TÜRKİYE'DE  İLİM, BİLİM, ve  GÜL ŞEHRİ ISPARTA...

     Saygıdeğer gönül dostlarım. Ülkemizin her ili, ilçesinin, kasaba ve köylerinin ayrı ayrı özellikleri, güzellikleri vardır. O yörede yaşayan şairler ve yazarlar fırsat buldukça haz duyduğu yerleri sayfa sütunlarına aktarmaktadır. Bende kırk iki yıllık sanat hayatımın otuz sekiz yıldır Isparta şehrimde ikamet ettiğim için araştırmalarıma göre anlatılması gerekenleri paylaşıyorum.

     Dünya devletlerinin bir çoğuna ihraç olan gül yağı esansı Isparta şehrimi Türkiye'nin gül bahçesi olarak algılanmasını sağlamıştır. Gülün sadece kokusuyla sınırlandırılmamalı. Ondan üretilen gıdaların da tene, dokuya sağlığa yararlı olduğunu ürün çeşitlerinden algılamak gerekiyor. Her geçen gün özellikleri, güzellikleri keşfedildiği gibi, aşk iksirinin de sembolüdür.

     Isparta yöremizde dokunan halılar da uzun süre özelliğini, güzelliğini ve dayanıklılığını korudu. Halen hafızalarda halı denilince iller içinde Isparta gelmektedir. Son dönemlerde makine halıların yaygınlığıyla dokumacıların azaldığın dan dolayı geçmişte ki kadar üretim, ihracat yapılmasa da  yerli ve yabancı turistlerin el emek göz nuru ile dokunan halıları tercih etmektedirler. 

     Dünya da ve ülkemizde sınırsız topraklar olduğu halde  Isparta şehrimde ve çevresinde yetişen güllerin bu il için bir şeyler çağrıştırdığının farkında mısınız? . Bu yörenin tarihini araştırdığınız zaman ilim şehri olduğunu anlamak mümkündür. Selçuklu dönemin de bile üç medresenin olduğu bilinmektedir.
İlim, irfan yuvaların artarak devam ettiği şehrimizde güzel gelişmeler oldu.

     Isparta çevresinde ki 49 medreseden en büyüklerin biri Uluborlu’da ki Alaattin  Medresesi, diğerinin Eğirdir’de ki Dündar Bey Medresesi ve sonuncusunun da Atabey’deki Ertokuş Medresesi’nin 800 yıllık bu tarihin geçmişinde Men tapınağı, Pisidia Antokya gibi bir çok kalıntılar bulunmakta
ziyaretçiler  akın etmektedir. Isparta'nın bilim şehri olduğunun bunlar kanıtıdır.

      Son dönemlerde ömrünün büyük bir bölümünü Isparta çevresinde geçiren Bedi üz Zaman Said Nur si hazretlerinin, yine bu topraklarda kabristanının bulunduğu hissedilmektedir. Kuran'i Kerimin nurunu her satırında nakış nakış işleyerek, anlatarak talebelerinin artmasına vesile olmuştur. Onun eserlerini okuyanların Hakkı, hakikati kolayca algıladığı bilinmekte ve görülmektedir.

      Kuran'ı Kerimin renkli olarak ilk defa Isparta şehrimizde basıldığını belki de bilmeyenler vardır. Bu vesileyle duyurmuş oluyorum. Türbelerin yoğunluğu da dikkat çekmektedir. Isparta şehrimiz düşman işgali görmese de nüfusuna göre en fazla şehit veren iller arasındadır. İlim ve ifanın yoğunluğu,peygamber efendimizin sembolü olan gül kokusunun da burada olması bence gururdur.

     Bilim şehrinden de kısaca söz edecek olursak: İlimizde, çevremizde yetişen nice Sadrazam, Başbakan, Cumhurun da bilindiği gibi Türk dünyası kültürüne katkı sağlayan Merhum Prof.dr  Turan Yazgan gibi nice şahsiyetler var. Türkiye de önemli vakıfların, birliklerin, derneklerin kurucularının bir çoğu da Isparta yöresindedir. Türkiye'nin önemli kütüphanelerinden biri Isparta da.

      Her yıl 80.000 binden fazla öğrenci ağırlayan, yetişmesine vesile olan Süleyman Demirel üniversitesi: Türkiye sıralamasında ilk beş üniversite içinde yer almaktadır. Okullarıyla, araştırma ve uygulama hastaneleriyle tanınan Isparta şehrimiz  Diş hekimliği fakültesi ve hastanesiyle de insan sağlığına verdiği önemi artırarak dış ülkelerden gelecek hastaya da şifa sunabilme kapasitesine sahiptir. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. 

       Türkiye'de İlim, Bilim ve Gül Şehri Ispartayı bir konuyla anlatmak elbette zordur. Bunun bilincinde olduğum için bazı konuları şiirlerimde özetlesem de yine de yetersiz buluyorum. Harikalar diyarı Isparta konu başlığımla inşallah sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Şehrimin havasını, suyunu, gıdasını tadanlar bu ile yerleşmeyi arzu ederler. Selamlar iletiyorum. Hoşça kalınız.
     
İLİM, BİLİM ve GÜL ŞEHRİM ISPARTA

Türbeleri gezin haz duyacaksınız,
Barla da  hazine bulacaksınız,
Resulün gülünü  kokacaksınız,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Sadrazam, Alimi  büyüten ildir,
Halı, meyve, sebze,geçimi güldür,
Kültüre yön veren bir çıkış yoldur,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Bakanlar, başbakan, Cumhur seçildi,
Bedi üz zamanla nurlar  saçıldı,
Turan Yazgan ile ufku açıldı,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Şairler, yazarlar çoğunluktadır,
Sanatçı, sanatkar yoğunluktadır,
Madeni, kaynağı derinliktedir,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Vatandaş çalışkan düşürmez dara,
İhracat yapıyor, akıyor para,
Zeki insanları burada ara,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Ne kadar övünsem yine de azdır,
Gönlümüz bahardır, yürekler yazdır,
Ruhları okşayan  şiirdir, sazdır,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Güllerin yanına  kiraz eklendi,
Kuranı Kerim de ilde renklendi,
Bedi üz zamanla nurlar yüklendi,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Tarihi  eserler  bölgede çıktı,
Mis koku esansı dünyaya koktu,
Okul, medreseler burada çoktu,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Kesik baş, Muharrem dedeler vardı,
Sultan baba, Devran yaralar  sardı,
Murat himmet etti  evlatlar  oldu,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Resulün  sembolü özü burada,
Zeki, Evliyanın sözü  burada,
Yabancı  turistin  gözü burada,
İlim, bilim ve gül şehrim Isparta.

Ispartalı  Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Türkiye'de İlim, Bilim, Ve Gül Şehri Isparta ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 10.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.