RİSK YÖNETİMİ
Hayatın olağan akışının dışında aniden ortaya cıkan, şartlar sebebi ile varlığınızı ortadan kaldırma eksiltme sonuçunu doğuran her olay risktir..Determinizm yani şartlar ile sonuçlar arasımdaki doğrudan bağlantı hali, her riskin Yömetilebilir bir risk, olduğunu ortaya çıkartır.. Yeter ki siz görünen, görünme ihtimali olan, görünme ihtimali olmayan şartlar dahilinde bile derinliğini yitirmeyen iş sahibi  yada iş bilir yömwticilerin işvereni olun.. 

Bir kaç saniyede ortaya çıkan Bir kıvılcım, saman satarak geçimini sağlayan, tüccarın işini bitirir..
Gecenin 3 inde   don yapar uysrısına ragöem viyadükte hız yapan araç, frene dokunduğunda direksiyon hakiyemiyetini yitirmişse can pazarının konusu kendisi olacaltır.. 
Suç bölgesinin ıssız zaman diliminde, geçişde bir beis görmüyorsa gasb magduru yada maktulu olduğumda da geride buraktuklarınızı hüzne boğarsınız.. 
Sırf ihracata dayalı imalat yaptığınızda, pandami yada savaş şartları oluştuğunda gümrükler kapanıp, lojistik hizmetleri ortadan kalktığında, aldığınız avans yada yapacağınız tahsilat lara güvenerek girdiğiniz kredi ilişkisi sizin işinizi bitirecektir.. 
500 bin yurolık bir otobüsü sarhoş  suç profili yüksek, yada hastalıklı kaptana teslim ettiğiniz de şarampolden otobüsü indirmeye çalıştı dye kızsanızda firmanız artık lekelenmiştir. Kredisi bitmeyen otobüsün, ölenlerin mirasçışarı yada yaralanan yolcular ve yakınları destekten yolsun kalma tazmianatı, yok olan eşyalarından kaynaklı tazminat davaları, rucu alacak davaları ile firmanız açmaza girer. , 
Bir kaç yüz milyona aldığınız yolcu uçağını, basiretsiz uçuş ekibine, sadece paralı bir iki kurs bitirdi diye verdiğinizde ruh hastası bir yolcunun çıkardığı, basit bir olayı uluslarası trajediye dönüştüğünde şaşırmayacaksınız.. 
İşveren, yöneticileri ve işçileri açısından, ayrı ayrı risk yönetimi ve değerlendirmesi vardır.. 
İş veren çorbayı hazırlayan, hazırlanma şartlarını hazırlayandır ..
Tek bir kaşa ait ufacık kıl tanesi bile  çorbayı döktürür.. Sadece dökülen çorba olmaz.. Kapısına kilit vurduğun işyeri, işsiz kalan insanların çaresiz halleri ve geçiş sürecimdeki sıkıntıları hep o dane den olır.. İş yerinin hijyenik ortamda iretim yapması, kaliteli hammade kullanması, derinliğini kaybetmeyecek, yönetici personel ve iş displinime sahip ahlaklı işçi çalıştoracak, reklam ve pazarlama çalışöaşarını profesyoneller eliyle yürütecek, hukuki ve mali işlerini prpfesyoneller eliyle komtrol etmesi gerekir. Bunun yerine öerciöel çornasınon kurtlanmış mercimeğini özellikle ucuz diye alıyorsa,usta diye çalıştırdığı inşaat işinde çalışmış iş arkadaşlarına iki soğan doğradı diye çalıştırıyorsa, cezaevi kaçkınını garson ye çalıştırıp, güzel diye mahallenin aşuftesini kasaya koymuşsa, bulaşıkhane de ise aklen malul zavallıyı çalıştırırsa PARASI KERHANEYE düşmüş demektir .. Gelen vurur giden vurur .. Çorbanın kurdu illa müsterinin tekine çıkar.. Kurtlu malzeme tedarik yapan satın almacın, yada ona mal satan kişi, iki ahlaksız olarak illa az alıp çok gösterecek yada gerçek durumun iki paketten sadece birisini sana getirerek zararlığını katmaeleyecektir. Usta diye aldığın aşçı maaşına zam yapmadın diye yağı lavobaya boca edecektir.. Aşufte kasiyeri, cezaevi kaçkını garson s*kecektir. Bu kadar ucuz maliyetle iş yapmak isteyen işverenin hijyen şartlarını taşımayacagı wc den ve wc de kullandığı malzemeden muzdarip müşteri dükkana ugramaz olacaltır.. Hergün malul olan bulaşıkçı, bir tabak ve bir bardak ile ayda 30 kere sana geçirmiş olacaktır. Bu durumda iş veren gerekli yatırum jarcamalarını ve insam kaynaklarını kullanöadığı için natmaya mahkuödur.. 7.kattan paraşütsüz atlamak cesaretine eşdeğerdir.. Aptallığın adına cesaret dersen.. 
Yönetici açısından değerlendirme gerektiğinde yönetici sadece verilen şartlar dahilinde değerlendirme yapıyprsa suça ortaktır. Şartları değiştirerek iyileştirme yapma cabasında ise basarılıdır.. Basarızlığı sadece aptalsa bir işveren in anlayışsız bakış açısına çarpacaktır.. Ona da batmak haktır.. Ahlaki seviyesinde zaafiyet olan bi r yönetici doğru şartlarda hazırlanmış işletmeyi şarampole götürür.. Çorbanın içine illa suyu katar. Psikolojik olarak kişisel bütünlüğü tamamlamamış bir yönetici her işçiyi ego tatmin aracı olarak kullanır ve işyeri verimliliğini düşürür, çalışma disiplini ni bozar .. Duygusal olarak eksik, aile bütünlüğü olmayan bir kişi  yönetici yapılmışsa her an iletişimde patlamaya hazır bomnadır.. Ne zaman patlayacağını ken disi de bilmez.. İşçi işverem arasındaki tampon bölge yöneticidir.. Müşteri ve 3 kişi durumdaki ililkde bjlunulan firmalara karşı patronu en iyi teml edecek kişinin kendisini temsil edememesi problem en büyüğüdür
İşçiler açısındam iş disiplini iş ahlakı en önemli risk yönetimidir.. İş disiplini yoksa çorba öasaya soğuk gider.. Kaşıklar lekelidir.. Müşteeinin anlık tahammülsüzlük kaynağıdır.. 
Risk yömetimi yatrım kararının alınması ile başlar ve her gün dükkan anahtarının dönüşü ile yenilenir.. Patlama istemiyorsan risk yönetimi doğru yerde, doğru kişilerle, doğru malzeme ve ahlaki sınırlar içindeki irtibatı sağlauacaksın 
Yoksa bomba orada..

Torun Halili
( Risk Yönetimi başlıklı yazı HALİLİ tarafından 7.12.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu