdır.
-----Sevineceğimiz yanlar da var. Kaliteli ve bol madalyonlu mandalar çoğaldı. İşin en kötü yanı ise bizim mandalar ileride yatacak yer de bulamayacaklar. Yalakalar ve yandaşlar yabancı şirket sahiplerine toprak satmaya başladılar. Bunun adı da yatırım. Büyük yatırım hemi de. Türkiye ilerki yıllarda dünyayı besleyecek ve kollayacakmış. Önce ortadoğunun candarması olacakmışız daha sonra da uzman İsrail iş adamlarıyla müthiş tarım alanlarında atılımlar yapacakmışız.
-----Dünyanın her yerinden yatırımcılar akın akın geliyor. Aklınızın ermeyeceği kadar projeler var. Projeleri birbirine bağlantı kurmaya kimsenin aklı ermiyor. Şu an en büyük projelerden birisi Bursa Karacabey ovası ile ilgili. Araziler gizli gizli satılırken diğer taraftan da Uluabat gölü Marmara denizine büyük bir kanal ile bağlanacakmış. Amaç neymiş Turizm. Geç sen onu. Sen onu benim külahıma anlat. Görünüşte mükemmel bir iş olur. Kullananlar Türk'ler olsa. Düşünsenize Uluabat gölü çevresinde ki tarım arazileri dünyaya açılacak. Ne kadar da turizm deseler de. 2023 ten sonra dünya da kıtlık başlayacak arkadaşlar. Millet neyin peşinde uyanın artık. Buna ne derler biliyormusunuz sağ gösterip soldan vurmak gibi.
-----Bir de İstanbul ilinde ki bir proje var. Korkunç bir şey. Koskoca avrupa yakasında ki İstanbul'u adacık haline getiriyor. Kocaman kanal açılacakmış. Yeni bir İstanbul kurulacakmış. Hakikaten yapılsa mükemmel bir iş. Peki işin arkasında ne var. O açılacak topraklar altında neler çıkacak bilgisi olan var mı. Bel ki de vardır herhalde. O kadar da manda olmadık yani.
-----Daha önce de bir proje vardı İstanbul ile ilgili. Büyük Marmaray projesi. Bu projede çıkan topraklar nereye döküldü. Ya da nereye götürüldü bilen var mı. Bu toprakların içinde ki madenler nelerdi diye bu millet hiç mi merak etmiyor. Ben merak ettim ve araştırdım. Meğer İstanbul boğazında dünya da ender rastlanan TORYUM madeni varmış. Bir sitede de çok iddialı sözler okudum. 1. Dünya savaşının da toryum madeni yüzünden çıkarıldığı, savaş sonrası çıkacak kaosta Osmanlı İmparatorluğu zor durumda kalacak ve daha sonraki yıllarda Osmanlı işgal edilecek.
-----İşgal etmesi gereken Rusya olması gerekirken yanlışlama avrupa ülkeleri daha önce davranmış ya da sebeb olarak Rusya'nın kendi içerisinde ki ayaklanma nedeniyle bu projesini avrupa devir aldığı ortaya çıkmaktadır. Uzun yıllar bu topraklar işgal altında kaldı. Mandalardan kutulmak için kurtuluş savaşı yaptık.
-----Bakın americancı ve AB'ci mandalar hiç fazla heveslenmeyin. Bu millet eninde sonunda uyanacak. O zaman sizleri bakalım kim güdecek. Yine kurtuluş savaşında ki gibi o mandaları deviren Türk evlatları çıkar elbet. Siz bu ülkeyi o kadar boş mu sandınız. Kendini manda hissetmeyenler benim tarafıma geçsin. Diline american ve AB'yi dolayanlar gelmesin. İnsanda yüz olması lazım. Olmayacak duaya amin dedirtiyorlar yahu..İnsan bu kadar...sal...olur mu ? Özür dilerim herhalde dilim sürştü. Manda demek varken niye günaha giriyorsun. Nasıl olsa açık açık kabul ediyorlar. Manda oğlu mandalar. Şimdi her halde daha edepli oldu.
-----Ay kız çok mersi..bu lafı duydukça delireceğim. Televizyonlarda sosyetenin dilinden düşürmediği. Kardeşim teşekkür ederim sözü çok mu zor Allah aşkına. Ağzınızı, yüzünüzü buruşturmaya ne gerek var. Bizim Temel'in hikayelerine döndük milletçe. Gülermisin ağlarmısın.
-----Bizim köyde ki mandaların bağırması da bir hoştu yani. Hele hava sıcak oldu mu çıkar bakalım çıkarabilirsen dereden. Derenin içi simsiyah olurdu. Aklıma geldi de bizim bu anlattığım mandalar nasıl bağırıyor acaba. Hadi bilin bakalım. Fazla meraklanmayın hemen söyleyeyim. İki türlü bağırıyorlar. Birincisi AMERİCAN, birisi de AB diye. Bunlar analarından doğarken manda doğdukları için belki de bunların da kabahatleri yok. Aslında haksızlık ediyoruz galiba. Kusuruma bakmayın manda yavruları.
-----Bu yüzdendir ki bu manda yavruları devletçilikten, milliyetçilikten, halkçılılktan, laiklikten, cumhuriyetçilikten anlamazlar. Hele Türk sözünü söylemeye çekinir olmuşlar. Çünkü Türk'ler zamanında o mandaların kafasını uçurmuşlar. Bu yüzden Türk'lere çok kızıyorlar. Çaktırmadan gizli gizli projeler üretip tamamen bu ülkeyi ele geçirmeye çalışıyorlar. Koşun vatandaş koşun. 
-----Bu kadar yazdım çizdim herhalde mandanın ne anlama geldiğini çakmışınızdır. Son olarak gerçekten söylemek istiyorum. Gerçek manda üstüne alandır. Yoksa Türk olan Türk'ten hiç manda olur mu ? Ne mutlu manda değilim diyene !
 
 
02.12.2011       
      
( 550- Mandalaşmak başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 2.12.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.