21 - MART  DÜNYA ŞİİR GÜNÜ KUTLANIRKEN...

      Merhaba gönül dostlarım: Saygılar, sevgiler, selamlar ileterek bu günün önemi konusunda duygularımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım. 21- Mart Dünya şiir günü: İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak"olarak nitelendiriliyor. Ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

     Şairlerimiz, yazarlarımız bu gün bazı bölgelerde toplanarak okuyuculara şiir kitapları dağıtacaklar. Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim'de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart'ta kutlanan Dünya Şiir Günü, bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor.

     Ülkemizde nedense şair ve yazarlarımıza yeterince ilgi gösterilmiyor. Her şair ve yazar tüm maddi ve manevi imkanlarını kullanarak yayınladığı eserini yeterince tanıtım yapamayınca, satışını da yapamıyor. Aslında her bölgede görsel yayın organları var, radyolar var, basın organları var. Gönül dostlarıyla yeterince ilgilenmiş olsalar kendini ve kitaplarını tanıtsalar satış yapılabilir.

     Her ilçede, vilayette kültür sanatla ilgili kurum ve kuruluşlar var. Devletten hizmet için maaşını aldığı halda şairlere, yazarlara, sanatkarlara duyarsız davrananlarda var. Bu gün belediyelerin koşturmaları Nevroz bayramı üzerine odaklanıyor. Oysa Nevroz bayramıyla 21- mart dünya şiir gününü birleştirerek
Nevroz'un  tarihi derinliklerine de inerek şiirlerle anlatsak daha güzel olmaz mı? . Şiir duygu aleminin özetidir. Bir sayfada anlatamadığın dörtlüğe sığar.

      Bazı kişilerin kaba düşüncelerini yadırgıyorum. Ben şiir sevmem şairlere de önem vermem diyenlere su mesajımı sunuyorum. Cahilce karanlık dünyayı mı tercih ediyorsunuz? . Madem öyle kitap, gazete, dergileri okumayın, radyo ve müzik cihazlarını kapatın, görsel yayınlar dan da uzak durunuz. Çünkü her  basın da, görsel yayında gönül dostlarımın emekleri var. Onların titiz özverili çalışmaları olmasa ne basın dünyası oluşurdu, ne de yayın dünyası.

     Dünyanın her bölgesinde cahil kişileri kandırmak kolay oluyor ve bunların beyinlerini yıkayarak çeşitli terör örgütlerine katılımları sağlanıyor. Her ülkenin huzurunu kaçırmak için bunları maşa olarak kullanıyorlar. Bunlar aklı selimle hareket etseler, gönül dostlarımın yazdıkları eserleri okusalar inanın  dünyada barışın sağlanmasına, huzurun yaşanmasına, sevginin artmasına vesile olurlardı. 21- mart dünya şiir günü öneminin kavranmasını yürekten istiyorum.

    Yukarıda bahsettiğim basın ve yayın kuruluşlarının şair ve yazarları, müzisyen ve sanatkarları, tüm personelleri sizlere en güzel hizmeti sunmak için geceli, gündüzlü çaba sarf etmektedirler. Şair olmasa şiir olmazdı, şiir olmasa, güfte olmazdı, güfte olmasa, beste olmazdı, bestekar olmasa müzik olmazdı, sanatkar olmasa sahne olmazdı, bunların tamamı kültür birikimidir.

    Ülkemizin şair ve yazarlarına, sanatkarlarına ışık tutacak, ufkunu açacak kurum ve kuruluşlardan ricam: Lütfen kapalı kapılar ardında ki değerli tüm gönül dostlarıma yardımcı olunuz, halkımızla buluştururuz. KALEM TUTAN ELLERE, DORU DİYEN DİLLERE, SEVEN TÜM GÖNÜLLERE, SAHİP ÇIKMALISINIZ. Yüzlerce binlerce şiiri olduğu halde henüz kitabı olmayan nice şairlerimiz var. İnşallah yeni çıkacak kanunlarda bizleri de düşünürler. Gönül dostlarımın 21 - mart dünya şiir gününü kutluyorum. Hoşça ve dostça kalınız.

*****  Ş İ İ R  *****

İçinden geleni güfteye döker,
Harfleri dağıtır notaya  çeker,
Mızrabı vurdukça dilinden akar,
Aşığın  akordu,  sazıdır  ŞİİR.

Kimi serbest türde, kiminde kıta,
Kafiye  tuttukça  düzelir  hata,
Duygulu haliyle  bağlar hayata,
Heceli, manalı,  yazıdır ŞİİR.

Edebiyat, Kültür  bunda aranır,
Ruhuna haz verir pürüz taranır,
Verimli olanlar mertçe direnir,
Türkçe'nin uyumlu, gözüdür ŞİİR.

Mısraya dizilir  uzun  metinler,
Anılar  dillenir  dolar  sütunlar,
Ahengi  artırır  fonlar,  ritmler,
Kurulan cümlenin, özüdür ŞİİR.

Sevip, sevilince  taşar  hislerin,
Kulağa hoş gelir müzik, seslerin,
İlham kaynağıdır tüm  bestelerin,
Zeki'nin  sanatı  sözüdür  ŞİİR.

***** DÜNYA  ŞİİR  GÜNÜ  *****

Sanata duyarlı olmamız gerek,
Hissini yansıtır seven her yürek,
Şairler, yazarlar toplu gelerek,
Dünya şiir günü kutlanmaktadır.

Ülkemin her yeri sanatkar dolu,
Hoş görü zeminle çizerler yolu,
Hepsi de inançlı Allah'ın kulu,
Dünya şiir günü kutlanmaktadır.

Sırası gelenler sahneye koşar,
Mikrofon elinde okuyan coşar,
Salonda seyirci mutluluk yaşar,
Dünya şiir günü kutlanmaktadır.

Birlikler,dernekler her an el ele,
Vatan, Bayrak aşkı geliyor dile,
Teşekkürler yağar sunulan güle,
Dünya şiir günü kutlanmaktadır.

Savaş istenmiyor, hedefler barış,
Zekice sürecek hizmette yarış,
Ufkunu açıyor Hakka yalvarış,
Dünya şiir günü kutlanmaktadır.

21-3-2012

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE  İLESAM il temsilcisi.
( 21 - Mart Dünya Şiir Günü Kutlanırken ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 20.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.