ARAKAN KATLİAMI MI YOKSA VOİCES İNOCENTES ( MASUM SESLER ) FİLMİ Mİ?---1. BÖLÜM ---
Aşağı yukarı her sene, özellikle de milletçe bir milli ya da dini bayram kutlamanın arefesindeyken Arakan'daki katliamlarla ilgili haberler, görüntüler sosyal medyayı doldurur. Bunlar öylesine görüntüler, öylesine resimlerdir ki ''İnsanım '' diyen bir varlığın bu fotoğraflardaki katliamlar karşısında yüreğinin titrememesi '' Ya Kahhar !'' Diye feryat etmemesi mümkün değildir.
Bu sene de bir kaç gündür yine Arakan'da Müslümanlara uygulanan ve vahşetin çok çok ilerisinde insanlık dışı katliamların fotoğrafları dolaşmaya başladı sosyal medyada.
Bırakın bir Müslüman olmayı, bir insan olarak böyle bir vahşete sessiz kalmak elbette ki mümkün değildi. Elimizden bir şey gelmiyordu ama dilimizle, kalbimizle de mi protesto edemezdik. Nitekim ben de dahil yazılarımızla, bu katliama ait fotoğrafları paylaşarak lanetledik Arakan'daki katliamı.
Evet...Fotoğraflar demiştim. Bu fotoğrafların bir kısmı senelerdir sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardı ve işin mide bulandırıcı bir tarafı da yok değildi hani.
Mesela kızının kesik kafasını kucağında taşıyan adamın fotoğrafı.( 1. Resim ) Bu fotoğraf Arakan'da Budistlerce kafası kesilen bir kızın ve onun çaresiz babasının fotoğrafı olarak sercis edildiği gibi Filistin'de yahudilerin katlettiği bir çocuk, Suriye'de İşid'in katlimaı olarak da servis edilmişti.
Yazımda yukarıda gördüğünüz fotoğrafların neredeyse tamamının daha önceki yıllarda da ''Arakan katliamı '' Başlığı altında sosyal medyada paylaşıldığını biliyorum. Benim için en yeni olan resim en son iki resimdi.
Bu fotoğrafları böylece aldık ve kullandık ''Arakan katliamının fotoğrafları '' Diye. Nasıl kullanmazsın ki devletin en üst makamları, her konuda her türlü bilgiye sade vatandaştan çok daha kolay ulaşabilen insanlar, mesela Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tüm bu isimlerin paylaştığı fotoğrafları...
Evet, ben ve benim gibi pek çok vatandaş bu fotoğrafların gerçekten de Arakan'daki katliamın fotoğrafları olup olmadığını araştırma gereği duymaz. Çünkü devletin resmi ağızları '' Arakan katliamının fotoğrafları'' Diyor.
Ben ve benim gibi pek çok insan araştırmaz ama acar bir gazeteci araştırır. Sonra da tek tek açıklar o resimlerin aslında hangi olayla ilgili olduğunu.
Peki niçin araştırır? Arakan'da aslında bir katliam olmadığını ispat etmek için mi? Hem sahi kimdir bu gazeteci?
Bu gazeteci Banu Avar'dır. Amacı Arakan'da bir katliam olmadığını ispat etmek midir yoksa başka bir şey midir o kısmı sonraya bırakarak fotoğraflara dönelim ve ve tek tek bakalım Banu Avar ne demiş bu fotoğraflar için.
1. Fotoğraf : 2015 yılında Kamboçya'nın OddarMeanchey kasabasında meydana gelen bir trafik kazasına aitmiş
2. Fotoğraf:2010 yılının Nisan ayında Çin’in Qinqhai bölgesinde gerçekleşen 7.1 şiddetindeki depremin ardından ölen insanların Budist inancı çerçevesinde 17 Nisandaki yakma töreni ile ilgiliymiş.
3. Fotoğraf:( Sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraf bu ) 2010 yılında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan Sange kasabası üzerinden geçen bir akaryakıt tankerinin ters dönüp patlamasının ardından çekilmiş.
4. Fotoğraf: Fotoğraf, 2003 yılında Endonezya’nın Aceh bölgesinde çekilmiş. Özgür Aceh Hareketi ile devlet kuvvetleri arasında devam eden çatışmalar sırasında öldürülen bir sivili ve annesini gösteriyormuş.
5. Fotoğraf : 12 Ocak 2010’da gerçekleşen Haiti depreminin ardından Port-au-Prince hastanesinin morgu imiş.
6. Fotoğraf: 1994 Ruanda soykırımı ile ilgiliymiş
7. Fotoğraf: 2009 Yılında Hindistan'daki bir devlet okulundaki karate gösterileri ilgiliymiş.
8. Fotoğraf: Bu bir katliamın fotoğrafı olmakla birlikte Arakan'la ilgili değilmiş. Tayland’ta Müslümanların yaşadığı Tak Bai bölgesinde 2004 yılının Ocak ayında başlayan gösteriler 500 kişinin ölümüne sebep olmuş. Bu fotoğraf da Ekim 2004’te aynı bölgede çekilmiş.
9. Fotoğraf: Bu fotoğraf Mynamar'la ilgili olmakla birlikte bir katliamın değil, 2008 yılında yaşanan Nargis kasırgasının resmiymiş.
10. Fotoğraf: 2012 Yılına ait olup Çinli çocukların olimpiyatlara nasıl hazırlandıklarını gösteren ama çok fazla tartışmalara sebep olan bir fotoğrafmış.
11. Fotoğraf : 2012 yılında Tibet’te kendini yakarak Çin yönetimini protesto eden bir kişiyi gösteriyormuş.
12. Fotoğraf: Aile ve Sosyal Politikalar bakanı betül Sayan Kaya ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun ''Arakan Katliamı'' olarak paylaştığı ve tepki gösterdiği bu fotoğraf...
Bu fotoğraf önemli. Çünkü yazının başlığı bu fotoğrafla ilgili.
Şimdi şöyle bir soru akla gelebilir: '' Banu Avar'ın doğru söylediği ne malum?''
İşin doğrusu ben de öyle düşündüm ama elimde fotoğrafların asılları ile ilgili bir kanıt olmadığı gibi bunların çeşitli bilgisayar teknikleriyle aslında hangi olaylara ait fotoğraflar olduğunu tespit etme imkanım da yoktu. Ama 12. Fotoğrafın doğru olup olmadığını tespit edebilirdim. Bu çok kolaydı. Yapacağım tek şek '' Voices İnocentes'' Filmini seyretmekti.
Filmi internette bulup seyrettim. Peki sonuç?
Sonuç: Filmin 1 saat 29. Dakikasında, 12. Fotoğraftaki sahne vardı. Yani koskoca bir bakan ve bir milletvekili, resmen bir filmden alınmış olan bir sahneyi '' Arakan'da katliam'' diye paylaşmışlardı. Onlar paylaşmakta mahsur görmeyince biz de paylaşmıştık.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Uzattık fazlasıyla...Gelecek bölümde
1-Arakan'da bir katliam var mı yok mu?
2-Bu resimler yalan olsa bile eğer Arakan'da bir katliam yaşanıyorsa Banu Avar neden böyle bir katliamı anlatıp bize gerçek resimleri sunmuyor da canla başla ama sadece bu resimlerin gerçek olmadığının uğraşı içine giriyor?
3- ''Arakan'da çok vahşi bir katliam var'' dememiz kimin işine yarar? '' Arakan'da katliam matliam yok'' dememiz kimin işine yarar?
4- Sazan gibi oltaya mı geldik? İşin doğrusu ne?
Ve eğer yorum yazarak soracağınız başka sorular olursa onlara da cevap vermek üzere ilk bölüme bir nokta. ( Gelecek bölüm Bayramdan sonraya kalabilir. )