Bence:

Hepimizin bildiği üzere ülkemiz dünyanın en zengin ve en güzel coğrafyalarından biridir. Bir bölgemizde yazı yaşarken, bir başka bölgemizde kışı yaşıyoruz. Tarihi eserleri, gölleri, denizleri, dağları, ovaları ile göz kamaştırıyor ve turizme davetiye çıkarıyor. Bu yüzden emperyal güçlerin iştahlarını kabartıyor ve tüm küresel şimşekleri Anadolu’m üzerine çekiyor ancak güzel ülkemizin etkili bir paratoneri yok maalesef!

 

Böyle güzel bir ülkenin en yüksek akıl ve en yüksek güvenlik ön lemleriyle korunması gerekir. Geçmiş dönemlere şöyle bir göz atarsak eğer, ülkemizin bazı hükümetler tarafından bir hayli hırpalandığını; bazı hükümetler tarafından ülkemizin kalkınması için bir takım yatırımlar yapıldığını ancak ülkemizin ilerlemesinin bazı güçler tarafından engellendiğini görürüz.

 

Bu makalemde kafama takılan bazı sorunlara kısaca değinmek istiyorum:

 

1-) Gereğinden fazla parti,

2-) Partilere yapılan hazine yardımları,

3-) Parlamentoda milletvekili sayısı,

4-) Örtülü ödenek.

 

Gereğinden fazla partilerin varlığı:

 

Ülkemizin bugünkü buhranlı günlerini ve geçmişte benzer krizlere bir göz attığımızda Türkiye’de gereğinden fazla partinin faliyet  gösterdiğini görürüz. Bazı partiler her ne kadar ‘tabela’ partisi görünümünde olsalar da seçimlerde yeterli oy aldığı için hazine yardımı almaya hak kazanmıştır. Bazı partiler, pasif durumda kaldığı için kapatılmıştır. Bunlardan bazıları da kendini kapatmıştır. 

 

Türkiye’de şu an aktif olan 135 parti bulunmaktadır, ancak bu partilerden sadece 24 parti seçimlere katılmaktadır. Kurulan bu partiler, Türk toplumunun belirli seçmen kitlesine göre ideoloji belirleyip, siyaset yapmaktadır. Kimi partiler milliyetçilik, kimi partiler sosyal demokrat, kimi partiler din, kimi partiler Cumhuriyet, kimi partiler de toplumun etnik kökenine göre siyaset yapıyor. Bu partilerin çoğu hiçbir zaman tek başına iktidara gelemiyor. Burada kritik olan şudur ki; marjinal partiler bazı dönemlerde hükümet ortağı olabiliyor ve ülke yönetiminde söz ve karar sahibi olabiliyor. Kimi zaman koalisyon hükümetleri kurabiliyorlar.

 

Burada yapılması gereken şudur diye düşünüyorum: Hangi parti olursa olsun, hangi kitleye hitap ederse etsin, söz konusu Ülkemiz ise ideolojik saplantılar bir kenara bırakılmalı; bilgili, deneyimli ve vizyoner siyasetçiler ve bürokratlar en yüksek oy alan partide bir araya gelerek görev taksimi yaparak ülkemizi birlikte yönetmeli ve acil çözüm bekleyen tüm sorunlar çözülmelidir. Atatürk'ün söylediği gibi; "Mevzubahis vatan ise gerisi teferruattır.”

 

Burada şöyle bir eleştiri yapılabilir: Her siyasi partinin amacı iktidara gelip, ülkeyi yönetmek. Bu hedeflerle siyaset yoluna çıkan partilerin elbette sorunları çözeceğine inandığı kadroları vardır ve bu sebepten dolayı böyle bir karma yönetime yanaşmak istemeyebilirler, fakat geçmişte ve günümüzde gördük ki, bu anlayış çok defa iflas etmiştir. Hatırlayalım; ülkemiz defalarca ekonomik ve siyasi kriz yaşadı, sorunlar çözülemedi, bazen istifa etti, bazen de erken seçim kararı aldı.

 

Partilere hazine yardımı:

 

Partilere yapılan hazine yardımlarını da yanlış buluyorum: Seçimlerde hazine yardımı alacak kadar oy alan partilerin oy alma oranları yükseltilmeli ve parti sayısı bu yolla azaltılmalıdır.

 

AK Parti toplam 2 milyar 658 milyon lira, CHP 1 milyar 892 milyon lira, MHP 752 milyon lira, İYİ Parti 722 milyon lira, Yeşil Sol Parti de 658 milyon lira hazine yardım alacak. Bu cümleden devamla; siyaset sahnesine çıkan partiler, kendi öz güçleriyle siyaset yapmalıdır. Gücü olmayan partilerin milletin sırtına binmesini doğru bulmuyorum.

 

Milletvekili sayısı:

 

Şöyle bir düşündüğümüzde 90 milyon nüfuslu ülkemizde 600 milletvekili fazladır. Şu an itibariyle milletvekili maaşı 110.000.- lira. 600 milletvekiline göre hesap ettiğimizde 66.000.000.-lira tuttuğunu görürüz. Ayrıca hazineden, emekli milletvekillerine de maaş ödeniyor ve şu an kaç emekli milletvekilinin maaş aldığını bilemiyorum. Bildiğim, emekli milletvekillerinin 51.970.- lira aldığıdır. Bu sebeple, milletvekili sayısını azaltmak için yeni bir seçim bölgesi ve sistemi geliştirilmeli; nitelikli insanlardan oluşan milletvekili sayısının maksimum 150-200 olması sağlanmalıdır. Böylece kamunun sırtındaki kamburlar ortadan kaldırılmalıdır.

 

Örtülü ödenek:

 

Neden örtülü ödenek? Böyle bir ödenek olmamalı. Ödeneklerin üstü hangi sebepten örtülür? Şayet bir şey saklanıyorsa orada bir takım şüpheli durumlar olabilir demektir. Cumhurbaşkanı harcamalarını da açık ve şeffaf bir şekilde yapmalıdır. Ayrıca örtülü ödenek "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle bir sır gibi saklanıyor. Bu sebeple; örtülü ödenek denilen keyfi harcama sistemi bir an evvel kaldırılmalı; Cumhurbaşkanı bütçesi Maliye Bakanlığı tarafınca belirlenip, verilmelidir.

 

Sonuç:

 

Her seçim döneminde gördüğümüz partilerin görselleri meydanlarda, caddelerde ve dahi ara sokaklarda sergileniyor. Seçimler bittiğinde bu görsellerin tamamı toplanıp çöpe atılacaktır. Çöpe atılan bu milli servetimiz bazı sorunlara can suyu olabilir, ya da tasarruf kalemine yazılabilir. Bu sebeple; her türlü israfa ve ranta son verilmelidir.

 

Şunu da özellikle belirtmeliyim ki; partiler, seçim propagandasını devlet televizyonlarından veya özel televizyonlardan yaparak milyonlara hitap edebilir. Meydanlara dökülerek israfa, çevre ve ses kirliliğine sebep olmaya hiç gerek yoktur, diye düşünüyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


( Nasıl Olmalı başlıklı yazı Halit Durucan tarafından 28.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.