Konu Mevlana olunca
Kim tutar beni Allah aşkına
İsterse bıksınlar yazdıklarımdan
Yazacağım inadına, inadına
 
Sitemiz editörlerinden bir ricam olacak. Mevlana'yı anlamak adına söylemiş olduğu sözlerden ne anlamışız. Mevlana'yı daha iyi anlamak için sitemiz yazarlarından düşüncelerini aktarmalarını isteyebiliriz. En azından sitemize girenler bu yazılanları okur bir şeyler öğrenirler. Bu arkadaşlarımız da öğrendiklerini başkalarına anlatırlar.
 
Bunu niye yapmalıyız biliyormusunuz. Ben yirmialtı yıllık emniyet teşkilatında çalışmaktayım. Her türlü olaya Mevlana gibi yaklaşmaya çalıştım. Bu zamana kadar da hiç yanılmadım. Bazı zamanlarda arkadaşlarım ve amir arkadaşlar beni anlamakta zorluk çekselerde sonunda haklı olduğum ortaya çıkınca ne yapacaklarını şaşırıyorlardı
 
Çoğu zaman deli muamelesi ile karşılaştım. Tabi kanunları uygulamak lazım. Ama insan yaşamında en güzel kanun islamdır. Şu anki kanunlar da çok eksiklikler vardır. Zaten eksiklikler olmazsa ilk Anayasamızdan bu zamana kadar 40 defa değişmezdi. Kanunları yapanlar insanlar. Bu insanlar ne kadar işinde uzman veya ehli beyt insanlar onu da düşünmek lazım.
 
Sizler en iyisimi her şeyi bir kenara bırakın. Kanunlara uyalım da asla ve asla Kuran-ı Kerim'den, Mavlana'dan vazgeçmeyelim. Allah'a şükürler olsun ki bu zamana kadar başım hiç belaya girmedi. Beni anlayan arkadaşlar halimi hatırımı devamlı sorarlar. Şimdi Türkiye'nin neresine gitsem bana açık bir kapı bulunur.
 
Bu sözleri de gururla söylüyorum. Hayatım boyunca arkadaşlara önce işleri gereği işinin ehli olsun diye her türlü bilgiyi vermeye çalıştım. İnsanlara da insan gibi muamelesi yapmalarını istedim. Mevlana gibi yaklaşmayı öğütledim. Beni dinleyenler daha sonraları
çok değişik sözlerle teşekkürlerini iletmekten kendilerini alamıyorlar. Her bayram beni ararlar ve dileklerini sunarlar. Allah onlardan razı olsun.
 
Sakın beni yalnış anlamayın. Her zaman dört dörtlük olamuyoruz. Bu da bizim dışımızda ki etkenlerden kaynaklanmaktadır. Yine lafı nerden nereye getirdik. Kusuruma bakmayın. Esas konumuz Mevlana'nın sözlerini anlayabilmek için yapılacak olan yazarlar topluluğunun yazıları değil miydi.
 
Haydi böyle bir çalışmayı başlatalım. Örnek olarak bir sözü yazayım ve açıklamaya çalışayım. Bir de açıklamaya çalışırken o konuya ilişkin yaşanmış bir hikaye de anlatabilirsiniz. Daha da güzel olur.
 
"Yara pansuman edilmeden tedavi edilirse kangrene dönüşür, şifa hasıl olmaz."
 
Yara önce temizlenmeli, sonra tedavi edilmeli diye kısaca da anlatabiliriz. Yarayı nasıl temizleyeceğiz, önce yaranın nedenini bilmek gerekmez mi ?
 
Bir veli çocuğunla ilgili sorunlarını anlatmak için okula gider. Rehber öğretmen ile konuşacak. Rehber öğretmen elinden geldiği kadar sorular soruyor ancak bir türlü istediği cevapları alamıyor. Yani danışan kişi olarak derdimizi tam olarak anlatamıyoruz. Burada rehber öğretmen ne yapsın. Danışmaya giden kişi kendi yüreğini ortaya dökemiyorsa nasıl çözüm bulunacak.
 
Çoğumuz rehber öğretmen değince hemen sorunlarımıza çare bulacak zannediyoruz. Rehber öğretmenin bir aracı olduğunu düşünemiyoruz. Esas çözümün kendimizde olduğunu bir bilebilsek. 
 
Yani kısacası derdini anlatmaya gidenler öncelikle rahat olmalı, sorunlarını anlatarak içini iyice dökmeli. Bundan sonra da gerekli önerilere uymalı, verilen ödevleri yerine getirmeli, danışmanlık bilgilerine ve desteğe ancak ondan sonra geçilmeli. Sorunlar kendiliğinden çözülecektir.
 
Bu şekilde kısa bir anlatım yaptım. Bunu örnekleyerek daha da uzatabiliriz. 
 
Yalnız şunu da unutmamalı. Sorunlardan arınmak öyle birden de olmuyor. İnsanın sorunlarını çözmesi için çok okuması gerekiyor. Rehber öğretmenin anlattıklarını uygulamaya geçirmesi için o kişide ki bilgi dağarcığının ayarı da çok önemli.
 
Kişinin bilgisizliği dışında azimli olması da yeterli. Yani ben bu işi yapacağım kararına varmalı. Ancak bundan sonra o sorunun altından kalkar.  
 
Kısacası her olaya Mevlana gibi bakarsa hiç bir sorun kalmaz.
 
Önerdiğim olayı göz önüne alıp uygulamaya geçelim mi ? Sitemizde bu konuda daha değerli kişiler olduğunu bildiğimden benim başlatmam uygun olmaz düşüncesindeğim. Bir nevi kompozisyon dersi gibi. Verilen bir sözcüğü açıklamaya çalışacağız.
 
Varmısınız Allah aşkına Mevlana'yı anlamaya.
 
 
16.12.2010       
  
( 371- Allah Aşkına Mevlananın Sözlerini Anlamaya Varmısınız başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 16.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.