Tekrarlarsak aslında Âdem "yılan" denen "hayvan" tarafından aldatılmıyordu. Yılan temsilcisi grup, totem grup olarak hemcinsleriydi. Eğer yılan temsilciliği olan grup ittifak etmişse insandı.

 

Yılan motifi Âdem ve Hava öyküsündeki üçüncü bir figürdü. Belki de yılan totemle olan grup, ittifakı birleşmeyi en çok isteyen patojendi (hastalık yapıcılık değil de ittifak yapmanın heveslisiydi).

 

Totem yasaklara karşı teşvikkar olmasıyla ve hararetle ön ittifak yanlısı olan yılan grup, El mana anlayışına karşı olmalı. Bu nedenle El mana anlayışı yılanı sinsi bulmuş olmalıydı.

 

Totem grup kendi totem dili içinde kendisiyle benzer ortamdaki her hemcins grubun bildiği bir yiyecek türü ile isimleşip, ayırt edici oluyordu. Totem dilinin hem grup içine hem grup dışına bir mesajı vardı.

 

Simgeler dili olan totemi dil, grubun kendi ürettiği totem yiyeceğiyle kendisini tasvir ediyordu. Yahut da her grubun doğa da fizik olarak bildiği ortaklaşa hafıza imgesi içinde bilinen bir varlığın simgesiyle kendilerini "tasvir ediyordular".

 

Totemi dil, bir tasvirler diliydi. Totem dili benzeşimler yolu ile anlatmanın diliydi. Totemi dil, ittifaklarla birlikte grupların içindeydi. İttifak içindeki gruplar da benzer çevre içinde karşılaşılan yılan gibi aşınası oldukları algı ve imgelerde oluşan “ortak görüşün imge modülasyonlar”, dili aracılığıyla anlaşıyordular.

 

Klasik Âdem ve Hava anlatısı içindeki öyküde iki Hava, iki Âdem ve iki tür yiyecek sunma seremonisi vardır. Hava'nın biri Adem'e Elma sunarken bir diğer Hava modeli de Adem'e buğday sunar. Burada anlatıcı grubun kendisini erkek olan Adam şeklinde takdim ettiğini unutmayalım.

 

Eğer bir Hava bir Adam'a buğday sunuyorsa, bilin ki bu Hava buğday yetiştiren Âdem grubunun Hava'sıdır. Kendisine buğday takdim edilen Âdem de Totem yiyeceği elma olan, elma yetiştiricisi grubun Âdem'idir (Adam’ıdır).

 

Diğer takdime seremonisinde ise elma yetiştiricisi Adam grubuna ait Hava da buğday yetiştirici grubun Adem'ine elma sunuyordu. Kendisine buğday takdim olunan grup, öyküyü anlatan Adam’ın grubudur. Kendisine Elma sunulan grup da hem öyküyü anlatan gruptu hem öykü içindeki grubun Adem'iydi.

 

Totem dönem içinde bir grubun totem yiyeceği, diğer gruba yasaktı. İttifak içine girerken totemi yasağın aşılması gerekiyordu. Buradaki yasağı aşma zorunluluğu sosyal mantığa göre aldatma ve aldatılma yoluyla tasvir ediliyordu.

( Totemi Dil 18 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 18.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu