Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 8.07.2023
Okunma Sayısı : 431
Yorum Sayısı : 5
Günün Yazısı

Bu Yazı 9.07.2023 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.
Bozkurt İşareti

Bugün, toparlayabildiğim bilgiler çerçevesinde bozkurt işaretini sizlere anlatmaya çalışacağım.
Her şeyden önce belirtelim ki bu işaret sadece Türkiye Türklerine ait bir işaret değildir. Türk dünyasının bütün topluluklarına aittir.
Bozkurt işareti, Türkiye’de her ne kadar belirli bir siyasi görüşe mensup olan insanlar tarafından benimsenmiş olsa da bir siyasi görüşün de işareti değildir.
Bozkurt işareti, bazı vatandaşların zannettikleri gibi 1991 Yılından sonra ortaya çıkmış/ çıkarılmış ya da biraz daha sert bir ifadeyle ‘’uydurulmuş’’ bir işaret olmayıp İslamiyet öncesi dönemlerdeki Türk Devletlerinde de bilinen ve kullanılan bir işarettir ve bu iddiayı destekleyen pek çok kanıt mevcuttur.
Türk Milleti tarih sahnesine çıktığı günden beri kurda özellikle de bozkurda özel bir önem vermiştir. Neden Peki?
Ergenekon destanımızda bir dişi kurdun rolünü herkesin bildiğini düşünerek o kısma fazla dalış yapmıyorum.
Bunun dışında hayvanlar alemi içinde özgürlüğüne en fazla düşkün olanı kurttur. Dikkat edecek olursanız sirklerde köpekten ata, attan aslana kaplana, file, timsaha, yılana kadar pek çok hayvanı, fıtratlarının tamamen dışında işler yapmaya alıştırılmış olarak görürsünüz. Ormanların kralı koskoca aslan, bakarsınız ‘’ Yat! ‘’ deyince yatan ‘’ Kalk! ‘’ deyince kalkan bir kediye dönüşmüş. Karanın en güçlüsü fil bakarsınız hokkabazlık yapıyor. Hele de ayı... Burnuna kancayı takıp sokaklarda dolaştırır ve hamamda kocakarıların nasıl ayılıp bayıldığının taklidini yaptırırsınız. Peki kurda? Kurda bunlardan bir tekini bile yaptırabilir misiniz? Ya da şöyle sorayım: Siz hiç sirklerde insanoğlunu eğlendirmek için çeşitli numaralar yapan kurt gördünüz mü? Göremezsiniz...Kurda fıtratının dışında bir şey yaptırmanın imkanı yoktur. O sebeple olsa gerek ki insanoğlu kurda yaptıramadığını köpek-kurt kırması hayvanlara yaptırır. Onları eğitir. Adına Alman kurdu- Sibirya Kurdu vs. Der o şekilde kullanır.
Türklerin Yaradılış, Su, Bozkurt, Ergenekon, Hun destanlarının ana motifi kurttur.
İlk Türkler döneminde kurt o kadar kutsal bir hayvandı ki kurdun ilk adı olan ‘’ Börü’’ kelimesini kullanmak, bu hayvanı el ile işaret etmek bile yasaktı. Bu yasak nedeniyle ‘’Kurt’’ adı türetildi. Anadolu'da bile kurdun yerine orijinali Farsça olan canavar kelimesinin kullanılmasının nedeni budur.
Türkler kurdu, özgür, eşine bağlı, kışkırtmadıkça çevresine zarar vermediği için kendilerine sembol olarak seçtiler. Yani kendilerine çok benzediği için...
Türkler ayrıca kurdu uğurlu saymışlardır.
Şaşıracaksınız belki ama İslamiyetten sonra bile Türkler kurdun uğurlu olduğuna inanmaya devam etmişlerdir.
‘’ Hocam ! Amma da attın ha. Özellikle koyun sahiplerinin en büyük baş belası kurtlardır. Bir çobanın en büyük korkusu, sürüsüne kurtların saldırmasıdır. Bu durumda kurtu nasıl uğurlu sayar Türk Milleti?’’ Diye itirazlar gelebilir.
Evet... Özellikle de göçebe hayatı yaşayıp koyun-keçi yetiştiren Türk Milletinin en büyük baş belası kurtlardır. Lakin Türkler tüm bu zararlarına rağmen kurdu uğurlu saymışlardır.
Bu konuda bir örnek:
Konya, Aksaray 1900 doğumlu. 57’nci Tümen 33’üncü Alay 2.Tabur Çavuslarından Hasan oğlu Mehmet Ağa’nın, 30 Ağustos 1975 saat 21:00 TRT-1, Büyük Taarruz’un yıldönümü programı sırasında anlattıkları:
“ 26 Ağustos 1922 sabahına kadar, günlerce gece yürüyüşü yaptık.
Bir önceki gün de akşamdan sabaha kadar yürüdük. Dağ, taş askerle dolu idi.
Şafak atmış ortalık yavaş yavaş ağarmaya başlamıştı. Ben manga çavuşu olduğum için önde yürüyordum.
Derken 20-30 metre ilerimizde bir kurt belirdi. Kurdu görenler heyecanla bağrışmaya başladılar. Kurt önümüzde yürüyor, bazen dönüp bize bakıyordu.
Arkadaşlarla ‘uğur, uğur!... Bu kurt uğurdur. Zafer müjdecisidir. İnşallah zafer bizimdir’ diye konuşuyorduk.
Moralimiz birden bire düzeldi. O kalabalık asker arasına bu kurt nereden gelmişti? Nereye gidiyordu bilmiyordum. Ama biz ‘zafer bizimdir’ diye sevindik. Bizim memlekette ‘kurt görmek insanlara uğur getirir’ denir ama, diğer asker arkadaşlar da aynı inanca sahiplenmiş, onların memleketlerinde de kurt görmek uğurmuş… kurt önümüzde 15-20 dakika yürüdü. Sonra kaybettik. Eminim ki öteki birliklerdeki askerler de bu kurdu gördüler.”
[Bu metin Ahmet Doğan’ın Yeni Avrasya Dergisi’nin Ağustos 2001’deki sayısındaki “Ona Neden Bozkurt Dediler” adlı makalesinden alınmıştır.]
İşte saydığım bu sebepler çerçevesinde Türk Milleti kurdu kendisine sembol yapmıştır.
Ancak burada hemen bir ilave daha yapıp daha sonra bozkurt işaretini Türkiye’de ne zamandan beri kullanıyoruz sorusunun cevabını verelim.
Türk Milletinin sembolü bozkurttur ve yukarıda dediğim gibi kendisin Türk hisseden herkes bu sembolü gönül rahatlığı ile kullanabilir. Rahatlıkla bozkurt işareti yapabilir. Ancak Türk Milletinin tek sembolünün bozkurt olduğunu zannetmek de yanlıştır. Mesela Türkler kartalı da sembol olarak kullanmışlardır ki bugün bozkurt hiç bir resmi kurumumuzda kullanılmazken kartal Türk Hava Kuvvetlerinin sembolüdür.
Ha bu arada ‘’ Türkler kayalara keçi motifleri de işlemiş Türklerin asıl sembolü keçidir.’’ diyen bir kaç zıpçıktıya itibar edilemez tabii ki.
Bozkurt işareti Türklerin - çeşitli sebeplerle- Ortaasya’dan göç etmeleri ve özellikle de Anadolu ve Avrupa’da devletler kurup ya da topluluklar halinde yaşadıkları dönemlerde değişik boylardan olan Türklerin ‘’ Ben de Türk’üm.’’ Anlamında kullandıkları bir işaret olsa da İslamiyetin kabulünden sonra özellikle Anadolu coğrafyasında çok da kullanılan bir işaret olmamış hatta unutulmuştur. Lakin Türkiye dışındaki Türk toplulukları öyle görülüyor ki bunu unutmamışlardır. Nitekim 1991’de Bakü’de düzenlenen mitingde Ebulfeyz Elçibey bu işareti yapınca Alparslan Türkeş bunun ne olduğunu sormuş daha sonra da kendisi ve Türkiye'de yaşan milliyetçiler de bu işareti yapar olmuşlardır.
Bozkurt işareti Türklerin sembol işaretidir ama Alparslan Türkeş tarafından bu işarete değişik bir anlam yüklenmiştir. Nasıl mı?
Kırşehir’de düzenlediği bir mitingde mitinge katılanlar onu bozkurt işareti yaparak karşılarlar. Bunun üzerine yanındaki Osman Bölükbaşı sorar.
- Yaptığınız işaret kurda benziyor. Onu anladık da sen buna başka bir mana da yüklemişsindir mutlaka
-Elbette ağabey.
-Peki nedir?
- Bak ağabey, şu serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır. Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Yani ağabey şu çıkar: Türk- İslam Mührünü Dünyaya Vuracağız.
Türk- İslam mührünü tüm dünyaya vurmamız umut ve dileklerimle...
( Bozkurt İşareti başlıklı yazı Sami Biber tarafından 8.07.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu