Yazılışı ve okunuşu bakımından  anarşi kelimesini  anımsatsa da birbirinden farklı  kelimelerdir hiyerarşi;kural,sınıflama,alt-üst,disiplin barındırırken anarşi ise kuralsızlık,zorla kural koyma,güç kullanımı,değiştirme gibi anlamları barındırır.Hiyerarşiye en en iyi örnek askeri düzen,orduyu verebiliriz.
Terör yerine anarşi,anarşist kullananlar da vardır ancak medyada hep terör kelimesi kullanılır.
"Terör örgütlerince yapılan saldırıda iki askerimiz şehit oldu."
"Dün gerçekleştirilen şafak operasyonunda on terörist etkisiz hale getirildi"gibi.

Anlatmak istediğim işletmelerde uygulanan ve ya uygulanmayan terfi meselesi,daha önce bu konu hakkında yazı yazdığımı hatırlıyorum,sesimizi duyurabilirsek...
Askeriyede terfi sistemi vardı şimdi öğretmenlere de uygulanmaya başlandı bu sınıflama,özel işletmelerde neden yok?Bazı yasalar her nedense zenginlerin inisiyatifine bırakılıyor,örneğin tazminat konusu,istifa et,git,tazminatın kasaya kalsın.
Aynı pozisyonda aynı işletmede yıllarca çalışanları  tanıyorum.
Aynı pozisyonda çalışıp emekli olanları da.
İşçi hakkı mı,alın size işçi hakkı:
"Üç yıl,beş yıl,on yıl artık neyse aynı kişiyi aynı pozisyonda çalıştıramazsın." böyle bir yasa çıksa yalakalar üzülür mü sevinir mi? Her pozisyon maaş farkı  yani pirim farkı,vergi farkı demek yani emekli maaşını da etkileyecek bir faktör.
Şuanki anlayış şöyle:
"Tazminatımı  istiyorum".
"İstifa et!"
"Etmezsem..."
"Git,mahkemeye başvur üç yılda anca tamamlanır."
"Terfimi verin!"
"Ona hazır değilsin henüz."(Adam on yıl çalışmış aynı  iş yerinde daha ne zaman hazır olacak,dışardan getirdiniz adamın hazır olduğunu nerden biliyorsunuz?)

Biliyor ki terfisini verirse tazminatı da artacak o oranda yani işletmeye artı yük getirecek bu yüzden pek sıcak bakmazlar ve "ya bu deveyi güdeceksin ya da bu diyardan  gideceksin"misali seni ikilemde bırakırlar.
( Hiyerarşi başlıklı yazı berberce tarafından 6.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu