Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 29.05.2024
Okunma Sayısı : 145
Yorum Sayısı : 8
Osmanlı Ordu  İmamı İzzeddin  El  Kassam

İsrail daha dün işgal altında tuttuğu Filistin'in Refah bölgesinde bir çadır kente 80 ton bomba ile saldırarak tamamen sivil onlarca insanın daha ölümüne sebep olmuştur.
Yaklaşık olarak sekiz aydır Gazze'de süren ve artık katliam boyutunu da aşıp resmen dünyanın gözleri önünde yaşanan bu soykırım karşısında maalesef bütün dünya elini kolunu bağlamış vaziyette bu vahşeti seyretmektedir.
Pardon.. Müslüman bir ülke olan Türkiye'de sokak köpekleri için yürüyüşler yapılırken, LGBTİ ( Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel ve İnterseks) '' Onur Yürüyüşü(!) '' için hazırlıklar yaparken, Bizim sanatçılarımız (!) Cannes'da adeta anadan üryan olma yarışı yaparken, bir başka Müslüman ülke olan Suudi Arabistan tarihinde ilk kez mayo defilesi yapılırken Amerika'da ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde özellikle üniversitelerde soykırım karşıtı protestolar yapılmıştır, futbol maçlarında Filistin bayrakları açılmıştır. Cannes'de bir Hıristiyan sanatçı ( Cate Blanchet ) Filistin bayrağından bir kıyafetle kırmızı halıya ayak basmıştır.
Evet, tüm bu yaşananlara bakıp '' Güneş Batıdan doğuyor '' Diyebilir miyiz bilemiyorum. Bildiğim bir şey varsa bugün Filistin için silahlı mücadele veren tek güç ( ki buna ne kadar güç denir ondan da emin değilim ) Hamas Örgütü ve bu örgütün bir avuçtan fazla olmayan silahlı gücü Kassam Tugaylarıdır ve ne yazık ki %99'u Müslüman olan ülkemizde de İsrail, ABD ve pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hamas'a ve Kassam Tugaylarına '' terörist '' diyenler hiç de azımsanmayacak kadar çoktur.
Peki kimdir bu Kassam Tugayları? İlk kez ne zaman kurulmuştur? İn midirler cin mi?
Kassam Tugaylarına adını veren Şeyh İzzeddin el Kassam'ın tam adı : İzzeddin bin Abdülkadir bin Mustafa bin Yusuf bin Muhammed el-Kassam’dır.
1882 Yılında bir Türk toprağı olan Lazkiye'nin Cebele köyünde doğmuştur. Önce babasından daha sonra da Mısır El Ezher üniversitesinden aldığı eğitimle ülkesine dönen İzzeddin El Kassam bir süre Suriye'nin çeşitli şehirlerinde vaizlik yaptı ve vaazlarında hep İslami dirilişin öze dönmekle sağlanacağını söyledi.
1911'de İtalya'nın Trablusgarp'ı ( Libya ) ele geçirmeye çalışması üzerine Osmanlı ordusu için gönüllü asker ve para topladı ve 250 kişilik bir kuvvetle Trablusgarp'a koştu. Kendisi gibi gizlice Trablusgarp'a gelmiş olan Mustafa Kemal ve Enver Bey'in teveccühlerine mazhar oldu ancak aynı anda Balkan Savaşları başladığı için yanındaki erlerle doğrudan doğruya Osmanlı askeri olarak savaşmak için müracaat etti ve I. Dünya Savaşında, Çanakkale Cephesinde Garnizon imamı olarak görevlendirildi.
1917 Yılına gelindiğinde Osmanlı Devleti her cephede yenik vaziyetteydi. İzzeddin El Kassam'ın dostlarının bir kısmı Türk askerleri ile birlikte Anadolu'ya çekildiler, İzzeddin El Kassam ise Suriye'yi işgal eden Fransızlarla mücadele etmek için Suriye'de kaldı. Uzun bir süre Fransızlara kök söktürdü ancak Fransa başına ödül koymuştu ve yakalanması an meselesiydi. O sebeple Filistin'e kaçtı(1921) ama asıl mücadele Filistin'de bekliyordu onu.
Hayfa’da ders vermeye başlayan ve bir yandan da İstiklâl Camii’nde imam-hatiplik yapan Kassam 1926’da Cem‘iyyetü’ş-Şübbani’l-Müslimîn’e girdi ve bir süre sonra da başkanlığına seçildi. Bu vesileyle köyleri dolaşmaya başladı, İngiliz işgaline ve Siyonist harekete karşı halkı bilgilendirme imkânı elde etti. Yahudilere arazi satılmasına şiddetle karşı çıkarak bunun önlenmesini istedi. Çevresinde toplanan ve “meşayih” (kendisinin ölümünden sonra Kassamiyyûn) denilen taraftarlarının örgütlenmelerini sağladı.
Kassam, Siyonizmin İngiliz manda idaresi tarafından desteklendiği kanaatiyle esas mücadelenin İngilizlere karşı yürütülmesi gerektiğine inanıyordu. Dolayısıyla genel bir mücadele için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde 2 Ekim 1935 direniş hareketi başlattı. Fakat 20 Kasım 1935 tarihinde 500 kadar İngiliz askeri, teşkilâtın gizli karargâhını bastı. Nablus-Cenîn arasındaki Ya‘büd mevkiinde kendisiyle omuz omuza çarpışan bir avuç direnişçiyle birlikte şehit edildi. Cenazesi Hayfa’ya götürülerek ertesi gün defnedildi.
Bu çatışma İngilizlere karşı yürütülen silahlı mücadelenin başlangıcı oldu. Daha sonra 19 Nisan 1936 günü patlak veren ve ilk intifada sayılan Filistin ayaklanmasında Kassam tarafları öncü rol aldı.
RABBİM HEM BU ŞANLI MÜCADELEYİ BAŞLATAN İZZEDDİN EL KASSAM'A HEM DE O GÜN BU GÜNDÜR BU MÜCADELEDE ŞEHİT DÜŞEN TÜM MÜSLÜMAN DİN KARDEŞLERİME RAHMET EYLESİN.
( Osmanlı Ordu İmamı İzzeddin El Kassam başlıklı yazı Sami Biber tarafından 29.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu