Müslüman zaten iyi insandır. Müslüman olması onun iyi, dürüst ve güvenilir bir insan olduğunun en büyük kanıtıdır. Müslüman, edebi, hayâsı ahlakı, kitabı, peygamberi, dini, alış-verişi, konuşması, ibadeti ve diğer hassasiyetleri ile Müslüman olmayanlardan çok farklıdır. Yani bizler Müslümanlar olarak aslında her zaman farklı, faydalı ve iyi olmalıyız.
Bütün bunların yanı sıra bir Müslüman’ın iyi sıfatını kazanıp, toplum içerisinde parmakla gösterilen ve kendisine imrenilip gıpta edilen bir konuma gelebilmesi için kendisinde aranan bir takım sıfatlar ve yerine getirmesi gereken bazı görevleri vardır. Bunları haddimiz olmayarak şu şekilde sıralayabiliriz.

İYİ BİR MÜSLÜMAN
1-İman esaslarına şüphesiz olarak inanır ve bunu dili ile söyleyip ameli ile de göstererek bütün insanlara örnek olur.

2- İbadetlerini ALLAH (cc)’ın emrettiği ve Peygamber (sav)’in öğrettiği şekilde, gösterişten uzak olarak yapar.

3-Dinimizin yasakladığı şeylerden şiddetle kaçar, hem kendisini hem de ailesini ve çevresindekileri bunlardan uzak tutmaya çalışır.

4-Dinimizin emrettiği şeyleri tereddütsüz kabul eder ve bütün hayatını o emirler ve nehiyler doğrultusunda sürdürmeye çalışır.

5-Yalan söylemenin büyük günahlardan olduğunu bilir, asla yalan söylemez, yalancı şahitliği yapmaz, yalan yere yemin etmez.

6-Dedikodu yapmanın, gıybetin, iftiranın, laf götürüp getirmenin büyük günahlardan olduğunu bilir. Hz. Peygamber (sav)’in “İnsanlar arasında laf taşıyıp aralarının bozulmasına sebep olanlar Cennet’e giremezler.”(Buhari-Müslim) hadis-i şerifini iyi bilir ve kimsenin aleyhinde konuşup dedikodusunu yapmaz.

7-“Müslüman herkesin elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.” hakikatini iyi bilir ve ne eli ile ne de dili ile kimseyi incitmez.

8-Emanete ihanetin münafıklık alameti olduğunu bilir ve kendisine verilen emanete asla ihanet etmez. Kendisine duyulan güveni sarsacak hareketlerde asla bulunmaz.

9-“ALLAH (cc) fesat çıkaranları ve bozgunculuk yapanları sevmez.” (Kasas-77) ayet-i kerimesini asla hatırından çıkarmaz ve insanları birbirine düşürecek davranışlardan şiddetle kaçar.

10-İkiyüzlülükten şiddetle kaçınıp, özü sözü bir, dosdoğru olarak yaşamaya çalışır. İçi başka, dışı başka olan insanlardan kesinlikle uzak durur. “Ya olduğu gibi görünmeye, ya da göründüğü gibi olmaya”çalışır.

11-Kendi ahlaki hassasiyetlerine azami derecede dikkat eder ve ahlaki zaafiyet içerisinde olan insanlarla fazla samimiyet kurmaz.

12-“Cennet anaların ayakları altındadır.” düsturunu iyi bilir ve ana babasına saygılı davranıp, onların dualarını almaya, sıkıntılarını gidermeye ve yüzlerini güldürmeye çalışır. Asla onların kalbini kırmaz.

13-Küçükleri sevmeyi ve büyükleri saymayı kendisine vazife bilip onlarla ibadet şuuru içerisinde ilgilenerek hatırlarını almaya çalışır.

14-Hazret-i Peygamber (sav)’in “Cebrail bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben komşuyu komşuya varis kılacak zannettim.”(Buhari-Müslim) hadis-i şerifini iyi bilir ve komşularıyla hep iyi ilişkiler kurmaya çalışır.

15-Kul hakkının ALLAH (cc) tarafından asla bağışlanmayacağını ve onun kullar arasında halledilmesi gereken çok önemli bir hakikat ve hukuk olduğunu iyi bilir. Bu konuya çok dikkat eder ve arkadaşlarından, komşularından, alışveriş yaptığı yerlerden, akrabalarından ve dünyevi ilişkiler kurduğu insanlardan sürekli helallik isteyip, varsa haklarını iade eder.

16-Tıpkı Peygamberi (sav) gibi davranmasını bilir. Kendisine zarar verenlerden asla öç almaya çalışmaz. Kendisine kötülük yapanları ALLAH (cc) rızası için affeder. Onun amacı insanları kaybetmek değil, onları kazanarak mutlu birliktelikler oluşturmaktır.

17-Dünya hayatında yapmış olduğu çalışmaların, kazanmış olduğu paraların ve malların, yapmış olduğu harcamaların hesabını ALLAH (cc)’ın huzurunda vereceğini bilir ve bütün çalışmalarında haramdan uzak durup helalinden kazanmaya gayret eder. Sofrasında haram lokma bulundurmamaya ve çocuklarını helal lokma ile beslemeye gayret eder.

18-Tanıdığı ya da tanımadığı bütün insanlara yardım etmeye çalışır. Özellikle fakirlere, kimsesizlere ve öksüzlere yardımda bulunup ihtiyaçlarını ALLAH (cc) rızası için gidermeye çalışır.

19-ALLAH (cc) yolunda, vatanı, devleti, bayrağı, sancağı, maddi ve manevi bütün varlıkları ve değerleri uğruna yapılabilecek hiçbir fedakârlıktan asla kaçınmaz.

20-Hiçbir halinden dolayı kimse ile alay etmez, kimseyi küçük görmez, herkesle iyi geçinmek için elinden gelen bütün gayreti sarf eder ve alçak gönüllü olmaya çalışır.

21-Bütün Müslümanların kardeş olduklarını bilir, ırkından, dilinden, renginden, mezhebinden, meşrebinden ve siyasi görüşünden dolayı kimseye mesafeli durmaz. Herkesi aynı samimi duygu, düşünce ve hoşgörü ile kucaklar.

22-Hayatın bir imtihan olduğunu bilir ve karşılaştığı zorluklar karşısında asla ümitsizliğe düşmez. Sabırlıdır.

23-Kazandığı maldan bir kısmını ALLAH (cc) rızası için tasadduk eder ve bunu asla başa kakmaz.

24-Günün belli zamanlarında ibadetlerini aksatmadan yerine getirir. Zikrullah ile meşgul olup ALLAH(cc)’ı zikreder. Günahları için sürekli tevbe halinde olur, tevbeyi asla ihmal etmez. Şeytanın hileleri karşısında daima ALLAH (cc)’a sığınır.

25-Günlük hayatında ALLAH (cc)’ın sevdikleriyle ve ALLAH (cc)’ ı sevenlerle beraber olmaya çalışırken, ALLAH (cc)’ın sevmedikleri ve ALLAH (cc)’ı sevmeyenlerden itina ile uzak durmaya çalışır.

( Müslümanın Özellikleri başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 9.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu