Hikaye / Yaşamdan Hikayeler

Eklenme Tarihi : 5.11.2015
Okunma Sayısı : 1139
Yorum Sayısı : 0
Sabır, hem erdem hem de elzemdir… “Sabreden derviş muradına ermiş." veya “Sabrın sonu selamettir." denilir çoğu zaman… Belki biliyor, belki duymuş belki de siz de benim gibi yeri geldiğinde kullanıyorsunuzdur.

Peki, biz insanoğlu sabredebiliyor muyuz? Yada nereye kadar bir sabır gösterebiliyoruz dersiniz…? Bakın geçenlerde bir kuzenimin ödevi için araştırma yaparken ödeviyle ilgili çok ilginç bir örnek buldum… Onu paylaşıp onun üzerinden gitmek isterim…

Hz. İbrahim, misafir ağırlamayı çok severmiş. Evinde ağırladığı misafirleri yatılı buyur eder, karınlarını doyurur, onlara bir güzel bakarmış anlayacağınız. Yolculara iyi davranırmış. Evinde misafir olmadığı gün yemeğine dokunmazmış. Bir ara 3 gün evinin önünden yolcu geçmemiş. O, ümitle gözlerini kısarak hep ufka doğru bakmış. 

Nihayetinde bir gün deve üzerinde yaşlı bir adam görmüş ve onu evine misafir etmiş. Yemeğe oturmuşlar. Hz. İbrahim, başlamadan önce “Bismillah" demiş ama yaşlı adam bunu demeden yemeğe başlamış. Bunun üzerine Hz. İbrahim, “Neden besmeleyle başlamadın? Bize bu yiyecekleri hediye eden Rabb'imiz hem Rahman, hem de Rahim değil mi? Sunduğu bu rızkı yemeye başlamadan önce Onun ismini anmak doğru olmaz mı?" diye sormuş. Yaşlı adam bunun üzerine “Benim dinimde böyle bir âdet yok." demiş ve Hz. İbrahim sormuş “Hangi dindensin sen?"… Adam “Mecusiyim." deyince, Hz. İbrahim kızmış ve onu evinden kovmuş. 

Ve bunun üzerine Cebrail (a.s.), ona bir mesaj getirmiş… Allah'ın, kendisine inanmayan bu yaşlı adamı 70 yıldır rızıklandırdığını ama kendisinin, yani Hz. İbrahim'in ise bir öğün yemek bile tahammül edemediğini bildirmiş. Bunun üzerine, Hz. İbrahim yaptığının farkına varıp adamı tekrar evine misafir etmiş.

Kıssadan da anlayabileceğiniz gibi, biz insanlar sabrı pek bilmiyoruz belki de… Kimi zaman insanlar, kimi zaman hayat kimi zaman da diş doldurmayacak, bir arpa boyunu geçmeyecek ne bileyim hiç olmayacak sudan sebepler yüzünden sabrımız taşabiliyor… Katlanamıyoruz çoğu şeye… Oysa bu, o kadar yanlış ki… Yalnızca zalime, zulme karşı nefsi mücadele etmek gerekir… Yoksa her şeyde bir sabırsızlık, hayra alamet değildir…

Velhasıl lütfen unutmayın ve unutturmayın dostlar… Sabır; hem bir erdem hem de bir elzemdir…
 
( Sabır Erdem Ve Elzemdir başlıklı yazı 4harf1kelime tarafından 5.11.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.