Kişi köleci öğreti içinde DEMOKRASİYİ lütuf sunan yanılsama içindeydi. Demokrasi yöneten siyasi güce ve mülkün sahiplerine karşı eşit haklar taşımanın kolektif bilinç ağırlığıdır. Oysa mülk sahibi olmanın varlığı zaten denkleşmezdi.

 

Demokrasi bozulan kolektif dengeler nedenle doğan bir istemdir. Düzenli kolektif dengelerin sonucu olmamakla ifade sanaldır. Bozulan kolektif dengelerin ihyasına göre bir uygulama olurken de somuttu. EL İRADESİ İÇİNDE MÜLK SAHİPLİĞİNİ KABUL EDEN NEGATİF ÖZELLEŞTİRME İÇİNDE EL ADALETİ İLE DENKLİĞİ İSTEMEK DE SANALIN SANALIYDI.

 

Demokratik ve lütuf gibi düşünceci ağırlık sanalın sanalı olan varsayımsal bir ağırlıktır. Kendisini doğuran dengesizlikler içinde öyle kabul edilmiş bir etki ağırlıktır. Oysa kolektif yapılar içindeki üreten “etki sel ağırlık” kolektifti. Herkese göre herkesin yeteneğine göre olmakla paydaşlıydı. Bileşimle kendilikten bir etki ağırlıktı. Demokrasi kendilikten bir etki ağırlık değil, bilişseldir.

 

Kolektif yapılardaki etkisel ağırlık ve köleci sistemdeki demokratik etkili ağırlığının her ikisi de yapının kendi inşa temelinden kaynaklanan “zorunlu ve bağıl olan yansımalardan kaynaklanan tutumlardı”.

 

Şu farkla ki kolektif yapılar; paylaşma, yardımlaşma, dayanışma sağlaması gibi dıştan kolektif eylemlerin iniş aşağı enerji durumuydular.  Kişiler iniş aşağı olan etki alanı içinde girişirler.  Ve kolektif yapılar inşaca yapısalcı katılımın ağırlık ortamını oluşurlar.  

 

Demokratik etki ise kimi kişilerin kendi bencilliğini kolektif yararın üstüne taşıması karşısında, kolektif alan içinde edinilen kolektif bencilliğin kıyasından doğar. Fark kıyas demokrasi olarak tanımlanıp göz önüne getirilir.

 

Kolektif bencillik kolektif yararı gözetmekle kolektif ağırlığın içindedir. Kişisel yarar (bencillik) kişi kaynaklıdır. Hayatta kalma ilkesidir. Kişisel yarar kolektif alan içinde El öğretisi, El adaleti, El takdiri lütuf veya Kayra olarak dile getirilen sahteciliktir.

 

Kişisi yarar denen bencillik kolektif alan içinde kolektif etki ile özgecil olmuştu. Özgecil düşünce, kişisel bencilliğin kolektif olmuş halidir. Kolektif alan herkese göredir. Kişiler uyartımlı kolektif ortam salınımlı istemler, birer dalgasal özellik olmaları nedeniyle farklı farklı bir dalga boyu ve farklı farklı bir dalga genliğine sahiptirler.   

 

Dalga boyu ve dalga yüksekliği her bir kişilerin istek ve kişilerin ihtiyaçları kadar farklarla olmakla çeşitlilikti.  Bu nedenle kolektif alan bu tür “farklar ortalaması” olan bir genellikle kolektif osilasyonla kolektif salınımlıdır.  Yani kolektif etki ortalamaya göre bir dalga ya da salınım hareketidir.

 

Özgecilik osilasyonları veren bileşenli ortam kolektif alanlı olmakla beraber yine kişi ve kişilerin yararını gözeten “temel ihtiyaç karşılanmalı, ortalamalardan oluşur”.

 

Bu nedenle kolektif inşanın temelinde ortalamaları oluşturmakla matematik vardır. Dinamik vardır. Ortalama osilasyonlarla statik vardır.  Daha kolektif inşa başlarken “yalıtıma oluş matematiğe dayanır”.

 

Başlangıç koşulu içinde yalıtımı gerektiren matematik neydi? Merkezle iletiş ilebilir, merkezle ulaşılabilir bir mesafe içindeki bir çevre kaynağının belli sayıdaki nüfusa yeter oranda olma fark koşulu bu matematikti.

 

Kaynaklar ne? Kaynaklar ne kadar sayıda? Kaynaklar ne kadar kişilere ne miktar ihtiyaçla ve ne nicelikle bir yeteneğin karşılanacağı sayısal (dijital) bir matematik kolektif alanın hem değişken dinamiğiydi. Hem kolektif statiği olan zorunlu bir matematikti. İnşacılar matematiği bilmeseler de bu belirsiz yansımalar içinde matematik kendi varlığını dayatırken “kolektif inşanın temeli bire bir eşletmelerle matematikti”.

( Kolektif Alan 39 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 5.05.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu