1 Babamın Mahkemesi
BABAMIN MAHKEMESİ
"Mahkemeyi kübra" diye lügatlık bir deyim vardır..Kebir kelimesinin kapsam bakımımdan üstünü ifade eder.. Defteri kebir, şirketlerin tutttuğu büyük defter manasına gelir Yevmiye hesabı bu defter de bellidir.. Kübra, Kebir den daha kapsamlı büyüklük anlamına gelir.. En büyük Mahkeme manasında açıkladığımızda Allahın huzuruna cıktığımızda amel defterimiz açılır.. Hesaba çekiliriz..Şu anda en büyük Mahkeme anayasa Mahkemesi olsa da Mahkemeyi kübra en büyük mahkemedir..
Hukuk devletinde kanunlar insan iradesinin ürünü olarak ortaya çıkar.. İyi insanların haklarının korunması, kötü insanların yada niyeti kötü olanların tecavüzlerinin men edilmesi için kurallar ve kurumlar oluşturulur.. Mahkemeyi Kübra kadar büyük olmasa da insan iradesinin büyüklüğü oranında büyük amaçlı mahkemeler kurulur.. Ve bu mahkemeler kendi silsilesi için bir üstü konularak, alt dereceli mahkemenin hatasını düzeltme, yeniden incelenme gibi, bağımsızlık tarafsızlık ilkeleri çerçevesinde silahların eşitliğinde, delillerin değerlendirilmesi bakımından usul ve esas hatası yapılıp yapılmadığı denetlenir..
Bu denetleme işlemi yapılırken kurallarında üstünde, evrensel ilkeler "yön gösterici" tabelalar olarak istikamet belirler.. Bunlardan birisi "Doğal Hakimlik" İlkesidir.. Buna göre belli olaylara önceden belirlenmiş görevli ve yetkili hakim yada mahkemeler bakar..Yani suç sonrası yada vakıa sonrası, 1 nolu mahkemenin yerine, yenisini açamayacagınız gibi "görev ve yetki" daraltması, üye sayısı düşürmek, veya kaldırmak sureti ile üstün güç sahibi olarak yapamaz, hileli davranışlar oluşturamazsınız..
"Hakimlik teminatı" ilkesi dediğinizde Amerikayı yeniden keşfetmenize gerek yoktur .. Hakimin tarafsız ve bagımsızlığı için, tepesinde bir demokles kılıcı olmadan, etki altına alınıp, nufuz edilmeden, hür iradesi ile karar verebilmesi için öngörülmüştür..
" Anayasa" diğer öngörülmüş bir temel yasa uygulamasıdır.. Temel hak ve özgürlükler ile devlet teşkilatlanmasına ait ana unsurlar ve ilkeler bu temaya vucut verir..
Diğer bir keyfiyeti engelleyici kurumlardan biriside Anayasa mahkemesidir.. Temel hak ve özgürlükler acısından kanunların inceleme merciidir.. Kanunun ilgili maddesinde aykırılık varsa, kanunu iptal eder. Temel hak ihlali varsa bunu tesbit eder. İleriye yönelik olarak bunu iptal eder. Değilse müracaatı rededer..
En temel hali ile Temel Reis bile hukuka muhtaçtır.. Her zaman ıspanak bulamaz ve her zaman ondan katbekat üstün fiziki güce sahip Kabasakal a kurban olacaktır..
Babamın Mahkemesini kurarsanız;
Babamın mahkemesinde torba yasa kılıfı ile çorba haline getirilmiş hükümleri ortaya koyarsınız.. . Ve Mahkemeyi mobilize eder.. Hakimin kendi koltuğunu bile otobüs koltuğuna dönüşürse hukuk artık adalet aracı değil zulum aracı olmuştur.. Hukuki güvenlik kalmamıştır..
Anayasa Mahkemesinin kararını yerel mahkeme dinlemezse, bende yerel mahlemnin kararını "çok da s. Me" derim takmam..Babamı vuranı vururum. Nasıl olsa mahkeme yok derim.. Herkesin o zaman yasalar ve mahkeme kararlarına direnme hakkı doğar.. Kaos, ortama hakim olur.. Babamın Mahkemesi anlayışını n olmaması için Bir üst mahkeme kararı, alt mahkemeyi, yada bir mahkeme kararı idareyi bağlar.
Ve hukuk devletinin selameti için derhal karar icra edilir.. Yoksa gerisi lafu güzaf,dayı....
Torun Halili
( Babamın Mahkemesi başlıklı yazı HALİLİ tarafından 16.11.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.