"Dert daima insana yol gösterir."
 
Görüyorsunuz tam bir psikolog düşüncesi. Kelimenin içinde anlam bakımından zıtlık ta var. İçinden her türlü mana çıkartabilirsiniz. Burada işaret olarak dert geldiği zaman başa oturup bir kere düşünmemizi, bunun mutlaka bir sebebi olabileceği, derdin sebebini çözdükten sonra belki sana hayırlı veya hayırlı olmayan bir yol çizebileceğini anlatmaktadır.
 
Ya da başka türlü de açıklamalar yapabiliriz. Dert başa gelmezse ne olduğunu insan oğlu bilemez. Görmeli ki anlayabilsin. Hepimiz çok iyi biliriz. Dedelerimizden, babalarımızdan hatırlayın. Kötü bir iş geldiği zaman başa "Hayırlısı olur inşallah" ya da "her şey Allah'tandır" şeklinde geçiştirirler. Bu tür davranışları gençlerde görmek son zamanlarda çok zayıf durumdadır.
 
Bu bize neyi gösteriyor. Eski insanların maneviyatının daha ağır bastığını gösterir. Zamanımızda da yaşlı insanlara bakıp onların hareketlerini takip edin. Neden daha sakinler. Hayat tecrübesi mi dersiniz. O da olabilir.
 
Aslında burada anlatılmak istenen esas yol. Hayatta insan oğlunun başına hem dert gelebileceğini, hem de iyi olayların gelebileceğini, her ikisine de hazırlıklı olması gerekir ki sakin davranmayı, dert geldiği zaman başa ne yapması gerekeni bilmesi gerektiğini anlatmaktadır.
 
Yani anlayacağınız psikoloji binası üzerine oturtabileceğimiz en güzel çatı. Ya da en doğru zemin üzerine oturtabileceğimiz en güzel temel.
 
Fiziki veya ruhi bütün dertler aslında anlamsız sıkıntılar olmayıp, vücut bütünlüğümüze yani maddi ve manevi durumumuza sinyal gönderen birer ikaz sistemidir.
 
Herkesin anlayacağı şekilde de açıklayabiliriz. Hepimiz biliriz. Bazen büyük insanlar da yapar. Hasta olan kişi ilacı sırf acı diye içmeyen kişileri düşünün. Halbu ki o ilaç onu iyileştirecek ama bir türlü içeremiyorsunuz. Bu olayın maddi yönden açıklaması.
 
Bir de manevi yönden açıklayalım. Hani derler ya "kötü komşu adamı ev sahibi yapar" diye. Kiracısın diye yıllarca seni aşağılayan bir komşun var. Sende mecburen katlanmak zorundasın. Maddi olarak karşılık versen zarar göreceksin. Ona inat daha çok çalışıp ve sabredersen bir gün ev sahibi olursun. Aslında seni iten bir güç var. Burada komşu kötü mü yoksa iyi mi ?
 
Bir çok örnekler verilebilir. Aslında iyi ile kötü birbirine bağlantılı, iç içe olduğunu ve bunu anlayabilme olgusudur. Nasıl bizler lafa geldi maddi veya manevi diye ikiye ayırıyoruz. Bunun gibi bir şey. Birbirine zıt gözüken her şey aslının aynısıdır.
 
Millet olarak fazla gaza gelen bir huyumuz vardır. Dedikodu, aslı astarı olmayan bir konu hakkında bir başkasına bir başkasının sözlerini yetiştirmek çok kötü bir olaydır. Şaka da olsa yapılmamalıdır. En kötü bu olaya dur diyebilecek söz işte anlatmaya çalıştığımız sözün anlamını bildik mi şöyle bir dururuz. Kendimize sorular sorar işin aslını çözmeye çalışırız. Acaba doğruluk payı var mı ?
 
İnsana düşünmeyi, sabretmeyi, muhasabe yapmayı daha ne anlatayım her şeyi anlatıyor.
Görüyorsunuz beş ayrı sözcükten oluşan bu kelime insanlara neleri öğretiyor. Onun için bu sözlerin kıymeti var. Dert daima insana yol gösterir. Mevlana ne söylemişse doğruyu söylemiş....
 
17.12.2010
( 372- Dert Daima İnsana Yol Gösterir başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 17.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.