Yararlı, güzel, iyi, değerli, verimli, kendisi ile sevap elde edilen iş anlamına gelen Amel-i salih kelimesi, dinimizin yapılmasını emrettiği iyi, doğru ve faydalı olan bütün amelleri kapsar.

Amel-i salih, Kur'an-ı Kerim’de en çok geçen kavramlardan birisidir. Fıkıh kitaplarında salih ameller; farz, vacip, sünnet, müstehap ve mendup diye bir takım sınıflara ayrılırlar.

ALLAH (cc)'ın emirlerine elinden geldiğince uymaya çalışıp yasakladığı şeylerden şiddetle kaçınan bir kimse her an salih amel işliyor demektir.

Müminler yapmış oldukları bütün işlerinde ALLAH (cc)'ın rızasını kazanmak niyetinde oldukları sürece salih amel işlemiş olurlar.

Dünya hayatında sırf ALLAH (cc)'ın rızasını gözeterek ve bütün işlerini insanlarında faydasına olacak şekilde Amel-i salih anlayışında yürüten insanlar hem dünyada hem de ahiret te büyük ikramlara mazhar olurlar.

Amel-i salih sabit bir fiil değildir. Yani amel-i salih olan işlerin sınırları çizilip sayıları belirtilmemiştir.

Amel-i salihte esas alınacak tek ölçü vardır. Yapılan işin özü ALLAH (cc)'ın emirlerine uymak, yasaklarından kaçınmak ve insanların yararına bir faaliyet ortaya koymaktır. İçinde bu özellikleri taşımayan ve bu amaca yönelik olmayan hiçbir fiil ve faaliyet kesinlikle amel-i salih değildir.

İnsanlara zarar verebileceğine inanılan ufak bir taş parçasını bile yoldan alıp kenara atmak amel-i salih olduğu gibi, başkalarına yardım etmek için yapılan her türlü faaliyetler, nasihat anlamında verilen vaazlar ve söylenen bütün güzel sözlerde amel-i salih kapsamına girer.

Bir kişinin, çocuklarının nafakasını helal olan yoldan kazanmak amacıyla gece gündüz çalışması amel-i salihtir.

Bir kişinin, ilim öğrenmek ve onunla insanlara doğru yolu göstermek niyetiyle yapmış olduğu bütün gayreti amel-i salihtir.

ir kişinin boşa akan bir suyu yönlendirip insanların ve hayvanların menfaatine sunması ve bu yöndeki maddi manevi bütün çalışma ve çabası amel-i salihtir.

Bir kötülüğün yapılmasını engellemek veya bir iyiliğin yapılmasına sebep olmaya çalışmak, maddi ve manevi destek vermek amel-i salihtir.

Kur’an-ı Kerim okumak, onu insanlara öğretmeye ve onunla amel etmeye çalışmak, hangi konumda ve hangi ölçüde olursa olsun Kur’an’a hizmeti ön planda tutmak amel-i salih’tir.

Bir kimsenin okul, hastane, yol, mezarlık ve cami gibi eserlerin yapımına yardım etmesi, maddi ve manevi destekte bulunması bir amel-i salihtir.

Bir kimsenin, ihtiyaç sahibi olan insanlara yardım etmesi, onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışması ve onlarla ilgilenmesi amel-i salihtir.

Bir kimsenin toplum içerisinde örnek davranışlar sergilemesi, yanlış yapanları gizlice uyarıp düzelmelerine yardımcı olması, insanlara iyiyi, güzeli ve doğruyu göstermeye çalışması amel-i salihtir.

Bir kişinin ana-babasının ihtiyaçlarını görmesi, onları ziyaret edip hatırlarını alması, onlara hep hayır dualarda bulunması bir amel-i salihtir.

Bir kişinin küs olan komşularını, arkadaşlarını, akrabalarını ve diğer insanları barıştırmaya çalışması, onların arasını bulup anlaşmazlıkları gidermesi bir amel-i salihtir.

Kur'an-ı Kerimde amel-i salih işleyen kullar için:

man edip salih amel işleyenler, işte onlar, yaratılmışların en hayırlılarıdır." (Beyyine-7) buyrulmuş ve salih amel işleyen kullar taltif, takdir ve tebşir edilmiştir.

( Ameli Salih Nedir başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 27.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.