ÖZÜR DİLEME    YARIŞMASI


        Televizyon kanallarının çoğu sözbirliği etmişçesine benzer yarışma proğramlarıyla karşımıza çıkıyorlar .”Eş eşini buluyor” veya ”Evlenmeme az kaldı” yahut ”Siz İstanbul’un neresindensiniz?” gibi isimlerle izdivaç proğramları.”Şimdi pişir hemen yiyelim”, ”Yeme de yanında yat”, “Doyumluk değil tadımlık”gibi adlarla ödüllü  yemek yarışma proğramları bilhassa ev hanımlarının ilgisini çekiyor çoktandır. Araştırmacı gazeteciliğin bize verdiği yetkiyle bu proğramlardan sıra dışı olan birisine tanık olduk., “ÖZÜR DİLİYORUM  SİZDEN” isimli yarışma proğramını , noktasına virgülüne dokunmadan sunuyoruz.


“ZONK TV’nin değerli misafirleri, kıymetli seyirciler. (ÖZÜR DİLİYORUM SİZDEN) programına  hoş geldiniz…

 

        Bendeniz  Zırto’ nun sunduğu bu ödüllü yarışmaya SMS yoluyla katılan, kısa mesaj gönderen  izleyicilerimiz arasında çekilen kurada kazananlar yarışmaya bugün şu saatte katılmış durumdalar. Hepinize teşekkür ediyor saygılarımı sevgilerimi sunuyorum (Alkışlar)…

       Proğramın formatı gereği Uluslararası Medya Kurumu (UMK) nun  AB kültür fonundan  temin ettiği bir milyon Euro’luk ödenek dokuz yarışmacı arasında, aldıkları oy oranında ödül olarak pay edilecektir. Şimdiden yarışmacılara başarılar diliyor, destekçilerine ve yandaşlarına SMS yollamalarını rica ediyoruz.

        Gördüğünüz gibi her yarışmacının elinde AB üyesi ülkelerin bazılarının bayrakları var. Kazanma umuduyla habire sallıyorlar. Bu yarışmacı arkadaşlarımız sırası geldiğinde temsil ettikleri ülke bayraklarıyla birlikte ayağa kalkarak huzurunuzda bir güzel özür dileyecekler. Diledikleri şekilde ve sürede özür dilemekte serbestler. Bu kısa açıklamayı yaptıktan sonra izninizle yarışmaya geçebiliriz. Siz sayın Zırtapoz: İngiliz bayrağı  ile yarışmaya katılmışsınız. Kimlerden nasıl özür dileyeceksiniz ?

       -Valla ben “Ermenilerden özür diliyoruz” kampanyasının etkisinde kalarak ve işin ucunda para olduğunu duyduğumdan bu yarışmaya katıldım . En azından 100.000 Euro kazansam fena mı olur ? Rahmetli babamın sık sık tekrarladığı bir sözü vardır: “Asılacaksan İngiliz sicimiyle asıl ” diye. Böyle yaşamaktansa  İngilizin elinde öl daha iyi gibi bir şey işte.

           Günümüzden yaklaşık yüzyıl önce Osmanlı Devleti İngilizlere iki denizaltı siparişi vermiş. Parası peşin ödenildiği halde  gemiler bize gönderilmemiş. Sebebi birinci dünya savaşında Almanların yanında yer almamız olsa gerek. Paralar iade edilmiş mi edilmemiş mi ? Bir borca karşılık mahsup mu edilmiş bilemiyorum. Adamlara bi şekilde savaş açmışız , hiç gemileri verirler mi ? Kağıttan kayık olsa vermezlerdi elbette.

           Ben vicdani kanaatimi kullanarak İngilizlerden özür diliyorum. Beni destekleyenler Zırtapoz yazıp bir boşluk bıraksın  8888 ‘e  kısa mesaj olarak SMS ‘lerini göndersinler.

        Evet yarışmacımızı duydunuz. Yarış bugün şu saat bu dakikada başlamıştır. Kim kimi destek -liyorsa pamuk parmaklarını dijital tuşlarda gezdirerek desteklemeye başlasınlar. Kırk sekiz saat sonra sonuçlar alınıp değerlendirilecek ve ödüller oy oranına göre dağıtılacaktır. Birinci gelene ayrıca sürpriz ödüller verilecektir.

         Siz Bay Zırzop ,bakıyorum olaya Fransız kalmışsınız. Elinizde Fransız bayrağı, hayırdır? Ne iş?

        -Fransızlar’dan özür dilemeyeyim de kimlerden dileyeyim? Yıllarca orta okullarda liselerde Fransızcayı zar zor öğrettiler bizlere, bir gün bir baktık ki yerini İngilizce almış. Cumhuriyetimizin ilk paralarında dahi yazısı olan bir dili hangi gerekçeyle terk ettik? Yazarlarımızın, şairlerimizin ilham kaynağı bir dili nasıl ne gerekçelerle memleketine postaladık? Aydınlanma çağını başlatan ,aydın -larımızı aydınlatan böyle büyük bir mumu bir üfleyişte söndürdüğümüz için kişisel olarak ben Fransızlar’dan özür diliyorum. Kazandığım Euroları Paris’e gidip Sen nehrini seyrederken restoranlarda çatır çatır yiyeceğim. Fransız şarabımı yudumlarken yarım kalan Fransızcamı da kurslarda ilerlettireceğim.

Beni destekleyen monşerler Zırzop yazıp  4444’e kısa mesaj olarak göndersinler.

        -Bay  Zırzop’u duydunuz. SMS’ lerinizi bekliyor.Yabancı dil eğitimi ve içeceği şarap miktarı size bağlı. Hadi bakalım.

         Elinde Alman bayrağı ile kimleri görüyorum? Yurda kesin ve keskin dönüş yapmış olan, her gün bir kasa biraya bana mısın demeyen Bay Fondip.Ya siz nasıl özür dileyeceksiniz?

        -Valla ben şahsen birinci dünya savaşında iki Alman gemisine “mal bulmuş mağribi” gibi sahip çıkan, adlarını değiştirip savaşa giren bizim İttihat ve Terakkiciler adına Almanlardan özür dilemek istiyorum.

Bir bakıma bizim savaşa balıklama dalmamızla Alman kardeşlerimiz gaza geldi. Çanakkale savaşlarında  Limon paşalarına da fazla yetki vermedik mi, selahiyetini kıstık mı ne yaptık, adamcağızı refüze ettik. İşte bu nedenlerden dolayı Almanlardan özür diliyorum.

Beni sevenler destekleyenler Fondip yazıp 2222’ye SMS’ lerini  göndersinler.

          -Fondip’i duydunuz.Kısa mesajlarınızı- SMS lerinizi bekliyor, hadi bakalım!.

           Evet evet şimdi de karşımızda  yaka kartında Terelelli yazan elinde İtalyan bayrağı olan bir yarışmacımız var. Sizin görüşlerinizi, pardon özrünüzü alalım Bay Terelelli.

          -Ben hemen konuya girmek istiyorum. İkinci dünya savaşı sırasında işgal ettikleri Ege Adalarından  bilahere savaş sonrası çekilirken bu adaları gümüş tepsi içersinde sunan İtalyanlardan özür diliyorum. Bizimkiler, yani hükümet yetkilileri başımıza iş almayalım sonra çıngar çıkabilir diye bu ikramı kabul etmemişler. İnanmayan N.Nazif Tepedelenlioğlu’nun kitabına baksın. Teyo gibi, bende , yalan da yok hilaf da yok .İtalyanlardan şahsen  tekrar tekrar özür diliyor sevenlerimin  SMS lerini 3333’e göndermelerini bekliyorum.

          -Sayın misafirler, siz ekranları başındaki sevgili izleyiciler. Birazdan reklam arası vereceğiz. Daha  beş altı yarışmacımız kaldı geriye. Ancak yönetmenimiz uyarıyor iki de joker katılımcı varmış aramızda .Biri Amerika’dan diğeri de Rusya’dan özür dileyecekmiş. Şimdi reklamlar.

           Sayın misafirler ekranları başındaki sevgili seyirciler yine karşınızdayız. Reklamlar için ara verdiğimizde .Yarışma jürimiz, elinde Rusya Federasyonu  bayrağı bulunan Bay Trışka’ya , Ruslardan ne şekilde özür dileyeceğini sordu. Tatmin edici bir cevap alamadı. Danışma kurulu da jürinin görüşünü benimsediğinden ,  yarışma dışı bırakıldı bu yarışma cımız.

          İkinci joker yarışmacımıza gelince. Bay Papel’in , Amerikalılardan nasıl özür dileyeceğini çok merak ediyorduk  doğrusu. Ancak jüri ve danışma kurulumuz yarışmacının özür dileme şeklini ve özrün içeriğini beğenmediğinden bu yarışmacımız da yarışma dışı bırakılmıştır. Bu iki yarışmacı için ayrıca bağımsız başka bir yarışma düzenlemeyi düşünüyoruz. Kanalımız sizlere bu konuda söz veriyor .En kısa zamanda yeni bir yarışmayla yine karşınızda olacağız. Ama bu arada bu iki milletten illaki özür dileyecek olanınız varsa sizi tutan yok.

Doğalgazla ısınırken Ruslardan, Kolanızı içerken Amerikalılardan özür dileyebilirsiniz. Bizden söylemesi. Bizden ayrılmayın.

          Siz sayın misafirlerimiz ve ekranları başındaki siz değerli izleyicilerimiz  Yine karşınızdayız. Sıra İsviçre, Hollanda ve Belçika bayraklarını sallaya sallaya elleri yorulan yarışmacılarımızda. Reklam arası verdiğimizde hepsiyle teker teker konuştuk. Sözde Ermeni soykırımını kabul yasalarını inkar eden ve eleştirenlere verdikleri cezalarla gündeme gelen bu ülkelerden ne diye ve niçin özür dileyeceklerini sorduğumuzda ; üç aşağı beş yukarı ayni şeyleri söylediler:

         -Valla bu memleketlerde eşimiz dostumuz işçi ya da iş adamı olarak yakınlarıyla birlikte yaşıyor. Çalışıyor çabalıyor kazanıyor ve harcıyorlar. Bu ülkeleri ekmek kapısı ekmek teknesi olarak görüyorlar.”Gavurun atına binen kılıcını sallar” hesabı, kalıplaşmış sözler ediyorlar. Kimisi balkonda mangal partisi yapmış. Kimisi kıvamını kontrol etmek için çiğ köfteleri oturdukları dairelerin  tavanlarına atıp tutturmuşlar .Bu gibi yanlış davranışlardan dolayı yaşadıkları ülkelerin insanlarından özür diliyorlar.

         -Bay Dakik İsviçre’den özür dileyecek, numarası 7777 , artık öğrendiniz  SMS lerinizi dilerseniz buraya, Hollanda’ dan özür dileyecek olan Bay Yereyakın için mesajlarınızı 5555’e gönderiniz. Belçika’dan özür dileyecek olan Bay Toto için mesajlarınızı 9999’a göndereceksiniz. Yarın akşam ayni  kanalda ayni saatte görüşmek üzere hoşca kalın.


        Mehmet Sadık Medin –Cerrahpaşa 06.01.2009

 

 

 

( Özür Dileme Yarışması başlıklı yazı Sadık Medin tarafından 29.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.