Ne zaman Orta Doğu’da olaylar hararetlense, Amerika ve Amerikan Evanjelizmi, evanjelistler gibi sözcükleri duyarsınız.


Nedir bu evanjelizm, biraz yardımcı olalım sizlere.

Tabi ki bir espri yapmazsam olmaz, Türkiye’de ona İslamın üstadı demek bir hayli zordur, fakat hrıstiyanlığın uzmanı demek bir hayli kolaydır, çünkü kendisi ne hikmetse islam hakkında pek bir şey yazmayı araştırmayı düşünmemiştir.

Evet evet bugünkü Diyanet İşleri Başkanı’ndan bahsediyorum. Diyanet diyanet olalı en renklisini buldu. Resmen 8 tane kitabı var hrıstiyanlık hakkında, yani aslında benden daha iyi anlatır bu konuyu galiba, neden anlatmaz bilmiyorum. Evet evet "protestanlık"  isimli kitabı da var sevgili Ali Erbaş'ın. Evet "hrıstiyanlıkta ibadet" isimli de bir kitabı var, ilmihal kalitesinde kapsamlı. Evet evet "hrıstiyanlıkta reform ve protestanlık tarihi" isimli kitabı da var, evet evet "hrıstiyan ayinleri" kitabı da var, aman be siz de 8 hrıstiyanlık kitabı var diye, amaan. 

Ali Erbaş'a niye takıldın diye soran olursa, her ilimizin bilgeç müftüleri var 81 ilimizin de, 7 senedir niye bu eski DiNLER ARASI DiYALOGCU Ali Erbaş'a Diyanet teslim edildi anlam veremiyorum. Tayin edin herhangi 81 ilin müftüsünün birini olsun bitsin, aklımız takılmaz en azından.


Neyse geçelim evanjelizme, ne diyorduk efendim.


İngiliz kelamcı, kelam ilmi yani ilahiyatçı, müslüman olmadığı için ilahiyatçı tabiri de doğru değil. İngiliz teolog yani din bilgini Allister McGrath 1995 tarihli “Evanjelizm ve hrıstiyanlığın geleceği” adlı kitabında evanjelizmi Protestanlıktan ayırıyor.

Protestanlık 15. Yüzyıl sonu ve 16. Yüzyıl başı yaşamış olan 3 önemli isim ile ortaya çıkmış bir akım ve şimdilerde hrıstiyanlık mezhebidir.


1-Zwingli (isviçreli anadili fransızca/almanca Ali Erbaş'ta Fransızca biliyor hem de Arapçadan çok daha iyi, ilginç)

2-Luther (bugün lutheryan diye duyarsınız zaman zaman, alman)

3-Calvin (kalvinist tabirini belki duymuşsunuzdur bu da fransız isviçreli, bunun da anadili fransızca)


Bu 3 en önde gelen reformcu/reformist zındık, zındık espri, dinde reform yapanlara denilir islam lügatinde, oradan şey ettim.


Yazar Allister McGrath Protestanlığın bir geleceği olmadığını kitabında iddia etmiş ve hrıstiyan dünyasında hararetli tartışmalara sebebiyet vermiştir bugün halen devam eden.

71 yaşındaki bu adam bizdeki Cübbeli Ahmet ile onun ayarında tanınmış 50 kişiyi üstüne ekleyin, onlar ne ise bu adamda Protestan dünya için odur. Yani işin otoritelerinden, bu işin büyüklerinden şuan halen hayatta olan.


Yav Alp bize ne evanjelizmden diyenler zaten okumasın, fakat bize ne evanjelizmden demeyenlere vermek istediğim mesajım.

Biz yine bir yerde yanlış yapmışız en baştan. Türk olarak, Türkiye olarak, müslüman olarak bu konuda.


Yanlışımız şudur, islamda şeriat ne ise, Kuran ne ise, tüm hrıstiyanlık içinde “evanjeli” kelimesi aynen odur, fakat bizim konumuz olan hani kıyameti hızlandırmak isteyen, Armageddon denilen melham’i kübra yani kıyametten evvelki büyük savaşı hızlandırmak isteyenlerin adı sadece Türkçede evanjelizmdir. 

Halbu ki doğrusu evanjelikalizm’dir.


Biz bu kelimeyi yanlış kullanıyoruz ve aslında istemeden tüm hrıstiyanlığın temel değerine, şeriatına laf etmiş oluyoruz.


Evanjelizasyon hrıstiyanlaşmak demektir.


Evanjeli hrıstiyan şeriatı demektir. Evanjelizm bu şeriatın takipçisi olmak demektir.


Evanjelikalizm (Anglikizm terimi bile uygun olurdu) ise işte Amerika’da nüfusu 100 milyon olan her ne varsa elinde bulunduran yahudilerle birlikte, kıyameti hızlandırmak isteyen Yahudi şakşakçısı olan güruhtur. Amerika herkesten sorulur, en çok bunlardan sorulur. Tabi ki köken de etkin ve o yüzden Britanya soyundan olanlar daha çok bu pohun içindedir.


Yani az evvel Beyrut’un hrıstiyan mahallelerinden birini vurdu İsrail diye haber geçti, o mahalle bir ortodoks hrıstiyan mahallesidir. Tabi ki vurabilir İsrail, o mahalle evanjelikalizm mensuplarına ait bir mahallesi olsa vuramazdı misal.


Yani bir gün bir Amerika’lı veya başka bir yabancı hrıstiyan ile sohbet eder ve Evanjelistler şöyle böyle derseniz, bilmeden tüm hrıstiyanları kastetmiş olursunuz. Sizin bahsettiğiniz evanjelikalistlerdir. İşte Trump’un da sadık bir neferi olduğu. Diğer hint/zenci karışımı başkan adayı abla (K.Harris) Evanjelist değil, o daha beteri o da ayrı bir konu.


Ben kısaca buna değinmek istedim, yoksa evanjelizm konusu konuşmakla hemen bitmez, yazmakla da bitmez.


Siyonizm ile evanjelikalizm paralel yani aynı yöne giden çizgiler gibidir, fakat aynı değildir, ortak yönleri vardır.


Saygılarımla,

( Evanjelizm başlıklı yazı Alp.Aldatmaz tarafından 1.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu