Makale / Eleştri Makaleleri

Eklenme Tarihi : 5/19/2009
Okunma Sayısı : 1988
Yorum Sayısı : 3
19 MAYISLARDA ATATÜRK’Ü VE GENÇLİĞİ ANLAMAK…

M.NİHAT MALKOÇ

Gençler sürekli olarak büyükleri tarafından anlaşılmadıklarından şikâyet ederler. Bu, ergenlik psikolojisinin tabiî bir yansımasıdır. Büyüklerinden baskı ve kısıtlama gören gençler, sıkışan gazın küçük bir boşluk bulunca püskürmesi misali, küçük bir serbestlikte içlerinde biriken stresi adeta kusarlar. Böyle bir imkân yakalayan gençler fırsat bu fırsat deyip ruhlarında çöreklenen zehri dışarı atarlar. İşi bu noktaya getirmemek gerekir.

Atatürk, gençleri fazlasıyla sever, onların görüş ve düşüncelerine saygı duyar, her fırsatta fikirlerini dinlerdi. Gençlere ve çocuklara ‘yarının büyükleri’ gözüyle bakardı. Dünyada gençleri onun kadar doğru anlayan ve gençlere onun kadar yakınlık gösteren bir başka lider göstermek sanırım mümkün değildir. Onun içindir ki dünyada gençleri düşünüp onlara bayram ilan eden yegâne liderdir O…Bu onur sadece ona aittir.

Atatürk de gençlerin büyükleri tarafından yeterince anlaşılmadığı iddiasındaydı. Onun için “Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik” sözünü söylemiştir. Demek ki gençliği anlamak ve o doğrultuda hareket etmek başlı başına bir erdemdir. Baskı ve korkuyla otorite sağlamak kalıcı neticeler getirmez. Anlamalı, anlatmalı, yol göstermeli…

Gençlik, Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek için öncelikle Ata’sını çok iyi anlamalıdır. Atatürk’ün karakterinin temel dinamiklerini bilmeden, onun görüşlerini idrak etmeden çağdaş uygarlık yolunda ilerleyemezsiniz. Bunlar sözlerle değil, hareketlerle yapılacak işlerdir. Nutuk’u okumayan ve anlamayan bir gençliğin Atatürkçülük iddiası temelsizdir, bu kuru bir iddiadan öteye de gitmez. Zira bilmeden anlamak olmaz. Kurtuluş Savaşı’nın öncesini, gerçekleşme safhalarını ve sonrasını çok iyi anlamalı ve etüt etmeliyiz. Bu savaşı kazanan ruhun inceliklerini kendi ruh dünyamıza nakşetmeliyiz.

Gençliği bilinçli yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Her gencin belli bir misyonu ve vizyonu olmalıdır. Kuru sloganlarla hiçbir yere varamayız. Dudaklarımızdan dökülen sözler yürekten geçmedikten sonra bir şey ifade etmezler, tesirli olamazlar. Gençlerimize milli ve manevi değerleri, dayatmayla değil, ikna ettirerek ve inandırarak benimsetmeliyiz.

Her yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Türk gençliği Ata’sına bağlılığını belli bir metne bağlı kalarak dile getirir. Güzel bir metindir “Gençliğin Ata’ya Cevabı”… Fakat bu sözler acaba bilinçli olarak mı söylenir? Gençler bu sözleri söylerken manasını idrak ederler mi? Bu hususta ciddi endişelerim var. Gençliğin Atatürk’ü hakkıyla tanıması, iyi bir düşünce altyapısının kurulmasıyla mümkündür. Bunu inşa edemedikten sonra, söylenen sözler beklenen tesiri gösteremez. Sözün bu noktasında “Gençliğin Ata’ya Cevabı”ndan bir bölümü dikkatinize sunmak istiyorum:

“Ey Büyük Ata, varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımıdır. İstikbalde, hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan döndürmeyecektir. Bizler, bütün hızımızı senden, ulusal tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden alıyoruz. Senin kurduğun güçlü temeller üzerinde attığımız her adım sağlam, yaptığımız her atılım bilinçlidir.

En kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti, varlığımızın esası olarak, eğilmez başların, bükülmez kolların, yenilmez Türk evlatlarının elinde sonsuza dek yaşayacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. İstiklâl ve Cumhuriyetimize kastedecek düşmanlar, en modern silahlarla donanmış olarak, en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsalar dahi, ulusal birliğimizi ve yenilmez Türk gücünün zerresini bile sarsamayacaktır. Çünkü bu aziz vatanın toprakları üzerinde yetişen azimli ve inançlı Türk gençliği, dökülen temiz kanların ve Cumhuriyet devrimlerimizin aydın ürünleridir. Vatanın ve milletin selameti için her zorluğa iman dolu göğsümüzü germek, gerçek amacımız olacaktır.”

Gençlik, çağın gereklerine uygun olarak tam donanımlı yetiştirilmelidir. Zira Türk gençliği iyi yetiştirilirse ülkemizin güven kaynağı olur. Gençlik bayramınız kutlu olsun…
( 19 Mayıslarda Atatürk'ü Ve Gençliği Anlamak başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 5/19/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu