Tomris Han

TOMRİS HAN

Tomris Hatun Kimdir?

 

Tarihçilerin amacı; tarihi olayları ve şahsiyetleri ciddi kaynakları araş­tırarak günyüzüne çıkarmaktır. Liderleri inceler, liderlerin çağa nasıl yön verdiğini ortaya koyarlar. Zaman Tünelimizin bu durağında, savaşçılığı ve zekâsıyla tarihe ilk İskitli Türk kadın hükümdar olarak ge­çenTomris Han’ı yakından tanıyacağız:

 

Antik Çağ’da Pers ve Medya'da hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu büyük bir mücadeleye girişti. Tomris, barışçıl ama sa-vunmaya önem veren bir yapıya sahipti. Bunu bir zayıflık olarak gören Pers İmparatoru Büyük Kiros ise hiç durmadan Massaget topraklarına akınlar düzenliyordu. Persler, Massaget topraklarına girdiği vakit yakıl­mış tarlalardan başka bir şey bırakmıyordu.

Çünkü Massagetler, geri çekiliyor ve savaş için uygun bir mevzi ve an bekliyorlar, bu olmadığı takdirde de savaşa girmiyorlardı. Massagetleri kovalamaktan bıkan Büyük Kiros, İran'a geri dönmek zorunda kalıyordu. Bir süre sonra kendisine tabî olması ve kendisiyle evlenmeyi kabul ettiği takdirde Tomris Hatun ile uğraşmayacağını vadetti. Tomris Hatun, bunun bir oyun olduğunu bildiği için teklifi reddetti. Buna kızan Büyük Kiros, büyük bir ordu toplayarak tekrar Massaget topraklarına girdi. Bu or­duda savaş için eğitilmiş yüzlerce köpek de vardı. Tomris, artık kaçmanın yarar sağlamayacağını anlayıp, uygun bir alan seçip Bü-yük Kiros'un ordusunu beklemeye başladı. İki ordu, aralarında birkaç ki­lometre kalacak bir biçimde mevzilendi. Güneş battığı için savaşa tutuşmadılar ancak gece Büyük Kiros, bir hile düşündü ve iki ordunun arasında bir çadır kurdurdu. İçinde güzel kızlar, yiyecekler ve şaraplar bulunan çadıra ansızın saldırı düzenleyen Tomris'in oğlu Spargapises ve beraberindeki kuvvetler, içerideki birkaç Pers'i öldürüp eğlenceye daldılar. Ancak birkaç saat sonra bir baskın düzenleyen Pers kuvvetleri, çadırı basıp Tomris'in oğlu da olmak üzere içerideki Massagetleri öldürdüler. Tomris, çok sevdiği oğlunun ölü­müne üzülerek şöyle yemin etti:  “Kana susamış Kiros! Sen oğlumu mertlikle değil o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!”

 

İki ordu, M.Ö. 529'da Seyhun nehri yakınlarında savaş düzeni aldılar. Kanatlara süvarilerini, ön saflara mızraklı piyadelerini, onların arkasına da okçularını dizen İmparator Kiros, şahsi muhafızları olan efsanevi Ölümsüzler ile merkezde yer aldı. Heredot’un "Yunan top­rakları dışıdaki en kanlı savaş" olarak tabir ettiği savaşta Massagetler kanca temrenli okları, güçlü yayları, eyer ve üzengiyle kullandıkları atları sayesinde savaşı kazandılar. Ok atmakta usta olan ve savaş arabalarını büyük ustalıkla kullanan Massaget, savaş köpekle­rine rağmen Persleri bozguna uğrattı. İmparator Kiros, adamlarının çoğunu kaybetmiş, bir kısmı da savaş alanından kaçmıştı. Sadece Ölümsüzler ile kalan Kiros'un etrafı Massagetler tarafından çevrildi. Kiros, son bir hamle ile çemberi yarıp, kaçmak için savaşırken, atından düşürülüp öldürül­dü. Ahameniş İmparatorluğu'nun ilk büyük hükümdarı Kiros, ele geçirmek istediği topraklarda önce ordusundan sonra da canından oldu.

 

Tomris, bir gece önce, oğlunun cesedinin başında ettiği yeminini ye­rine getirdi. Büyük Kiros'un kafasını kan dolu bir fıçıya atarak şu söyle dedi: “hayatında kana hiç doymamıştın! Şimdi seni kanla doyuruyorum” İki taraf için de büyük kayıpların verildiği savaşın sonunda Massaget ülkesi, bir müddet daha Pers tehdidinden kurtulmuş oldu.

 

Kaynak: wikipedia.org


( Tomris Han başlıklı yazı Halit Durucan tarafından 13.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu