ORMAN  HAFTASI  ve  AĞAÇ  BAYRAMI  KUTLANIRKEN...

       Merhaba gönül dostlarım: Saygılar, sevgiler, selamlar ileterek orman haftası ve ağaç bayramı vesilesiyle bazı fikirlerimi yazıp paylaşıma sunmaya  çalışacağım. Her yıl olduğu gibi dünya genelinde ormancılık günü ve haftası, ağaç bayramı 21  - 26 mart ayında kutlanmaktadır. Bu vesileyle orman
genel müdürlüğü önceden kozalakları değerlendirip fidan halinde geliştirdiği fidanları umumi yerlerde ihtiyaç sahiplerine bedava dağıtmaktadır.

       Protokolün, halkımızın, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen orman haftası ve ağaç bayramı müsait arazi üzerinde ülke genelinde coşku ile kutlanmaktadır. Ormanlarımız konusunda gerekli bilgiler verildikten sonra orman genel müdürlüğünün dağıttığı fidanlar toprakla buluşturulur. Böyle bir günde çocuklarımıza, gençlerimize fidan dikmenin önemini, ağaçlandırmanın faydalarını anlatırsak onlarda ormanlarımızı korumak için görev üstlenirler.

      Dünya genelinde teknoloji ne kadar çok gelişse de ormanlarımıza sahip çıkamıyoruz. Yarım asırda kendini toparlayan ormanlarımız dikkatsizlik sonucu küçük bir kıvılcımın oluşmasıyla, rüzgarın esmesiyle kısa sürede küle dönüşüyor, yemyeşil ormanların yerini siyahlık kaplıyor. Aklı  selim olanların vicdanları gördükleri vahim manzara karşısında elbette sızlamaktadır. 

     Her zaman yazı ve şiirlerimde tiryakileri uyarmaya çalışıyorum. Ne olur Allah aşkına bağımlılıklarınız dan vazgeçiniz. Bilerek ve bilmeyerek ormanlık alana attığınız sigara izmaritlerinin binlerce hektar ormanlarımızı küle döndürüp yok ettiğini algılamanız, vicdanlarınız sızlaması gerekiyor. Sadece orman yok olmuyor! . Onun içinde bulunan irili, ufaklı canlılar da telef oluyor.

     İnsan hayatı için önemli olan oksijeni bünyesinde barındıran ormanlarımız her geçen gün tahribatlara uğratıldıkça, ozon tabakasının da kimyasal maddeler yüzünden açılımı devam ettikçe toz pembe dünyamızı yaşanmaz hale sokmaktayız. Araçların bakımsızlığı yüzünden de egzozundan çıkan pis gazlar havamızın kirlenmesine sebep olmakta, teneffüs de zorlanmaktayız. 

     Türkiye'mizin büyük şehirlerinden biri olan İstanbul vilayetimiz dünyada da sayılı şehirler içinde yerini alırken acaba ağaç katliamlarında da birinci sırada mı ? diye düşünüyorum. Hayalimde ki güzel İstanbul'u bulamıyorum. İçim burkularak yazdığım şiirin bir iki dörtlüğünü sırası gelmişken paylaşayım. Devamı var ama bazı okuyan hayranlarım yanlış algılar diye paylaşmıyorum.

     Ormanları toprak almış, Toprakları beton sarmış, Birazcık saksıda kalmış,
 Havan bozulmuş İstanbul. Mavi deniz olmuş kara, Girişin, çıkışın para, Tarihten güzellik ara, Havan bozulmuş İstanbul. Devamı olan bu şiirimin iki kıt asında vermiş olduğum mesajı çok iyi algılamamız gerekiyor. Her canlının sağlıklı yaşayabilmesi için: Hava, su gıda çok önemlidir. Bu üç kardeşi yok edersek, kirletirsek  bence yaşamanın önemini hiçe saymış oluruz.

      Ormanlar haftası ve ağaç bayramında yeni bir kampanya başlatalım. Bu ayın 31 de dünya sigara bırakma günü olsa da biz bu günden itibaren tüm bağımlılıklarımızdan kurtularak oksijenimizin artması için fidan dikelim. Aile boyu günümüzü ağaç bayramıyla meşgul edelim. Bağ, bahçe de, arazimiz de, evimizin önünde uygun alanlar varsa meyveli veya meyvesiz fidanlarla ağaçlandıralım. Aile boyu şu senin, bu benim fidan bakalım hangisi daha çabuk büyüyecek diye yavrularımızı da üreticiliğe yönlendirmiş olalım.

     Ülkemizde ve dünya genelinde ormanların artırılarak sahip çıkılmasını ümit ediyorum. Çünkü fırtınaların, rüzgarların esmesiyle oksijen havası kaymakta,
çevre kirleten pis havayı da yaymaktadır.  Her türlü önlemlerin alınması gerek.
 Orman ve ağaçlar şiirimde bazı anlatılması gerekenleri özetlemeye çalıştım.
Lütfen  insanlık adına sağlığımıza zarar veren maddelerden uzaklaşarak hava ve suyumuzu, ormanlarımızı güvence altına alalım. Hoşça ve dostça kalınız.

*****   ORMAN   *****

Kurutmak isteme yan gözle bakma,
Kibriti  kullanma, çakmağı  çakma,
İzmarit fırlatıp yok edip yakma,
Oksijen deposu yeşillik orman.

Yere tohum düşse toprağı emer,
Kar, yağmur yağdıkça fidanı süner,
Yüzünde ferahlık ruhuna iner,
Oksijen deposu yeşillik orman.

Ona odaklanır bazen sağlığın,
Kaybetsen bulunmaz biter varlığın,
Ömrünce sürmeli duyarlılığın,
Oksijen deposu yeşillik orman.

Genelde tepede dağlar içinde,
İrili, ufaklı farklı biçim de,
İşlemem umuttur benim açımda,
Oksijen deposu yeşillik orman.

Pırnal, badem, ardıç sedir çamları,
Seyrettikçe siler hüzün, gamları,
Zeki uyarıyor tüm insanları,
Oksijen deposu yeşillik orman.

***** AĞAÇLAR  *****

Onunla sağlanır evin yapısı,
Tepeden tırnağa  çatı,kapısı,
Taban çakılınca iskan tapusu,
Kalemdir gerçeği yazar ağaçlar.

Bebekler misali bakıma muhtaç,
Gıdası gübredir su ile ilaç,
Her sene budayıp ufkunu da aç,
Baladız üretir  azar ağaçlar.

Ormanlık alanlar korunmaktadır,
Betonla bel oku  kırılmaktadır,
Bir çoğu da kurban verilmektedir,
Eli baltacıya kızar ağaçlar.

Zehir içenlere akıl ver Ya rap,
İzmarit sönmezse halimiz harap,
Alevle  yapışır  ayağa  çorap,
Yanarsa şeklini bozar ağaçlar.

Vatanını savun tavizler verme,
Zekiliği kullan  ortamı germe,
Meyve, çekirdeği boşa giderme,
Genişler çoğalır  uzar  ağaçlar.

Ispartalı  Zeki  Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Orman Haftası Ve Ağaç Bayramı Kutlanırken... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 22.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.