"İyi günler ustam,kolay gelsin,hayırlı işler,bol kazançlar,"gibi tatlı sözler artık yavaş yavaş tarih oluyor,oysa ne güzel sözlerdi çalışanı motive eder,müşterinin güler yüzle karşılasını sağlar,samimiyet duygularını artırırdı.
"Bana yarım ekmek arası döner yapar mısınız," yerine "yarım ekmek arası döner istiyorum," ya da "yarım ekmek arası  döner  ver,"gibi kırıcı, kaba,çirkin,küçük  düşürücü ifadelerin kullanılması çalışanı elbette etkiler. Önce selam verip hal hatır sorduktan sonra siparişini  verse neyini kaybeder? Emir almaktan ziyade emir vermeyi neden çok seviyor insanoğlu?

Biz aşçılara yapılabilecek en kötü hakaret"elini korkak alıştırma"sözüdür, döner isterken soğanının çok olmasını, sandaviç isterken marulunun çok olmasını,tost isterken kaşar peynirinin çok olmasını,baklava isterken fıstığının fazla olmasını isteyebilirsiniz bu doğal hakkınız ancak bunu uygun bir dille söylemek varken, ustanın gözünün içine baka baka"elini korkak alıştırma" diyerek rencide etmenin kime ne faydası  var? Kimse sizin  damak zevkinizi nerden  bilsin ayrıca oradaki çalışanlar sizin işçiniz değildir emir ve talimatlar verebileceğiniz.

Saçı sakalı ağırmış, çekirdekten yetişmiş,yıllarını bu mesleğe adamış ve her türlü sorunlarına göğüs germiş hatta fazla çalışmaktan sağlığı bozulmuş,bazen abiniz yaşınızda bazen babanız bazen de dedeniz yaşındaki bu adamlara işini mi öğreteceksiniz;bu ne utanmazlık,ne aymazlık ne ahmaklıktır?

Fırında tavuk dağıtıyoruz açık büfede kanadından,budundan,göğsünden,derisinden veriyoruz isteyene malesef istediği kadar; müşteri bir bütün tavuk da  istese" bunu nasıl yiyeceksiniz"diye soramazsınız.Yabancı müşteriler az almaya özen gösterirken yerli müşteriler çok almaya özen gösterir;örneğin iki bud verirsiniz iki bud daha ister,verirsiniz fakat teşekkür  edeceği yerde o sözü söyler:
"Elini korkak alıştırma!"
 

( Aşçılara Hakaret başlıklı yazı berberce tarafından 30.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu