'''Zıkkımın kökünü ye moruk. Bu yaşta hâla hamburger diyor yaaa'' Dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız aslında. Ancak biliyor musunuz ben hayatımda hiç hamburger yemedim. ''İyi de o zaman ne diye 13 haftadır hamburger yemedim diye başlık attım yazıma?''
Hemen açıklayayım efendim.
Bu gün face bookta baktım bir bayan arkadaşım '' 14 Haftadır kestane kebap yemedim'' Diye yazmış. Kendi kendime '' Her hafta yiyordu ama sonra bir rahatsızlık oldu. Doktor da kestane yemeyi yasakladı galiba.'' Diye düşündüm Tam soracaktım '' Hayırdır arkadaşım bir rahatsızlık mı var?'' Diye, bir baktım bir başka bayan arkadaş '' 12 Haftadır elma yemedim'' Diye yazdı. ''Haydaaaa. Kadın milleti toptan kafayı yedi galiba'' Diye düşünürken bir başka bayan arkadaş da '' 13 Haftadır Hamburger yemedim'' Diye yazınca artık dayanamadım ve ben de şöyle dedim.
'' Altmış üç senedir havyar, istakoz, yengeç, karides, salyangoz, kurbağa bacağı, portakallı ördek,maymun beyni, çekirge, suşi, ananas, mango yemedim. Hayatımda bir kez at kestanesi yemeyi denedim, bir dişim kırıldığı için vazgeçtim.51 Senedir çamur da yemiyorum.''
Yazdıklarım tamamen doğru olmakla birlikte maksadım açıkça dalga geçmekti bu arkadaşlarla. Ancak arkadaşlardan biri cevap verdi.
''Sami bey bu paylaşım meme kanseri farkındalığı için yapılmış bir paylaşımdır. Yoksa o yazdıklarınızı ben de yemedim, gerek de duymadım... Sevgiler''
Hay Allah..Baltayı fena şekilde taşa vurmuştum anlaşılan ama yine de 13 haftadır hamburger, 12 Haftadır elma, 14 Haftadır kestane kebap yememekle meme kanseri arasında ne gibi bir ilgi olabilirdi ki? Hangi Allah'ın kulu böyle bir kampanya ile meme kanseri arasında bir bağ kurabilirdi? Ayrıca neden sadece kadınlar kaç haftadır ne yemediklerini yazıyorlardı da erkekler yazmıyordu? Konu meme kanseri ise bu sadece bayanları tehdit eden bir hastalık değildi ki. Erkekler de - kadınlara oranla çok daha az olsa da- meme kanserine yakalanabiliyorlardı.
Öte taraftan bu konu benim için çok çok önemliydi. Çünkü teyzelerimden biri meme kanserinden öldüğü gibi kardeşimden çok sevdiğim bir arkadaşımın anam kadar sevdiğim annesi de meme kanserinden ölmüştü.
Kolları sıvayıp açıklama yaptım sayfa dostlarıma. Aynen şöyle:
''ŞU KADAR HAFTADIR ŞUNU YEMEDİM'' PAYLAŞIMLARI MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİNMİŞ...
KİMSE KUSURA BAKMASIN AMA 13 HAFTADIR HAMBURGER YEMEMEKLE MEME KANSERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ HÂLA ANLAMIŞ DEĞİLİM.
HAA ''DİKKAT ÇEKMEK İÇİNDİ ZATEN HOCAM'' DİYORSANIZ DİKKATİMİ ÇEKTİĞİNİZ DOĞRUDUR AMA HERKES BENİM GİBİ BU PAYLAŞIMLARIN SEBEBİNİ MERAK ETTİ Mİ ACABA?
BENCE DAHA ETKİLİ VE ANLAMLI BİR YOL BULMALISINIZ ARKADAŞLAR.
MEME KANSERİ SADECE KADINLAR İÇİN DEĞİL ERKEKLER İÇİN DE ÖNEMLİ VE ÖYLE DALGAYA ALINACAK BİR KONU DEĞİLDİR. LÜTFEN NE KONUNUN KENDİSİYLE DALGA GEÇİN NE DE KENDİNİZLE DALGA GEÇİRTİN.
DAHA ANLAMLI BİR ŞEYLER GELİŞTİRİN..LÜTFEN...
Ben bunları yazınca nihayet beklediğim açıklama geldi. Bu kampanya şöyle gelişmiş meğerse.
