24/h

Nasıl kolektif gücün birliği her yönde merkeze doğrudur. Herkesle merkezden çevreye doğrudur. Ve ortakla sılan duygu ve düşüncenin alan gücüne dönüşür. Yine kolektif güç çevreden merkeze doğrudur.  Birleşimin alan etkisi de merkezde semboller diline dönüşür. İşte groteskti anlatış merkezde kolektif alan etkisi ile semboller dili olmuştu.

 

Köleci mana anlayışı içinde üretimi tasvir eden bir totem grubun dili;  totem grupların kendisi anılmadan o semboller dili olan envanterler içinde bulunan anlatımlardı. Örneğin, keçi çobanı olan bir grup kendisine; buğday takdime si yapan başka bir grubu nasıl anlatacaktı?

 

Keçi çobanı olan grup kendisini kendi biyolojik formu ile çizip yontacaktı. Buğday üreticisi grubu da totem mesleği ile ilişkilenip, doğadaki gerçek buğdayla eşleştirip resimleyecekti. Veya buğdaydan heykel yontacaktı. Buğday sembolizmi o grubun totem adı ve totemi mana yüklemi olacaktı.

 

İki grup, yapılan bir ürün takası olan seremonisini içinde ifade edilmiş olsunlar. Bu seremonine süreci de buğday grubu anlatıyor olsun. Buğday üreticisi grup kendisini biyolojik formla yontup resmeder.

 

Buğday üreticisi grup kendi grubunu biyolojik formuyla çizer. Keçi çobanı olan grubu da doğadaki keçi formuyla çizer. Form benzerliği olmasın diye. Totem aidiyet benzerliği olmasın diye böyle resmeder. Bu tür yapılan bir isimlendirme anlatımı resimle isimlendirme sembolizmiydi.

 

İşte okuma yazma ve alfabenin olmadığı dönemlerde olup bitenler heykel resimlerle anlatılıyordu. İttifaklar yapılıyordu. İttifaklar anlatılıyordu. Anlatımın dili semboller üzerindeydi .İttifak ve temas içeren anlatımlar 80 000 senelik totemi dışlanmışlığa karşı olan direnci kırmanın zorluğunu içeriyordu.

 

Sosyoloji ve kültür totemi aitlik tabusuydu. Totemi sosyoloji ve kültür ittifak etse de kolay kolay ittifakı aitliğe dönüşemiyordu. Totem aitliğini sembolizm üzerinde geçiş ritüelleri ile dönüşemedikçe ittifaklar çok büyük bir sosyal dirençle baş başa kalıyordu.

 

Totem aiti olan gruplar genel olarak ittifaklarını üç olgu üzerinde seremonine edip, bu üç tür ritüel üzerinde yürütürlerdi. Neden? Totemi tabudan ötürü bu ritüeller vardı. Totemi tabu niye vardı?

 

İzole alan yalıtmalı kaynak kıtlığı nedenle vardı. Groteskti anlamalardan kolektif bileşimin gücünü ortaya koymak için vardı.  İzole alanın ait eştirici formasyonu için tabu vardı. Tabu, bileşimin nesnel gerçekler içinde oluşmanın öznel karşılığı olan semboller diliydi.

 

İttifak içinde kırılacak olan totem aitliğin ilk ittifakı tabusu, kişilerin kendilerine göre ilkten beri aynı totem alanda olmaları nedenle onların “totem kardeş olmalarını” aşma ritüelleriydi.

 

Totemi kardeşlik, doğuran ve doğurtan belirlenimiyle olan bir kardeşlik değildi. Eğer miras bırakacak bencil bir mülk sahibi değilseler, doğuran doğurtan tanımını veren kardeşlik söylemi, ittifak edenlerin hiçbir işlerine yaramazdı. Zaten de ortada ne üretim vardı. Ne üreten vardı. Ne mülk vardı. Ne de mülk sahibi vardı.

 

Totem bir alanda totem kardeşliği, alan içindekileriyle yardımlaşmanın , paylaşmanın, birbirine elle ve cinsel yolla dokunmanın meşruiyetiydi. Dayanışmanın, paylaşmanın kardeşliğiydi. Ve alan içindekileri kendisi gibi bilmenin kardeşliğiydi. Kardeşini kendi gibi saymanın aitliğiydi. Kardeşlerinden yararlanma aitliğiydi. Kardeşlik totem alan aitliği dışında hiçbir anlam, değildi.

 

Bu nedenle totemi alan dışındakiler kardeş değillerdi. Onlara ne elle ne cinsel yolla dokunamazdı. O kendinden değildiler. Onlar kendi gibi değildiler. Onları avlayıp yiyebilirdi. Onların dokunduğuna da dokunmazlar, yemezlerdi.


Totemi yasalardan ötürü, grubu dışındakiler kendi aiti, kendi kardeşleri değildiler. Bu nedenle farklı totemi grup kişileri birbiriyle temas kuramazlardı. Üreten grupların totem yasalarını aşmak sureti ile birbiriyle ürün takası yapmaları da çok çok elzemdi. Ürünlerdeki farklı kullanım ve tüketim değerleri takas ediliyordu.

 

Üreten grupların İttifakı temaslarına dek ola gelen bu tür totemi bek raundu bilmez isek, aktarımların içindeki sembolizm dilini de anlayamayız. Sembolizm dilini anlayamama nedenle, tarihçilerin nedenini açıklayamadıkları bu tarz ilişki imajlarına dek ifadelerinde de fetişti bir anlayış husule gelmişti.

 

Totem kardeşliğinin diğer bir yasası da onu kim doğurursa doğursun kişiler kardeşlik ekseninde ana baba doğuran ve doğurtanını aramıyordu. Totemiler aynı gruba ait emzikli kadınlardan süt emmeleri, totem kardeşliğinin ve totem aitliğinin diğer bir tabu anlamasıydı.


( Totemi Dil 24-h başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 17.07.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu