Asrın depremi denilen ve Şili ülkesinde 22.5.1960 tarihinde 9.5 şiddetli ,3 bin kişinin öldüğü depremin yanında minnacık bir deprem olarak kalan asrın ihmallerinin, birikerek geldigi, 500 yıllık yerkürenin dalga birikmisligi yine bizim nesle denk geldi..
Neden?
Fikri hür vicdanı hür nesiller yetiştirelim derken vicdandan arınmış, başkasının hak ve hurriyetlerine, itibar etmeyen, bencil, yalancı sahtekar ve işin ehli olmaktan uzak ,para endeksli hareket bir nesil ortaya çıktı...
El taşı ile el kuşunu vurmak sevdasında olanlar imar mevzuatına göre yapmaması gereken şeyi yapmıştır.. Yapmamanın maliyeti sıfır iken yanliş yaptigi için insan gücümüz ekonomik gücümüz 11 vilayette sıfırın altına inmistir..Organize sanayiler,fabrika sahipleri ustabasılar pazalamacılar ihracatçılar ve bir işletmenin onlarca yıllık birikimleri ile bilgi agları ile yok olmuştur.. Yıkılan binalar için 25 milyar dolar,iaşe ve barınma yardımları icin 5 milyar dolar, ek külfet getirmiştir..Neden?Herkes görevini layıkı ile yapmış olsa idi Bizde Şili deki 3000 kişi sınırı bile yakalanmayacakdı..
Kisi emekli olmus, eskiden kalma 3 katlı bir evi ve arabası var.Deprem bütün ekonomik varidatını alıp götürdü.. Yıllara dayalı aldığı ev eşyalarının tamamı yok oldu.Faize karşı idi..Evdeki köşede bir kac birikmiş altın vardı.O da gitti.. Neden?Belediye denen yerel yönetimler ve merkezi yönetimdeki eski Bayındırlık Bakanlığının sehirler icin çizdiği genel nitelikteki imar Nazım Planları ve belediyelerinde uygulama ile daha somut hale getirdikleri imar planlarında eksik ,bilimden uzak ranta dayalı, siyasal yakınlıklara göre olurstrulmus ve bedavaya hic bir ek yatirim harcaması getirmeden sadece hic bir şey bilmiyorsa kel dağlara doğru imar planlari hazırlansa idi Maddi ve manevi zararlarımız bu buyuklukte olmayacaktı.. Belediye Kanunu 18/c ne diyor?Belediye meclisine görev veriyor.
"Belediyenin imar plânlarını görüşmek ve onaylamak, büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni plânını kabul etmek. (Ek cümle: 1/7/2006-5538/29 md.) Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyelerinde il çevre düzeni planı ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır veya yaptırılır ve doğrudan Belediye Meclisi tarafından onaylanır. "
Diyelim ki Belexiye Baskani muhalif oldu..İmar onayı yanlis dedi ..Karari yeniden gonderir.eclisde karar da ısrar.etti..O zaman şehrin namusu sayılan can ve mal guvenligi içeren imar uygulasinin ısrar kararına karşı 10 gün içinde idare mahkemesine giderek davasını açması gerekir..Belediye Kanunu 23/3 böyle diyor.
Belediyelerin bir de ihtisas komisyonları var.Her parti aldığı oy oranında temsil edilir..İmar komisyonu da bu ihtisas komisyonlarindandir .Meclise sevk edilecek imara dair hususların hususların pisirildigi mutfak burasıdır.. İs yaparsa imar komisyonu olur..Alırsa adı gider komisyonu kalır Belediyw Kanunu 24/son da komisyon kararları ilan edilir deniyor ..ilan bu kapının önüne de atarsın arkasına da .
Belediye de bir de.bizim menfaatlerinin korusun diye Encumen diye bir organ var Kanunla verilmiş görevleri yapar..Ama imara.iliskin olarak öyle bir yetkisi var ki kamulaştırma kararı verir malını elinden alır.. Hulle ile taşımaz takla atarak sonunda bir bakarsın el değiştirmiştir...Belediye Kanunu 34 encümeni kamulaştırma yapmanın yanında tahsis kararları içinde yetkilendirmistir Yani aldım verdim verdiysem bem verdim olaylarının temelide buraya dayanir..
Belediye Kanunu 69 belediyelere arsa ve konut üretme yetkisi de vermiştir..Bu yetki muhtac insanlara sosyal bir hak olarak kullanılacağı gibi otoban -yol -sehir hastanesi- kampus gibi uygulamarın ,proje veya giz içeren aşamasında iliskili olan kimseler marifeti ile önceden alınan tarlaları olağan üstü değerlendirilerek yancıların ihyası da sağlanır.. Afetzedeler bu madde kapsamında konut sahibi olabilir..
Belediyelerin yapmaması gerekeni tarlaları arsalastırmasa, orman artığı, hazine terk yerlerini jeolojik verileri gore imara açsa bugun 13 milyon insan ve 13 milyon insan sebebi ile bütün ülke milyarlarca dolar zarara ugramayacaktı .Asrın ihmalleri ,asrın zararlarını yitip giden ülkemizin insan kaynakları oldu 100 ün üzerinde avukat ve doktor vefat etti..Savas çıksa bu kadar avukat ve doktor bir arada ölmezdi..
Hesabı kim verecek?
Bilmem ama hesabı kim kesecek biliyorum
TORUN HALİLİ
(
Bedava Yapmamanın Pahalıya Maliyetı başlıklı yazı
HALİLİ tarafından
19.02.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.