Flanör Olmaya Devam



 -İnsan bazen flanör olmalı; 

Flanör olmak ne demek, bir yerde bir şehirde, kasabada sahilde ,köyde program yapmadan yürüyüşe çıkmak. İnsanın bir anlamda, kendini ait hissettiği yerde bir akışa bırakması.
Yeni keşiflere kendini hazır kılması demek.
 
Flanör bir şekilde dolanmak, şehrin bazen öyle yerlerini keşvetmemize vesile olur ki.
Planlı programlı işte rehberli vs. Gezilerden çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz çünkü artık şehir sizi gezdirmeye başlar. Elinizde kılavuz değil, şehrin 'kendisi kendisini' size açmaya başlar 
bu vesileyle şehir 'sizi' açmaya başlar.

Genelde bunu yapmaya çalışıyorum imkanlar el verdiğince.

İşimizi ,gücümüzü göz ardı etmeden o esnekliği, bir yarım saatte olsa gitmek ,keyfini inceliğini görmek yürümek daha keyifli geliyor. Fotoğrafta çekiyorum ,nereye giderim diye de soruyorum bilenlere. Şehrin hafızasını ,ruhunu dokusunu yakalayabileceğim yerlere gitmeyi tercih ediyorum.

Şehirle ünsiyet kurmak, çok anlamlı bir şey.
 
 İnsan kelimesinin iki anlamı var biri unutmak bir diğeri ‘ünsiyet’ bağ kurabilmek.
İnsan bağ kurabilen bir varlıktır, ünsiyet başka varlıklarla bağ kurabilmeye vesiledir.
 
İyi bir sanat eserinde flanör olmak ,programsız keyfe keder ama şuuru açık farkında bir şekilde gezmeğe benzer bir biçimde insan zihin dünyasında da bazen flanör olmalı.
 
Bu da bir tür yolculuktur o sizi başka bir yere götürür, bu durum aslında size bir kapı aralar.
Zihin dünyasında da insan bazen flanör olmalı gezebilmelidir.
 
Düşünce dünyasının ,sanat dünyasının değişik dehlizlerine, dünyalarına saraylarına, bağ bahçelerine ,vadilerine ,ovalarına böyle serbest bir şekilde gidebilmeli ki...
İşin tadını, lezzetini ,letafetini, halavetini ,tatlılığını güzelliğini aynı anda yaşayabilsin.
Bunu birleştirdiğimiz oranda ,hangi işte olursa olsun ,hem keyif almak hem de mesafe katletmek mümkün hale gelir. Fiziken ,ruhen kalben güzel ama…

Kaybolmamak şartıyla; Buradaki denge nasıl kurulur, nasıl kaybolmadan flanör olunur.
 
Bir istikametimiz bir çerçevemiz olacak zihnimizde.
Zihninde her yere gidebilen bir insan, aslında hiçbir yere gidemiyordur.
İstikametini menzilini bilecek insan. Nereye gitmek istiyorsun, her yere gidiyorsan bir amacın ,bir maksadın  bir maksudun, bir hedefin yok demektir. 
Bu yolculuk değildir bu biraz ,rüzgarın önündeki yaprak gibi dağılıp gitmektir. O yüzden pergelin iğnesini doğru yere sabitlemek son derece önemli.

 
Bizim için bu; Bizim inancımızdır, inanç değerlerimizdir, inanç dünyamızdır, özellikle bizler için Anadolu topraklarında yaşayan insanları için Anadolu irfan geleneğinin o bütün zengin derinliğidir.
 
Flanör olmak aslında, bu bakış açısıyla adeta, hakikatin avcısı bir arı gibi, nereden ne alacağını bilerek dolaşmaya benzer. 
Bunu yaptığınız zaman, insan olan hiçbir şey bana yabancı değildir. Sözü daha doğru bir zemine oturur. 

Bunu şöyle revize ederiz, hakikat olan hiçbir şey bana yabancı değildir.
 
Biraz daha flanör olmaya devam edelim.



 
Kalın sağlıcakla…



 
Semra EROĞLU Şiirleri sevdiren kadın
19/06/2023 
  
 
 
  
 
 
 
 

( Flanör Olmaya Devam başlıklı yazı Semra EROĞLU tarafından 19.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.