Can Dostu

      Sabri kimseye güvenmeyen, endişeli, sinirli biraz da temkinli biriydi. Hiç yakın arkadaşı yoktu olmasına da ihtiyaç duymuyordu. Köyde küçük bir evi vardı. Bahçesine mevsimine göre fidan dikerdi. Kırmızı boyalı bahçe kapısın kenarında çiçek saksıları hiç eksik olmazdı. Bahçenin kenarında irice bir tulumbası vardı. Bahçesini oradan çıkan suyla sulardı. Sebzelerini kimseyle paylaşmaz üç kuruşun lafını ederdi. Cimriydi bu yüzden evlenememişti bile.

    Sabri orta okulu yarım bırakmıştı. Nasıl olduysa çok kitap okurdu. Günlük tutardı hayatı paylaştığı tek şey yazdıklarıydı bazen ses kayıt cihazını alır oraya her gün yüklemeler yapardı. Spor yapmaya bayılırdı bahçesine vücut geliştirebileceği bir parkur bile yapmıştı.

       Köyde kahve çalıştıran Sabrinin kahveye gelmesinden rahatsız olduğu tek bir insan vardı o da Murattı. Murat’ı çevrede seven insan sayısı gerçekten azdı. Muratta herkesle oturmazdı. Masasına yamuk adam geldi mi ya kendi kalkar gider ya da masaya gelen oturabilir miyim derse sert bir şekilde ikaz ederdi. Murat’ın inancı zayıftı ama ben cennetliğim diyen birçok insandan daha cömert daha saygılı ve daha merhametliydi sadece hayatta yanlış giden şeylerin bilimsel açıklamalarının olduğuna inanırdı. Bazen sokakta gördüğü kediye su verir bazen birilerine askıda ekmek alır bezende küsleri barıştırırdı.

        Sabri beş vakit namazını kılar ne isterse Allahtan isterdi. Kuldan bir şey dilemezdi tek dost onun için Allah’tı. Ama kendisine göre olan yaşantısında Allah’ın yasakladığı her şeye harfiyen uymaz nefsine zaman zaman yenik düşerdi.

      Murat yeşil duvarları olan bahçesinde sarmaşıklar dut ağaçları bulunan evinde çocuklara yemek ısmarlar her geldiklerinde hepsine harçlık verirdi. Onlara dondurmalar alır yaşıtlarıymış gibi onlarla sohbet ederdi.

 

        Köyde bisiklet tamirhanesi bulunan yer fıstığı Kerime çok yardım etmişti Murat ona her zaman maddi konularda destek olur karşılığında hiçbir şey istemezdi. Kerim kalıbının adamı değildi. herkesin arkasından konuşur dedikodu yapar insanları çekiştirirdi ona gider falanca böyle dedi. sana gelir o yaramaz adam boşver onu derdi.Resmen mikser gibiydi. Lakabı yer fıstığıydı. Kısacık boyu vardı ama türlü türlü kötü huyu vardı. Seveni çok azdı müşteri olarak gelen birine yaptığı işi çokmuş gibi gösterip cebindeki parayı gasp ederdi. Murat huylarını bilmesine rağmen gariban diye yardım istemekten çekinmezdi.

       Bir de komando Habib vardı tabi askerliğini komando olarak yapmıştı sert bir adamdı. Dediğim dedikti. Alkol tüketirse herkese racon keserdi içmezse olay çıkartmazdı bir gün içkili kafayla Kerime bisikleti tamir ettirmek için gitmişti. Zil zurna sarhoştu öyle saatleriydi. Kerim bisikleti tamir edip iki yüz lira para istemişti. yaptığı iş tekerleğe yama yapıp tekere hava basmaktı. Habib iki yüz lirayı duyunca çılgına döndü. Yok bana komando Habib derler sen benim kim olduğumu bilmiyor musun dedi. Aralarında bir münakaşa başladı sırada Sabri insanlık namına araya gir dur yapma dedi O sırada sesi duyan Muratta  oraya vardı. Kahveci Sabri. Kerimle Habibin arasına girdi derken birden Habib belindeki bıçağı çıkarıp sağa sola sallamaya başladı Murat yerinde durur mu Habib tam bıçağı Sabrinin karnına doğru götürürken kavradı Murat bıçağı aldı elinden Sabrinin hiç sevmediği Murat hayatını kurtarmıştı ona bir can borçlanmıştı. Bu hengamenin arasında polis geldi aldı Habibi götürdü.

        Sabri şaşkındı ilk defa başına böyle bir olay gelmiş biri onun için canını tehlikeye atmıştı bu güne kadar hiç dostu olmayan Sabri Murata karşı yumuşamıştı Muratın ona göre inancı zayıftı ama mangal gibi yürek vardı sonra Sabri kendi kendine düşündü ben mi daha inançlıyım yoksa Murat mı diye o sırada kahveye geçip oturdular. Sabri hemen Murata bir sade kahve yaptı geçti karşısına kardeş dedi sen delikanlı adammışsın Allah var ben seni çok sevmezdim ama bu hareketinden sonra kardeşiz bir emrin olursa başım gözüm üstüne sana hep inançsız biri gözüyle baktım nerden bilirdim bu kadar delikanlı olduğunu sağ ol var ol dedi.Murat biz kalleşten yana değil kardeşlikten yanayız Sabri dedi aralarında ölüme giden bir dostluk baki oldu.

     

 


( Can Dostu başlıklı yazı Eril ÖZALAN tarafından 15.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu