Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 29.07.2024
Okunma Sayısı : 305
Yorum Sayısı : 10
Abide-i Hürriyet Uğursuz Muydu? İttihat Ve  Terakkinin  Anıt Kabiri---2. Bölüm --
ABİDE-İ HÜRRİYET UĞURSUZ MUYDU? İTTİHAT VE TERAKKİNİN ANIT KABİRİ---2. BÖLÜM --
Geçen bölümde 23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyetin ilan edildiği gün İstanbul'a büyük bir yangının çıktığından bahsetmiştim.
Rabbimizin bir işareti midir bilemiyorum ama üç yıl sonra yani 23 Temmuz 1911'de Abide-i Hürriyet'in ( Hürriyet Anıtının ) açılışı yapılırken İstanbul'da yine büyük bir yangın yaşadı.
Bir tarafta Şişli'de 31 Mart Şehitleri (!) adına yaptırılan anıtın açılışı yapılıyordu ki bu açılışa Padişah V. Mehmet Reşat, Harbiye Nazırı Enver Paşa, Hareket Ordusu Başkomutanı Mahmut Şevket Paşa, İttihat Terakkinin gönüllü fedaisi Celal Bey,( Celal Bayar ) ve daha nice İttihat ve Terakki kodamanları katılmıştı. İşin komik tarafı da bunlardan bazıları bir kaç yıl ya da yıllar sonra o anıtın çevresine, o tepeye gömüleceklerini akıllarının ucundan bile geçirmiyorlardı.
Şehrin bir tarafında böyle coşkulu bir açılış yaşanırken bir diğer tarafında Aksaray-Yeşiltulumba'dan Bayezıt'a, Kapalıçarşı'ya, Mercan'a, Mısırçarşısı'na kadar uzanan feci bir yangın çıkmıştı. Ayrıca Balat semti de cayır cayır yanıyordu. Bu yangın tamamen kontrol altına alınıp söndürüldüğünde ortaya çıkan manzara ürkütücüydü zira Aksaray ve 2.400, Balat ve çevresinde 334 bina kül olmuştu. Ne kadar insan ölmüştü peki? Her zaman olduğu gibi onun bir kaydı yoktu.
***
Evet, gerek temelleri atılırken gerekse açılışında İstanbul'un çok büyük yangınlar yaşadığı Abide-i Hürriyet, uğursuz muydu acaba?
Dinimiz uğura ve uğursuzluğa inanmamamızı söylüyor. O sebeple '' Evet Uğursuz bir anttı '' Diyemiyorum ama hem anıtın temel atma ve açılışı sırasında yaşanan yangınlar hem de öldüklerinde o tepeye ( Hürriyet-i Ebediye Tepesi ) gömülenlerin çoğunun nasıl öldüklerine baktığımızda insan yine de ''Acaba ? '' demeden edemiyor.
Peki Hürriyet-i Ebediye Tepesine kimler gömüldü?
Tek tek yazalım:
*Hürriyet-i Ebediye tepesine ilk gömülen kişi II. Abdülhamit'i tahttan indirmek için Selanik'ten yola çıkarılan Hareket Ordusunun başkomutanı Mahmut Şevket Paşa'ydı. Mahmut Şevket Paşa, 11 Haziran'da bir suikast sonucu öldürüldü ve Hürriyet-i Ebediye tepesine gömüldü. Ayrıca korumalığını yapan Kazım Ağa ve Yaveri İbrahim Efendi de aynı yere defnedildi.
* 1921'de Almanya'da bir Ermeni terörist tarafından öldürülen Talat Paşanın kemikleri 25 Şubat 1943'de Hitler'in bir jesti olarak Türkiye'ye gönderildi ve bu tepeye gömüldü.
* 8 Mayıs 1884'de Taif zindanında boğdurularak infaz edilen Mithat Paşa'nın kemikleri 24 Haziran 1951'de, Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Türkiye'ye getirildi ve Hürriyet-i Ebediye Tepesinde toprağa verildi. [ Mithat Paşa'nın başsız kemikleri gömüldü bu tepeye zira başı 1884'de öldürüldüğünün kanıtı olarak kesilmiş ve padişah II. Abdülhamit'e gösterilmişti. Sonrasında başın başına neler geldiğini bilen yok. ]
* 4 Ağustos 1922'de Ruslara karşı savaşırken bir Ermeni keskin nişancı tarafından vurularak öldürülen Enver Paşa'nın kemikleri de 4 Ağustos 1996'da Tacikistandaki mezarından alınarak Türkiye'ye getirildi ve o tepeye defnedildi.
* Mithat Şükrü ( Bleda ) Bey: İttihat ve Terakki'nin kurucularındandı. İttihat ve Terakki'inin ilk toplantıları hep onun evinde yapıldı. Meclis-i Mebusanın millet vekili olduğu gibi TBMM'de de Burdur ve Sivas milletvekili oldu. 1956'da ölünce o da Hürriyet-i Ebediye tepesinde İttihatçı arkadaşlarının yanında defnedildi.
* II. Abdülhamit'in, meşrutiyeti yeniden getirmesi için dağa çıkan asker ve subayları cezalandırmak amacıyla görevlendirdiği Şemsi Paşa'yı bir suikast sonucu 7 Temmuz 1908'de öldüren İttihat ve Terakkinin tetikçisi Yüzbaşı Atıf ( Kamçıl ) Cumhuriyetten sonra 6. ve 7. Dönem Çanakkale Milletvekili oldu. 1947'de ölen Atıf Kamçıl da Hürriyet-i Ebediye tepesine gömüldü.
*İttihat ve Terakkinin kurucularından olan Eyüp Sabri ( Akgöl ) Resneli Niyazi ile dağa çıkanlardandı. Hareket Ordusu içinde de yar aldı. 1910'da ordudan istifa etse de Teşkilat-ı Mahsusa içinde yer alıyordu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Yeşil Orduya dahil oldu. 1926'da Mustafa Kemal'e suikast davasında sanıktı ama bir ceza almadı. 1935- 1950 Yılları arasında Eskişehir, Çorum, Erzurum Milletvekili olarak görev yaptı. 16 Ağustos 1950'de ölünce o da Hürriyet-i Ebediye tepesine gömüldü.
Hürriyet-i Ebediye tepesine en çok yakışan kişilerin başında Resneli Niyazi gelmekteydi zira Enver Paşa ile birlikte ona da '' Kahraman-ı Hürriyet '' Deniliyordu.
Kahraman-ı Hürriyet Resneli Niyazi, Mahmut Şevket Paşa'dan iki ay kadar önce 17 Nisan 1913'de Arnavutluk'un Avlonya limanında sırtından vurularak öldürüldü. Sonra rivayete göre Avlonya'da defnedildi ama bugün mezarı nerededir bilen yok. Yani ne şehit oldu ne gazi, pisi pisine gitti Niyazi.
******
Devamı yok. BİTTİ.
( Abide-i Hürriyet Uğursuz Muydu? İttihat Ve Terakkinin Anıt Kabiri---2. Bölüm -- başlıklı yazı Sami Biber tarafından 29.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu