Efendim herkesin malumu olduğu gibi Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan ve 1927 yılından beri '' Yılın Kişisi'' ni seçen Time Dergisi 2020 yılı için ABD başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i  ''Yılın Kişisi'' olarak seçti.

Bu dergi o kadar ünlü ve o kadar önemli ki(!)
mesela benim karşıma sık sık çıkar Mustafa Kemal Atatürk'ün iki kez bu dergiye kapak olduğu ve bunu büyük bir iftihar vesilesi sayar bazı vatandaşlarımız.

Peki Time Dergisinin '' Yılın Kişisi'' seçtiği Türk var mıdır?

Şimdi hemen '' Yahu kendin diyorsun ya Mustafa Kemal...'' Diyenler çıkacaktır.

Değerli dostlar ! Mustafa Kemal Atatürk, Time Dergisine kapak olmuş ama bu dergi tarafından ''Yılın Kişisi ''
 seçilmemiş. Çünkü dergi her yılın son sayısında belirliyor o yılın kişisini ve maalesef  Time Dergisinin belirlediği yılın kişisi listesinde herhangi bir Türk yok.  Ama derginin çeşitli sayılarına kapak olan on Türk var.

Kimler bu on Türk diyecek olursanız  sayalım tek tek

1- Mustafa Kemal Atatürk:

Mustafa Kemal Atatürk ilk kez 24 Mart 1923 de Time dergisine kapak olmuş.  Dergi onu ''“Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini ispat etti. O hiç şüphesiz modern tarihin en büyük isimlerinden biridir. Ve şimdi Türkiye’nin kazandıklarına sahip çıkmaya azimli olarak Batı’nın gizli güçlerine karşı duruyor.” Diyerek tanıtmıştı

Mustafa Kemal Atatürk bir kez de 21 Şubat 1927 de Time Dergisine kapak oldu. Bunun sebebi ise dört yıl gibi kısa bir zamanda yakaladığı %8.5 luk kalkınma hızıydı.

Time Dergisi 1927 yılında ilk kez Yılın kişisini seçti. Bu kişi  Charles Lindbergh'dir.  Charles Lindberg, bir ADB savaş pilotu olup Atlas Okyanusunu uçakla, tek başına geçen ilk pilottur. Time Dergisinin seçtiği ilk yılın kişisi olmasının yanında seçilmiş en genç ''Yılın Kişisi '' de Charles Lindbergh'dir.

2- İsmet İnönü:

Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra 19 Mayıs 1941 de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de Time Dergisine kapak oldu. 

Time'ın kapağını süsleyen İsmet İnönü, aslında Alman ordularının yeni hedefi olarak lânse edilmişti. Haksız da sayılmazlardı; zira tüm Türkiye'de seferberik ilan edilmiş, Alman işgaline karşı hazırlıklar başlamıştı. Ancak bir ay sonra 3 milyon askerden müteşekkil Alman ordusunun Sovyetlere saldırması, hem Time'ın öngörüsünü hem de Türk halkının endişelerini boşa çıkaracaktı. Derginin kapağında Turancı politikalara karşı “Allah’a çok şükür sağırım” sözleri yer aldı.

1941 yılında Time Dergisi Franklin D. Roosevelt'i üçüncü kez ''Yılın Kişisi'' seçmişti. ( Daha öncekiler 1932 ve 1934 yıllarına aitti )

3- Şükrü Saraçoğlu

Hitlervari bıyıklarıyla Hitler taraftarı olduğunu herkesin gözünün içine sokan başbakan Şükrü Saraçoğlu'nu tavlamak ya da ona mesaj vermekti  Time Dergisinin amacı.  Nitekim 12 Temmuz 1943 Tarihli sayısında başbakanı şöyle anlatıyordu: “Saraçoğlu, ABD’nin siyasi arenasında kendine kolayca yer bulacaktır. ABD’yi, Amerikalıları, Amerikan otomobillerini, sigaralarını, filmlerini, hükümetini seviyor. Avrupalı liderlerin aksine ulaşılabilir, resmi değil, kalpten ve dolaysız...”

1943 Yılında Time Dergisi George Marshal'ı '' Yılın Kişisi'' seçmişti.

4- Adnan Menderes.

3 Şubat 1958 de Time,  Adnan Menderes'i kapak yaptı. Ondan '' Türkiye'ye bugünkü şeklini veren insan'' Diye bahsediyor ama aynı zamanda başbakan olduktan sonra yıllar içinde demokrasiden uzaklaştığını söylüyordu.

1958 de ''Yılın Kişisi '' Charles De Gaulle idi Time Dergisine göre

5- Kenan Evren

12 Eylül ihtilalinden sadece 17 gün sonra 29 Eylül 1980 de Time Dergisi Kenan Evren'i kapak yaptı.  Evren'den ''Türkiye'yi bir arada tutuyor.'' Diye bahsetmişti ama daha sonra her nedense bu sayısını arşivinden çıkarttı. 

1980 Yılında ''Yılın Kişisi''  Ronald Reagan idi Time Dergisine göre.

6- Mehmet Ali Ağca

9 Ocak 1984 de Time'ın kapağında Mehmet Ali Ağca ve vurduğu Papanın fotoğrafı vardı ve dergi '' Niçin Affetti?'' Sorusuna cevap arıyordu. Evet, Papa, kendisini vuran Mehmet Ali Ağca'yı niçin affetmişti?

1984 de ''Yılın Kişisi''  Peter Ueberroth idi Time Dergisine göre. ( 1984 Yılında olimpiyatların ABD- Los Angeles'de yapılmasını sağlayan iş ve spor adamı.) 

7-  Naim Süleymanoğlu

3 Ocak 1988 de Time'ın kapağında cep Herkülümüz Naim Süleymanoğlu vardı '' Herkes kazanıyor.'' Başlığı altında. 

O yıl  Tıme Dergisi somut bir kişi değil '' Tehlike Altındaki Dünya'' Başlığı altında dünyanın kendisini '' Yılın Kişisi'' seçmişti.

8- Mine Karakaş

22 Temmuz seçimlerine bir hafta kala yani 15  Temmuz 2007 de Time Dergisi Mine Karakaş adlı bir Türk vatandaşını kapak yapmıştı ve kapak başlığı '' Türkiye'nin Dilemması ( İkilem) '' idi. 

Time Dergisi'nde yayınlanan kapak, başta Türkiye olmak üzre birçok ülkede gündemi oluşturdu. Türkiye'de türban sorununu konu alan sayı, seçimlere bir hafta kala yayınlanması ile kafalarda soru işaretleri bıraktı. Karakaş dergiye türbanla üniversiteye alınmayınca ABD’de okuduğunu anlattı.

O yıl Time Dergisi  Vladimir Putin'i  ''Yılın Kişisi '' seçmişti.

9- Mehmet Öz:

ABD de yaşayan ve yaptığı sağlık ile ilgili tv programları, yazdığı kitaplar ile tüm dünyaynın tanıdığı doktor Mehmet Öz 13 Haziran 2011 de Time Dergisine kapak olmuştu.

2011 yılında Time Dergisi  ''Yılın Kişisi'' olarak protetocuları seçmişti ve o yılki seçim oldukça ilginçti. Zira
Time Dergisi editörleri, "2011 - Yılın Kişisi" olarak okuyucu anketinde 122 bin 932 oyla birinci olan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan yerine, 61 bin 388 oy alan "protestocuları" seçti.

Derginin kapak resminin altında "Arap baharından Atina'ya, işgal edilmiş Wall Street'ten Moskova'ya" yazıyordu.

10- Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Time Dergisi tarafından yılın kişi ilan edilmese de 17 Kasım 2011 tarihinde Time Dergisine kapak olmuştu

TIME'ın Erdoğan için attığı manşet "Erdoğan'ın Yolu" (Erdoğan's Way). Erdoğan'ın kendi doğru bildiği yolda gittiği vurgulanan haberde, Türkiye'nin bölgesinde Arap baharı için giderek güçlü bir model oluşturduğu belirtilmişti.

En ilginç '' Yılın Kişisi'' ise 1982 Yılında seçilmişti ve bu bir kişisel bilgisayardı.

( Kapak başlıklı yazı Sami Biber tarafından 21.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu