Allah Kulunu Kıskanır




_________Bir kutsi hadiste Allah Teala buyurur ki.

 “Ey Adem oğlu seni kendim için yarattım eşyayı da senin için yarattım, o halde kendim için yarattığımı senin için yarattığımın ayarına düşürme”. Yani ey kulum dünyada senin için yarattığım fani şeyler, sakın seni benden alıkoymasın. Nasıl ki insan sevdiğini kimseyle paylaşmak istemez onu gözünden bile sakınır. İşte Cenabı Hakta sevdiğini mümin kulunu öyle kıskanır, onu hiç kimseyle paylaşmak istemez zira seven sevdiğini kıskanır. Peygamber efendimiz buyurur ki” Allah kıskanır Allah’ın kıskanması kulunun onun haram kıldığını işlemesi sebebidir”. Cenabı Hak kullarını çok sevdiği için, daima onların hayrının ister ve her zaman onlara Rahmetiyle muamele eder.

Ve Allah onların günah bataklığına düşüp imtihanı kaybetmesini ve yüce zatından uzaklaşmasını asla istemez bundan hoşnut olmaz. O yüce kudret kullarının devamlı kendisine doğru menzil almasını, manen yükselmesini. Cennet ve Cemalinden istifade etmesini arzu eder. Onlara yüce zatını hiçbir zaman unutmayıp daimi beraberlik şuuruna ermelerini tavsiye eder. Çünkü insanların bütün kazancı buradadır.

Hadisi şerifte geçen ve kıskançlık diye tercüme edilen gayret kelimesi Allaha nispet edilince kulunun haram ve gayri meşru söz ve fiiller yapmasına dalalet ve şehvete düşmesine rıza göstermemesi ona merhamet ederek. Doğruluk hidayet ve sadet üzere olmasını ve yüce zatına yakınlaşmasını arzu etmesi anlamlarına gelir. Yoksa insanlarda olduğu gibi ölçüsüz tepkilerle kendisini gösteren bir gayret değildir elbette.

Cenabı Hak kulunun kötü duruma düşmesine rıza göstermeyeceğini şöyle beyan buyurur. “Eğer inkar ederseniz şüphesiz Allah size muhtaç değildir”, bununla beraber O kullarının küfrüne razı olmaz.
 
Aslında kıskançlık karı kocanın muhabbet ve koruma hisleriyle birbirlerini başkalarından sakınmalarını kızgınlık gösterip sitemde bulunmalarını ifade eder. 
Cenabı Hak'ta kullarını korumak ister ve onların kendisinden uzaklaşmalarından hoşlanmaz.

Bu sebeple günahları yasaklar ve günaha kapılan kullarını bu musibetten kurtarıp temizlemek için bazı bela ve musibetlerle onları terbiye eder. İşte böyle durumlarda gayretullah-a dokundu denilir. 

Yüce Rabbimiz insanların manevi olarak alçalıp ahirette perişan olmasına rıza göstermez. Günahlarsa melek' i hisleri hayvani arzulara teslim ederek ruhun mükemmele doğru gelişine mani olur ve onu en aşağıya sürükler. Neticede kalbin kararıp safiyetini kaybetmesine sebep olur bu da insanın tükenişini ifade eder. Kalbin safiyet ve berraklığını korumak için günah ve masiyetler 'in fiil telkinlerinden son derece kaçınmak gerekir.

Peygamber efendimiz buyurur ki “kulunu Allahtan daha çok kıskanan yoktur”. Bu sebeple O çirkinliklerin açığında gizlisini de haram kılmıştır. Sonsuz şefkat ve merhamet sahibi olan Yüce Rabbimiz günahların bizim için ne kadar zararlı olduğunu en iyi şekilde bildiğinden açık ve gizli bütün günahları yasaklamıştır.
 
Allah Teala, kullarının günah ve çirkinliklerden muhafaza etmek için Peygamberler ve kitaplar göndermiş ,emir ve yasaklarını önceden bildirmiştir. 
Koyduğu sınırlara riyaet edilmemesi halinde gazaplanacak-larını  da  yine daha önceden haber vermiştir. İşte bütün bunlar; Onun kullarının günahlardan korumayı murat etmesindendir.

Allah Teala günahlar karşısında kulunu her varlıktan daha çok kıskanmakla birlikte buna karşı muamelesini daima hikmetle adaletle ve en güzel şekilde yapar zulmü ve haksızlığa asla izin vermez. Allah’ın seni kıskanmasından ötürü sevinmelisin çünkü alemlerin Rabbi olan Allah’ın haram yollara düştüğünde seni kıskanması seni kendisine yakın görmek istemesinin bir delilidir. Cenabı Hak senin kendine dönmeni ister ve buyurur ki “Allah sizin tövbenizi kabul etmek ister, şehvetlerine uyanlarsa büsbütün yoldan çıkmanızı isterler Allah sizden yükünüzü hafifletmek ister, çünkü insan zayıf yaratılmıştır”.

Allah’ın kullarına olan lütfunu gördünüz mü?
Kul kendisini koruyan, rızasına kavuşturmak isteyen, haramlardan kendisini kıskanan af ve mağfireti sonsuz olan bir Rabbi olduğunu bildiğinde elbette yakınlık duyacak. 
Kalbindeki ilahi nur parlayacak ve O’nu çok sevecektir. Gönül Kâbeni tüm putlardan temizlediğinde muhabbetullah saracak her bir zerreni . Sonra Cenabı Hakkın buyurduğu gibi kişi O’nun gören gözü duyan kulağı tutan eli olacak.

Artık o nemimle duyar benimle görür benimle tutar benimle yürür müjdesine lütfuna mazhar olacak. Her şeyden uzak olmadan kişi Hakka vasıl olamaz. Gönül pür nur olmadan da hazine açılmaz.

 
Selam ile dua ile kalın sağlıcakla…


 
Semra EROĞLU Şiirleri sevdiren kadın
13/07/2023
 
 
  
 
 
 
        
            
          

( Allah Kulunu Kıskanır başlıklı yazı Semra EROĞLU tarafından 13.07.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.