Canan fakir bir ailenin ilk çocuğuydu. Kahverengi saçı beyaz teni renkli gözleri vardı. Hayatı boyunca hep yoksulluk çekmişti. Ailesi canana yeteri kadar ilgi gösterip onunla vakit geçiremiyordu. Çünkü hem annesi hem babası geçimini sağlamak için çalışmak zorundaydılar. Mütevazi bir hayatları vardı. Bahçeli evlerinde mutluydular ancak her istedikleri hemen olmuyordu mücadele etmek zorundaydılar. Cananın babası yaşar bey esnaftı. Annesi Züleyha hanım ise hazır giyim fabrikasında çalışıyordu. Cananın babası yaşar beyin suratı hep asıktı belki de hayatla olan bağları kopma noktasına gelmişti bile esmer ve uzun boylu olan yaşar beyin sırtındaki yük çok ağırdı. Bu yükü taşımak için eşi Züleyha ile sırt sırta verip didiniyorlardı. Züleyha hanım kısa boylu güzel huylu mütevazi ve çok sabırlıydı onu bugüne kadar yoksulluk hiç bıktırmamıştı. Mücadeleci hırslı ve öz veriliydi çocuğu için dualar ediyor sabrediyor ona yaşattığı yoksulluk için çok üzülüyordu. Canan yoksul ailesini üzmemek için isteklerini diretmiyordu bana şunu bunu alın demiyordu her şeyin farkındaydı. Canan büyüdükçe pantolonları kazakları dar ve kısa geliyordu ama yenisini isticek yüzü yoktu. Bazen annesi iş yerinde mesaiden artan zamanlarda parça kumaşlardan ona pantolon ve kazak dikiyordu. Çok küçük yaşta yemek yapmayı bile öğrenmişti canan. Annesi babası evde yokken 9 yaşında yaptığı yemeği tattırmak için karşı komşu Gülizar teyzeye tattırmaya götüren canan yemeği uzatırken tabak ortadan çatladı. Belli ki küçücük yaşta verdiği hayat mücadelesi nazar olarak karşılık bulmuştu.

         Canan dokuz yaşındayken erkek kardeşi arda dünyaya geldi. Arda doğum anında oksijensiz kaldığı için engelli doğmuştu. Canan o yaşta ev temizliği yemek bulaşık ütüyle uğraşırken birde engelli kardeşinin yüklüde omuzlarına binmişti. Küçük yaşta bu kadar ağır bir sınav ona çok gelsede kardeşini seven canan tek başına tirene binip kardeşini İzmir’e tedaviye götürüyordu. Yanlarına karın doyurmak için gazoz ve simitle günü geçirip İzmir’e varıp tedavi görüp dönüyorlardı.

         Arda çok güzel ama zor bir çocukluk geçirmişti. Arda doğduğun da ailenin durumu iyiye gidiyordu. Çok fazla oyuncağı olmuştu. Düşünen sorgulayan hayatı anlamlandırmaya çalışan bir çocuktu. Engelli olduğu içinde ailesi en çok onunla ilgileniyordu. Aslında kızlarını az sevdiğinden değil ardanın eksikliklerinden dolayı fazla ilgi görüyor. Hem yaşar bey hem Züleyha Hanım çocukları için çok sıkıntı çekmişlerdi. Evlatlardan sıkıntı çeken her ikisiydi canan gençliğini yaşayamadığını sanıyordu. Ancak ardada gençliğini hiç yaşamamıştı.

          Her şeyi kafasında kurgulayıp büyüten arda takıntılı bir çocuktu .her şeyi büyütüyordu. Aynı zamanda alıngandı da hiç arkadaş edinemiyordu. Arkadaşlarıyla genelde tartışıp münakaşaya giriyordu. Sanki ondan herkes kaçıyordu. Mahalledeki oyun arkadaşlarıda ondan uzak duruyordu halbuki o kadar güler yüzlü ve sevecendi dünyalar tatlısı bir çocuktu hem sol kolu hem sol ayağı rahatsızdı böyle yaşamaya da büyüdükçe alışmıştı. Şartları zor olmasına rağmen azimliydi dersleri iyiydi. Zamanla gösterilen ilgiden sonra şımarmıştı arda. Doyumsuz bir çocuktu istediği bir şey olduğunda daha fazlasını istiyordu. Elindekiyle yetinmeyi bilmiyordu. Ablası canan ise hiçbir şey talep edip durmuyor olay çıkarmıyordu.

          Yıllar bu şekilde geçip giderken arda mutsuz bir hayat yaşamaya devam ediyordu çünkü mücadele etmeden kazanmıştı bazı şeyleri çaba yok emek yok öyle söylenip duruyordu herkese dert anlatmak istiyor ama herkesin derdi vardı. Bencildi sadece kendini düşünüyordu. Dinlemek isteyen varmaydı belki de yoktu büyüdüğünde biri tarafından sevilmek evlenmek istiyordu. Hâlbuki işi vardı ama düzgün harcamıyordu parayı abur cubura sağa sola dağıtıyordu böyle bir adamla hiç kimse evlenmek istemezdi

Üniversitede onur diye bir arkadaşı vardı arda şöyle söyledi.

-arda sen kız olsan senin gibi bir adamla evlenir misin

         Cevap belli evlenmezdi tabi kendi sorumluluklarını almayan mücadele etmeyen hayatta hiçbir amacı olmayıp boş boş konuşan bir adam kimle evlenebilir ki. İşte tam da öyle olmuştu.

         Ablası canan evleneli 9 yıl olmuştu geçmişe çok büyük bir öfke duyuyordu. Biraz kinciydi. Tamda babası yaşar beye çekmişti. Güzel bir evliliği vardı kendince sorunları olsa bile. İki çocuk kazanmıştı bu dünyada. Amelya doğalı 8 yıl olmuştu. Pırlanta gibi bir çocuktu içi dışı birdi. Resim çizmeye bayılırdı çokta kitap okurdu. Kemal ise bir sene önce dünyaya gelmişti kendinden ve çevrede olup bitenlerden habersiz gülücükler saçım süt içiyordu.

          İçindeki kini durduramayan canan ne yaparsa yapsın soğuduğu insanlara karşı ısınamıyordu da öyleydi işte böyle yaşamaya alışmıştı. Ancak artık kardeşine ısınamıyordu. Ona sevgisini göstermek zorunda hissetmiyordu. Arda onu öyle kabul ediyordu artık üstüne varmıyordu iki kardeşin bağları kopma noktasına gelmişti koptu da yollar ayrıydı düşünceler farklıydı böyle bir kardeşlik ikisine zarar veriyordu. Arda elinden gelen her şeyi çoktan yapmıştı ama canan hala aynı zihniyetteydi. Ona göre kardeş olmasada olurdu öylede oldu arda daha da hırslandı kendini kanıtlamalıydı kanatlarından biri eksikti ama olsundu.bi gün iyi yerlere gelmek zorundaydı iki kardeş bir olamadı ama farklı kul varlarda kendilerini kanıtladılar tek bir farkla ardanın yaşadıkları onu parlattı ve bugün güzel yerlere geldi. Ablasına kırgındı ama arda kin güdemezdi ona bugün  küfretseler ertesi gün hayatımın anlamı deseler affederdi küslüğü sevmezdi. İki kardeş yaşar bey ve Züleyha hanım bu dünyadan göçüp gittikten sonra yolları bir gün kesişecekti. Âmâ arda o günden önce çok değişmiş sağlıklı bir birey olacaktı psikolojik travmaları bile çoktan atlatacaktı.o gün ardanın tek derdi onu kimin doldurduydu. Âmâ onun için çok da önemi yoktu. İki kardeş O gün belki de geçmişi affedecekti öylede oldu ablası pişmandı ardada üzgündü ve artık Züleyha hanım ve yaşar beyin yokluğunda birbirlerinden hiç kopamadılar çünkü et tırnaktan ayrılmazdı.

( Varla Yok Arasında başlıklı yazı Eril ÖZALAN tarafından 20.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu