Münafığın dili bilgi doludur ama kalbi boştur. Onun bütün bilgisi dilindedir. Bundan dolayı sevgili Peygamberimiz(sav) “ Ümmetim hakkında en çok korktuğum şey dili laf yapan münafıktır.”

Münafık diliyle ve başıyla konuşur. İnsanların yanındayken Allah’tan utanıyor gibi gözükür, yalnız kaldığında ise yüzsüzleşir. Gösteriş ve iki yüzlülük yapar ve salih bir veli kılığına bürünerek dini kullanıp dünya malı elde ederler. Din adına çok çalışırlar, yalnızca yorgun düşerler. 

Münafık, insanları Allah’a çağırmaz, kendine çağırır. O, dünya zevklerinin peşinde ve insanlar tarafından kabul edilme sevdasındadır. 

Yiyeceği borç olarak temin etmek münafıklıktır, sanatıyla,alın teriyle elde etmek sünnettir.

Cami içinde münafık kafes içinde kuş gibidir.dinin zahir(beden dışında kalan) hükümleri onun kafesidir. 

Allah, dilediğini üstün kılar, onları çağırır, insanların kalplerini kullarından dilediği birinin üzerinde birleştiren ve yetki veren bizzat o olmasına rağmen; münafık sergilemiş olduğu iki yüzlülükle insanların kalplerini kendi üzerinde birleştirmeyi amaçlar, ancak bundan bir sonuç alamaz. 

İslam kelimesi gönülden teslim olmak demek olan “istislam” kelimesinden türemiştir. Allah’a tam bir teslimiyet içinde olduğundan, Müslüman’ın nefsi, heva ve hevesi, doğası ve şeytanı yoktur. Kişinin bilmediği konuda susması bilgi demektir, bilmediği şeyi kabul etmesi de İslam’dır. Bildiğini uygulamayan kimse iyice ezberlemiş ve anlamını özümsemiş dahi olsa bilgisiz demektir. Tevekkülde sebeplere bağlanmaz. Melekler dışınızı Allah ise içimizi gözetler. Allah dostları sağır ve kördür. Günah nefsin varlığı, kulluk ise yokluğudur. Kulluk, emre uymak, yasaktan kaçmak ve sıkıntıya katlanmak demektir.

Nasıl davranırsan sana da öyle davranılır. Siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz. Allah(c.c.) “… Bir topluluk kendini değiştirmedikçe, Allah onların başındaki sıkıntıları değiştirmez.”(Ra’d/11)

Mirasçılık bilmekle, bildiğiyle amel etmekle ve amelinde ihlâslı olmakla gerçekleşir. Allah’ı seven kimse onun misafiri demektir. Ancak nefsini tanıyan kimse Rabbini tanıyabilir. Allan(c.c.) kulunu, kuluna muhtaç olduğu için değil, rahmet ettiği için sever.

Takvanın özü, “kalbinde taşıdığın her şeyi bir tabağa koyup, çarşıda dolaştırman ve tabağın içinde taşıdığın hiçbir şeyden utanç duymamandır.”

Hükmü çoktan verilmiş şey değişmez. Kısmet ise çoktan bitirilmiştir, ne eksilir nede artar. Kısmetinin artmasını, eksilmesini, hemen gönderilmesini ya da geciktirilmesini isteyenler ise delilerdir. Sana ait olan mutlaka seni gelip bulacaktır. Başkasına ait olan ise asla sana gelmez. Güzel bir düşünceye bağlı olarak dünya malı toplanabilir. 

Peygamberlerin mucizeleri açıktır, velilerin kerametleri ise gizlidir. Onlar peygamberlerin mirasçılarıdırlar. Allah’ın dinini ayakta tutar, insan ve cin şeytanlarından korurlar.İnançlı kimsenin kalbi insanlardan, aileden, maldan ve çocuktan bütünüyle kopuktur. 

Nefis kaderi öne çekerek çalışmayı bırakır, tembellik eder. Kaderi bahane etmek tembellerin dayanağıdır. Kader ancak emir ve yasaklar dışındaki konularda bahane edilebilir. Kendi yanlış hareketlerinde kaderi suçlama. Senin bu suçlaman kabul edilmez. 

Peygamberimiz(sav) “Bir şeye karşı sevgi beslemen seni kör ve sağır eder.” Daima çalış. Çünkü dünya çalışma yurdudur(emekli olma değil), ahret ise çalıştığının karşılığını alma, bağış ve bahşiş yurdudur. Çalışıp kazanmak bütün peygamberlerin mesleğidir. Arzu ve istekle yemek yeme. Çünkü bu, kalbini Rabbinden ayıran perdedir. Haram lokma yemek kalbi öldürür, helal lokma ise diriltir. Namaz ve oruç sofradaki sirke ve bakladır, yemek bu ikisi dışındakilerdir. Peygamberimiz(sav) “Dünya sevgisi bütün hataların başıdır” heva ve şehvet sebebiyle dünyanın mubahlarından yararlanmak sizi Allah’tan oyalar. Peygamberimiz(sav) “Dünya gerçek iman sahiplerinin zindanıdır.” Zenginlik Allah’la yetinmek ve onunla bağ kurmak demektir. Fakirlik ise Allah’tan uzak kalmak ve başkalarıyla yetinmek demektir. 

Binaların yıkılması hep oturanlar tarafından işlenen günahlar sebebiyledir. Görmez misin ki virane yerler hep oturanların işlemiş olduğu günahlar sebebiyle tarumar edilmiştir. Günah işlendiğinde sana bir yıkım gelir. Önce bedenin yıkılı, sonra dinin. Körlüğe, kötürümlüğe, sağırlığa ve bitkinliğe duçar olursun. Türlü türlü hastalıklar gelir. Fakirlik gelir ve evini yıkar, seni dostuna, düşmanına muhtaç eder.

Dünyayı düşünmek bir ceza ve perdedir. İmanın eksikse rızık peşinde koşarsın, yeterli ise oturur, aramaya ihtiyaç duymazsın, imanın olgunlaşmamışsa uyur, düşünmeye bile gerek duymazsın. İşin esası Allah korkusudur. Allah’tan korkmuyorsan dünyada da, ahrette de güvende değilsin. Kalbinden dünya kaygılarını yok et.

Saffet Kuramaz

not : kaynak El-Fethur-Rabbani-Sohbetler, Abulkadir Geylani
( Münafıklık Belirtileri Ve Kendini Kurtarma Formülleri başlıklı yazı safdeha tarafından 19.01.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu