Gül Yetiştiren Adam Hakkın Rahmetine Yürüdü

 Resim

Veda etmeden gidişler her zaman kalpte bir yük olsa da, hakka gidenin hakkın Rahmetiyle karşılaşacağı umuduyla Gül kokulu Resule komşu olacağı ümidi ile bu yükü hafiflerken Rabbimizden hep bunu dileriz giden için. Gidişiyle kalanlarından bir fışıltı işitiriz sakın kaybetmeyin eserlerimi diye elbette ki kaybetmeyiz Rabbim izniyle eserlerini, anlam arayışındaki yolumuzda gidenlere Rabbim Rahmet etsin Gül kokulu Resule komşu olasın duasıyla giden gider hakka kalanlar bu yolda bir eksikle devam eder, bakarsın üç kişi daha eklenmiş bir kişinin gidişiyle… Bir şeyler söyleyebilmekti önemli olan Gül yetiştiren o güzel insan gülleri yetiştirdi ve veda etmeden giderken bende gözyaşı içinde eserlerinden birkaç alıntı ile onu yâd ederken HAKKIN Rahmetine gül kokulu Resule komşu gitmesi duamla sizleri baş başa bırakıyorum başımız sağ olsun.

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn

 

 Alıntılar eserlerinde.

“Batı zihniyeti için dinin uygulanmaması fazlaca değer taşıyan bir olay değildir. O zaten kendi dinini uygulama alanından çekmiştir ve zaten profan bir açıdan bakıp değiştirdiği Hıristiyanlık, insanların toplumsal ve hukukî ilişkilerini düzenleme hususunda yeterliliğini kaybetmiştir. İslâm’da ise dinin özüne ilişkin hiçbir değişiklik olmamıştır. İslâm, baştan beri uygulama özelliğini korumaktadır. Bütün mesele, onu yeterince ve kendi hakikati içinde kavrayabilme gereğinin anlaşılmasındadır”(Özdenören, 2017b: 27)

 

“İslâm, Batı’nın zihin kalıplarına göre anlaşılamaz. Kendisinin dışındaki yorumlarla kendisine yaklaşılmasına müsaade etmez, ancak kendisiyle kaimdir ve ancak Müslüman olan için anlaşılabilir haldedir. Bu o kadar böyledir ki, İslâm’ı bilmek bakımından bir müsteşrik bile, onu bütün boyutlarıyla kavrama bakımından herhangi bir Müslümanla kıyaslanamaz. Çünkü İslâm, kendihakkında mücerret bir bilgilenmeyle anlaşılmış olmaz. Bundan önce ve bunun ötesinde ona teslim olma olayı vardır. Müsteşrikin faaliyeti, bu derunî katılma olayı olmaksızın sadece bilgilenme niteliğinde kalır. Sırf bu tür bir bilgilenme insanı Müslüman yapmaya yetmez”(Özdenören, 2017b: 27)

 

Rasim Özdenören, Gül Yetiştiren Adam anlatısında Cumhuriyet sonrası Türk toplumunun modern düzene uyum sağlayan ve düzeni reddeden insan tipini, varoluş amacından kopan birey ve yeni düzen karşısında varoluş amacını gerçekleştirmek uğruna yaşayan, “ötekileş(tiril)en” insan bağlamında ele almaktadır. Modern dünyanın getirdiği tutkularla özüne yabancılaşan insan karşısında Rasim Özdenören’in sunduğu tek bir yaşam biçimi vardır; o da Müslümanca yaşamak.

 

Rasim Özdenören, Gül Yetiştiren Adam anlatısında siyasî -eleştirel bir söyleme ulaşsa da, eserde asıl verilmek istenen düşünce; kişiler, eylemler ve mekânlar üzerinde yoğunlaşmakta ve Müslümanın en zor şartlarda dahi varoluş amacını yerine getirerek yaşaması gerektiği düşüncesi eserin temel yapılarından birini oluşturmaktadır. Modernleşmenin toplumda ve mekânda yarattığı bozulmanın, geleneksel yaşam tarzının ve büyük değerlerin kayboluşunun karşısında tek başına direniş gösteren Gül Yetiştiren Adam, yozlaşmış bir dünya karşısında Özdenören’in savunduğu geleneksel ve manevî değerleri yaşatan tek insan olarak şahsiyetiyle bir fikri temsil etmektedir.

Mehmet Aluç

Kaynak: https://www.academia.edu

RASİM ÖZDENÖREN’İN “GÜL YETİŞTİREN ADAM”ANLATISINA“MÜSLÜMANCA DÜŞÜNME ÜZERİNE DENEMELER” VE “MÜSLÜMANCAYAŞAMAK” IŞIĞINDA BİR BAKIŞ-Saliha Tunç


( Gül Yetiştiren Adam Hakkın Rahmetine Yürüdü başlıklı yazı kul mehmet tarafından 7/23/2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu