Hikaye / Yaşamdan Hikayeler

Eklenme Tarihi : 29.01.2016
Okunma Sayısı : 1763
Yorum Sayısı : 0
57. Alay –belki birçoğunuz duymuştur yada görmüştür- Çanakkale Savaşları’nın kaderini büyük oranda etkileyen bir askeri birlikti. 19. Tümen’e bağlıydı ve 19. Tümen komutanı Mustafa Kemal olarak atanmıştı. 

Mustafa Kemal Çanakkale’ye geldiğinde cepheden cepheye koşuyor ve gittiği her cephede başarılar sağlıyordu. Bir cepheye gitmek üzere görevli birliği ile beraber yola çıkmışlardı. Yol uzun ve çetin şartlarda olduğundan biraz mola vermişlerdi. O sırada Mustafa Kemal bir askerin koşar adımlarla onların istikametinde geldiğini gördü ve şu dialoglar yaşandı;

“- Nereye?
- Düşman Efendim…
- Düşmandan kaçılmaz.
- Cephanemiz bitti Komutanım…
- Cephaneniz yoksa süngünüz var.” dedikten sonra Mustafa Kemal dinlenen birliğin koşar adımlarla ama dikkatli bir şekilde peşlerinden gelmesini emretti. O sırada Mustafa Kemal olay yerine varmıştı yani 261 rakımlı tepeye. Düşman askerlerinin inanılmaz bir şekilde yaklaştığını ve kendi askerlerinin çekildiğini gören Mustafa Kemal, kendi askerlerine yere yatmalarını söyledi. O sırada karşı birliklerde yatma pozisyonuna geçmişlerdi. Mustafa Kemal o an tarihe geçen şu sözleri sarf etti ve tarihi kararını verdi; “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir.” bu karardan hemen sonra tüm askerlere süngü taktırıp karşı hücuma geçirdi.

İşte o an Türklerin tarihinin kaderi o süngülerin uçlarıyla, ölen şehitlerin kanlarıyla belirgin bir şekilde yazıldı. Mustafa Kemal bir ilki gerçekleştirip kendi insiyatifi doğrultusunda hareket ederek düşman birlikleri püskürtmüştü. 

Fakat bu olay tarihte birçok yerde yanlış olarak anlatıldı. Birçok kişi –ki bunların arasında bende vardım- 57. Alay’ın tamamının şehit olduğunu sanıyordu çünkü anlatılan o şekilde anlatılıyordu. Ama araştırdığım kaynaklar neticesinde en belirgin kanıtı Çanakkale Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın çıkarmış olduğu Çanakkale Deniz Savaşları adlı kitabında gördüm. Orada da 57. Alay’ın tamamının şehit olmadığı belgelerle kanıtlanıyordu. Ne yazık ki Çanakkale ile ilgili birçok hurafe mevcut… Hangisi doğru hangisi yanlış bilmek çok zor. Ama 57. Alay’ın hikayesi de bu… Saygı, selam ve sevgilerimle…
 

( 57. Alay başlıklı yazı 4harf1kelime tarafından 29.01.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.