TÜRKÇEDEKİ  YİRMİ DOKUZ  HARFİMİZ..

       Saygıdeğer gönül dostlarım.  Merhaba diyerek söyleşime başlıyorum. Türkçe: Türk insanının benimsediği lisandır.  Bizler yabancı dillere ihtiyaç duydukça, diğer devletlerin insanları da Türkçe öğrenerek ülkemizi rahatlıkla ziyaret ediyorlar.  Bu lisanın temeli,özü sesli ve sessiz harfler olarak yirmi dokuzdur. Mustafa Kemal Atatürk ilk öğretmenimizdir, 

       Her harfin birbirine uyum sağlayarak yazılması, hece, kelime, cümle olması anlam bakımızdan kolayca algılanmaktadır. Türkçe konuşmak vatandaşın her konu da diyalog kurmasını, istişare yapmasını sağlar. Yabancıların da kendi aralarında lisanlarını konuşması doğaldır. Türkçe olimpiyatlarının her yıl kutlanması, yabancı çocukların dilimizi tercih ettiği gibi şiirlerle, şarkılarla türkülerle ön plana çıkmaları, onlar için mutluluksa, bizim için de gurur vericidir. İnşallah  bu verimli diyalog bir ömür devam eder.

       Yirmi dokuz harfi incelediğimi de derin düşüncelere dalıyorum. Nedeni ise bu  Türkçe harflerden o kadar çok yazılar yazılıyor ki.. okumaya isteriz ama zaman darlığından yetişemeyiz. Öğrenmenin, okumanın kolay olduğu kadar, yazmanın da kolay olduğunu düşünüyorum. Türkçe harflerine duyarlı dostunuz olduğumu umarım paylaşımlardan sizler de hissediyorsunuzdur.

      Romanların, hikayelerin, masalların, fıkraların, senaryoların kitaba dönüşmesi arşivlerimizi yüceltmektedir. Şiir yönünü ele alırsak daha güzel konuların her mısra da özetlenmesi, ruhu okşayanların bestelenmesi, şarkı, türkü, arabesk, pop vs olması bizleri daha da onurlandırmaktadır. Bu yirmi dokuz harfi hiç bilmeyen insanlar değerini de anlayamazlar, kullanmakta da zorluk çekerler. Öncelikle Türkiye cumhuriyeti devletini sevmek gerekiyor.

      Türkçe dilimiz gerçekten çok güzel. Harfleri yazıp dans ettirdiğinde.. maniler, heceli, serbest şiirler kolayca yazılabiliyor. Yirmi dokuz  harfin sesli ve sessiz olanların baş harflerini  gelişi güzel işleyerek paylaşıma sunmayı arzuladım. Amacım öğrencilerin de zaman zaman  imtihan edildiği konuda da  faydalı olmaktır. Hangi harfin sesli, hangisinin sessiz olduğu kolayca ezberlenir.Sözün özü olan şiirler bir çok konuya da açıklık getirmektedir.  

       Türkçe harflerle her konuda nice şiirler yazılmıştır. Bunların içinde dikkat çeken bir hususta akrostiş şiirlerdir. Kurum ve kuruluşlara, özel şahıslara, seven ve sevilenlere yazılıp okundukça met etmek veya mat etmek gibi bir çok duyguların paylaşımıyla konunun kahramanlarıyla içi yüzünü de öğrenmiş oluruz.  Sesli ve sessiz harflerinde bu vesileyle akrostiş şiirini sunuyorum.

 Ülkemizin kurtarıcısı: Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, vatan uğruna şehit düşen tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun. İyi ki Türkçe alfabemiz var. Damarlarında Türk kanı taşıyan her insan inşallah Türkçe lisanımızı harfiyen kullanıyordur. Türk vatandaşı olduğu halde başka lisanları da öğrenmek konuşmak  herkesin özgürlük hakkıdır. Yeter ki beyninde iyi niyetler taşısın saygıyla karşılarız.

        Sanatımı benimsedikçe  Türkçedeki  yirmi dokuz harfin önemini daha iyi
 kavramaya çalışıyorum. Yazdığım eserler içerisinde imla hatalarım varsa lütfen bu cahil kardeşinizi uyarınız. Bazı nedenler yüzünden yeterince bilgi, kültür, diploma sahibi olamadığımdan dolayı cümle düşüklüğü de olabilir. Sizlerin eleştirileri benim ufkumu aydınlatacaktır. Mail adresime bildirirsiniz.
[email protected]   ozanzekicelik32hotmail.com  HOŞÇA KALINIZ.

*****  SESSİZ   HARFLER  *****

Birlik beraberlik gerekli bence,
Cahillik,cehalet yakışmaz gence,
Çalışkan insanlar sevilir önce,
Dürüstçe yaşamak  kanaatimce.

Fedakar olanlar cömert sayılır,
Güler yüz sundukça sevgi yayılır,
Hatırlı zenginler çabuk duyulur,
Jandarma görünce gafil ayılır.

Küçükler büyüğe gösterir saygı,
Lüks hayat arzusu veriyor kaygı,
Mahsulü satanlar açıyor yaygı,
Nasibi bol olan aktarsın  bilgi.

Para Türk lirası değeri artsın,
Rahat edemeyen ticaret yapsın,
Sanayi gelişsin yükünü tutsun,
Şairler, yazarlar kitabı satsın.

Türkçe de sessiz harf yirmi bir tane,
Vatanım  Türkiye her şey şahane,
Yabancılık çekme bulma bahane,
Zeki yumuşak ğe, yer buldu yine.

*****  SESLİ  HARFLER  *****

Allah'ın izniyle her şey oluyor,
Emeği çekince rızkı doluyor,
Irağa gidenler ibret alıyor,
İnsanlar yaşayıp huzur buluyor.

Ormanlar oksijen, sağlık veriyor,
Ömürlü olanlar neler görüyor,
Umursamayanlar sinir geriyor,
Ümitler, hayaller bir bir eriyor.

Alnı ak yüzü pak dürüst olunuz,
Eylemden, terörden uzak durunuz,
Ilımlı, sevimli dostlar bulunuz,
İlimli, irfanlı dersler alınız.

Orduya  katılıp nöbeti tutun,
Önder  Atatürktür beyine katın,
Uyumlu çalışın stresi atın,
Ülkeme her türlü sermaye katın.

Ankara, İstanbul en büyük şehir,
Enerji sunuyor aktıkça nehir,
Israrla söylerim içmeyin zehir,
İnsanlık Zeki de zararlı kafir.

Ispartalı  Zeki  Çelik  TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Türkçe Deki Yirmi Dokuz Harfimiz.. başlıklı yazı Ispartalı tarafından 25.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.