Bayanlara bir bildiri geliyor.( Kimden geliyor bilmiyorum ) Şöyle:
''Yine yılın pembe kurdeleyi destekleme zamanındayız. Belki bazılarınız zaten biliyorsunuz pembe kurdele " pink ribbon" uluslar arası göğüs kanseriyle mücadelenin sembolü halini almış ve kadınlar arası dayanışmanın teşvik edilmesini amaçlamıştır.
Geçen yıl konuya dikkat çekmek amacıyla pek çok kadın, profilinde sutyeninin rengini paylaşmıştı.Diğer bir sefer de çantasının evde nerede olduğunu yazmışlardı ve bu durum bazı gazetelerde de yer almıştı.
Erkekleri bu işe karıştırmıyoruz çünkü bu hastalık daha çok kadınlarda görülüyor.
Bu yıl bu geleneği şu şekilde, geçen senekinden daha çok sayıya ulaşmak için aşağıdaki şekilde sürdürmeye çalışacağız.
fikir şu:
Doğduğun ay ve gününü aşağıdaki kodlamayla yazıp profilinde paylaşacaksın.
Bir örnek: Bu kodlamaya göre Haziran sekiz haftadır. Siz de diyelim ki haziranın 7 sinde doğdunuz. Ayın yedinci günü için yenmeyen şey un kurabiyesi olduğuna göre yazacağınız mesaj '' 8 Hafta un kurabiyesi yemedim'' olmalı.
Haydi bayanlar gösterelim kendimizi
Aylar:
Ocak-1 haftadır
Şubat-2 haftadır
Mart-3 haftadır
Nisan-4 haftadır
Mayıs-6 haftadır
Haziran-8 haftadır
Temmuz-10 haftadır
Ağustos-12 haftadır
Eylül-13 haftadır
Ekim-14 haftadır
Kasım-16 haftadır
Aralık-18 haftadır
Ayın günleri:
1 - Yoğurt
2 - Kısır
3 - Hamburger
4 - Çerez
5 - Domates
6 - Dondurma
7 - Un kurabiyesi
8 - Lolipop
9 - Fıstık
10 - Köfte
11 - Profiterol
12 - Kestane kebap
13 - Baklava
14 - Simit
15 - Sarma
16 - Peynir
17 - Pizza
18 - Elma
19 - Muz
20 - Karnıyarık
21 - Kızarmış tavuk
22 - Açma
23 - Kıymalı börek
24 - Akide şekeri
25 - Çilekli pasta
26 - Sucuklu tost
27 - Haşlanmış yumurta
28 - Kazandibi
29 - Kuru fasulye
30 - Patates kızartması
31 - Çikolatalı kek
Yani efendim ben 25 Şubatta doğduğuma göre '' İki haftadır çilekli pasta yemiyorum'' yazarak meme kanserine dikkat çekeceğim(!)
Ben böyle bir paylaşımda bulunsam benim arkadaşlarımın hiç birinin aklına '' Sami Hoca meme kanserine dikkat çekiyor'' Diye bir şey gelmez.Benim nasıl bir pasta delisi olduğumu bilen dostlarım herşeyden önce böyle bir paylaşıma ya inanmazlar ya da ''Eyvah ! Sami Hoca ölüm döşeğinde galiba. Hatta belki de öldü'' diye telaşa kapılırlar.
Efendim, böyle bir kampanya başlatıp meme kanserine dikkat çekmek isteyen arkadaşlar amaçlarına ulaşabilirler mi sizce? Ya da meme kanserine dikkat çekmenin yöntemi bu mu olmalı?
İşin doğrusu maalesef bu paylaşımlar aynen benim de en başta yaptığım gibi dalga konusu oluyor. Nitekim pek çok arkadaş, bu paylaşımları yapanlara mesela '' Ben de üç haftadır yoğurtlu iskender yemedim. Ya da beş haftadır ahtapot yemedim'' gibi şeyler yazarak makaraya aldılar. Makaraya almakta da da haklıydılar zira herşeyden önce erkekler konunun dışında tutulmuşlardı.
Yahu düşünsenize. Erkek milletinin ( ben dahil ) En önemli ilgi alanlarından biri meme olduğu halde, söz konusu meme kanseri olduğunda konunun dışına itilmişlerdi. Oysa yıllar öncesinde Nükhet Duru'nun çok anlamlı bir sloganı vardı: '' Kadınlar ! Göğüslerinize erkeklerin gösterdiği ilgiden çok daha fazlasını göstermelisiniz'' Diye. Bizler niçin bu konunun dışında tutulduk anlayamıyorum. Eşi, annesi ,kızkardeşi ya da bir yakını meme kanserine yakalan bir erkeğin sorunu değil midir meme kanseri?
Velhasılıkelam erkek milletinin de memeye el atması lazım. ( Mecazi manada tabii ki )
İkincisi: Böyle bir kampanya ile meme kanserine dikkat çekilebileceğini hiç sanmıyorum. Haa. Benim dikkatimin çekildiği bir gerçektir. Hatta oturmuş bir yazı kaleme alıyorum bu konuyla ilgili. Ancak '' 10 Haftadır lolipop yemedim'' diyerek kaç erkeğin ( hatta kadının ) dikkati çekilebilir ki? Ya da kaç kişi '' Allah Allah... Bak şimdi merak ettim. Neden acaba 10 haftadır Lolipop yememiş ki? '' Diye merak eder? Herkes ben gibi boş gezenin boş kalfası değil ki olur olmaz herşeyi merak etsin.
Üçüncüsü: Bu ülkede lösemiden tutun da Down sendromuna kadar, kuş gribinden tutun da Kırım-Kongo kenesine kadar üzerinde durmamız gereken bir sürü sorun var ve bu sorunlarla ilgili olarak ne bileyim pembe kurdela gibi, sütyen rengini profilde paylaşmak gibi, çantasının evde nerede olduğunu paylaşmak gibi sorunla hiç ilgisi olmayan paylaşımlar yapılmazken söz konusu meme kanseri olunca neden olay böyle marjinalleşiyor onu da anlayamıyorum. Zaten dikkat edilecek olursa kadınları böyle bir etkinliğe davet eden kişi de '' . Belki bazılarınız zaten biliyorsunuz pembe kurdele " pink ribbon" uluslar arası göğüs kanseriyle mücadelenin sembolü halini almış ve kadınlar arası dayanışmanın teşvik edilmesini amaçlamıştır.'' Diyor. Yani meme kanserine dikkat çekmek için en bilinen şey olan pembe kurdelanın bile tüm kadınlar tarafından bilindiğinden, ne amaçla kullanıldığından emin değil.
Şimdi durum böyle olunca ben profilinde sarı renk olan bir bayan arkadaşımı görünce '' ''Aaaa sarı sütyen giyiyormuş. '' Dedikten sonra '' Ben anladım meseleyi. Meme kanserine dikkat çekiyor. Helal olsun'' Diye mi düşünürüm yoksa '' Sarıyı koymuş ama laciverti ya da kırmızıyı unutmuş benim unutkan arkadaşım '' diye mi?
'' Çantam evde, şifonyerin sağ tarafında asılı '' Diye paylaşım yapan bir arkadaşımı gördüğümde aklıma meme kanseri mi gelir yoksa '' Ah benim saf arkadaşım. Hırsıza yer bildiriminde bulunuyor'' diye mi düşünürüm?
Evet beyler ve özellikle bayanlar.
Teyzemin genç sayılabilecek bir yaşta meme kanseri sebebiyle nasıl eriyip gittiğini ve sonunda da öldüğünü gören, cıvıl cıvıl ve hayat dolu bir kadın olan arkadaşım Mehmet'in annesi Dilber Teyze'nin meme kanserinden nasıl inleye inleye öldüğüne şahit olmasam da duyduğumda o acıyı yüreğimin en derinlerinde hisseden biri olarak diyorum ki: Evet meme kanserine, özellikle de erken teşhisin önemine dikkat çekmek eli kalem tutan ve hatta tutmayan her vatandaşın bir görevi olmalıdır ama daha herkesin anlayabileceği etkinliklerle...
Yalnız şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Evet...Benim dikkatimi çektiniz. Umarım ben de bu yazımla başkalarının dikkatini çekerim.
Ve son olarak diyorum ki: Meme kanserine dikkat çekmek istiyorsanız sanırım üstte sağdaki resim daha etkili olacaktır.
Tüm hastalarımıza ( hastalık türleri ne olursa olsun) Allahtan acil şifalar dileyerek dileyerek noktalıyorum.
Unutmayın:
Her zaman için geçerli değildir '' Dam üstünde un eleyenlerin tombul tombul mememelerinin baş kaldırması ve o baş kaldıran memeler sebebiyle düğmelerin iliklenemiyor olması... O memeler bazen de kansere yakalanır ve insana hayatı zından eder. Hatta öldürür bile....
Not: Meme Kanseri bilinçlendirme ayı Mayıs değil Ekimdir. Ama siz siz olun bu konuyu sadece Ekim ayında ya da yılın herhangi belirlenmiş bir ayında aklınıza getirenlerden olmayın.