Makale / Eleştri Makaleleri

Eklenme Tarihi : 13.09.2010
Okunma Sayısı : 3659
Yorum Sayısı : 0
DİYANET VAKFI İSLAM ANSİKLOPEDİSİ
 

M.NİHAT MALKOÇ
 
 

            Milletler ortaya koydukları eserlerle büyük olurlar. Bu eserler kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her alanı kapsayabilir. Yeter ki ortaya konulan ürün özgün olsun. Türk milleti olarak çok zengin bir kültürümüzün olduğu tartışmasız bir gerçektir. Zira bu devletin ömrü yüzyıllarla değil, bin yıllarla ifade ediliyor. Fakat daha düne kadar bu zengin kültürümüzü bir bütün halinde sunan köklü bir bilgi kaynağından yoksunduk. Bu büyük millet, tarihi geçmişini ve kültürel zenginliklerini ecnebilerin yazdığı eserlerden öğreniyorlardı. Yabancı kaynakların verdiği bilgiler çok kere taraflı bilgilerdi. Bu acziyet Türkiye’ye hiç de yakışmıyordu. Türkiye Diyanet Vakfı bu acı gerçeği 1983 yılında görerek, gereğinin yapılması için kolları sıvadı.

 

“Bize ve dünyaya kaynak” sloganıyla yola çıkan Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin hazırlıkları ta 1983 yılında yapılmaya başlandı. 1988 yılında ilk ciltten başlamak üzere yayın hayatına ‘merhaba’ dedi. O günden bugüne tam 22 yıl geçti. Bugün itibariyle güvenilir bilgi kaynağı İslam Ansiklopedisi’nin 38. cildi raflardaki yerini aldı.

 

Daha önce, 1900’lü yılların başlarında Leiden’de yabancılar tarafından beş ciltten oluşan üç dilde bir İslam Ansiklopedisi yayınlanmıştı. Bu ansiklopedi 6176 madde içeriyordu. Söz konusu bu ansiklopedi hatalarla doluydu. Bu eseri Milli Eğitim Bakanlığı tercüme ettirerek 15 cilt halinde yayınlamıştır. Hatalı kısımlar ayıklanmış, yeniden yazılmıştır. Buna rağmen yine hatalar tam anlamıyla giderilemediği için güven vermemiştir. Çünkü hem bilgiler eksik ve hatalıdır, hem de maddeler yazarların önyargılı sakat görüşlerini yansıtmaktadır.

 

Çok şükür ki bugün elimizde yüzde yüz yerli araştırmacı-yazarların kaleme aldığı mükemmel bir ansiklopedi var. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlanmakta olan bu ansiklopedi çok uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü olarak kütüphanelerimizi süslüyor. Artık bu büyük çalışmada tünelin ucu göründü. 44 ciltten oluşması düşünülen ansiklopedinin son altı cildi kaldı. Bunlar da iki yıl içerisinde tamamlanıp söz konusu ansiklopedi bitirilecek.

 

Diyanet Vakfı’nın hazırladığı İslam Ansiklopedisi’nin en büyük özelliği orijinal bir ansiklopedi olmasıdır. Bu eser İslami ilimler, İslam ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültür ve medeniyeti gibi alanları kapsayan madde başlıklarıyla aklınıza takılan bütün sorulara cevap verecek güçte ve yeterliliktedir.  Madde başlıkları ilgili ilim kurulları tarafından yaklaşık 500 temel kaynaktan taranarak tespit edilmiştir. Bu mükemmel ansiklopedi 15.441 maddeden oluşmakta, bazı maddelerin farklı ilim dallarınca yazılan alt bölümleri de eklenince bu rakam 16.915’e ulaşmaktadır. Atıf maddelerinin sayısı ise 6539’dur. 38. cildi yayımlanmış olan ansiklopediye şimdiye kadar bir kısmı yurt dışından olmak üzere, konusunda uzman 2000’i aşkın yazar katkıda bulunmuştur. Eser bu yönüyle bir bilgi bankası görünümündedir.

 

Her kütüphanede bulunması elzem olan TDV İslam Ansiklopedisi, İslamî ilimlerde İslam-Türk kültür ve medeniyetine ait kavramları, sahalarında önemli eserler vermiş ilim ve sanat erbabını, geçmiş İslam devletleri ve yöneticilerini, önemli tarihî olayları, dinî ve sosyal hayatta etkili olan akımları, tarihî, ilmî ve kültürel müesseseleri, önemli yerleşim merkezlerini, diğer büyük dinleri, Müslüman olmadığı halde İslam dini, kültürü ve medeniyeti ile ilgisi bulunan şahsiyetleri madde başı olarak değerlendirmiştir. Elinizde bu büyük bilgi kaynağı varsa aradığınız bilgiye ulaşmak için kütüphane kütüphane dolaşmaya lüzum yoktur.

 

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin kırk cildine sahip olmak için 1000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu da her bir cildin 25 TL’ye geldiğini gösteriyor. Aslında abartılacak bir para değil. Bence kendini aydın olarak gören, bu yolda gayret gösteren insanların bu emsalsiz ansiklopediyi evlerine, kütüphanelerine muhakkak kazandırmaları lazım. Sigaraya ve onca lüzumsuz şeye verdiğimiz paraların yanında bu devede kulak kalır.

 

Bir büyük rüya aydınlık sabahlara taşındı. İslam Ansiklopedisi’nde sona yaklaşıldı. Artık millet olarak başımız dik dolaşabiliriz. Dinî, millî ve kültürel değerlerimizi güvenle öğrenebileceğimiz bir kaynağa sahibiz. Esere katkıda bulunan herkese sonsuz teşekkürler…

( Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 13.09.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu