Bireysel Silahlanma Ve Sonuçları

BİREYSEL SİLAHLANMANIN SONUÇLARI

Bireysel silahlanma nedir?


Bireysel silahlanma ya da diğer deyişiyle silah sahipliği en basit tanımıyla sivillerin bir silah sahibi olmasıdır. Ülkelerin görevi gereği silah taşıma hakkına sahip olan görevliler haricindeki bireylerin silah sahibi olması ve kullanımına ilişkin farklı düzen­lemeleri mevcuttur.


Türkiye'de, bireysel silahlarla işlenen suçların %65'i ateşli si­lahlarla işleniyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların %84'ünde ruhsatsız silah kullanılıyor. Türkiye'de 2,5 milyon ruhsatlı silah var.


Eylül 2012 Türkiye’de bireysel silahlarla işlenen suçların %65’i ateşli silahlarla işleni­yor. Ateşli silahlarla işlenen suçların %84’ünde ruhsatsız silah kulla­nılıyor. Şu an itibariyle Türkiye'de 2,5 milyon ruhsatlı silah bulunmaktadır.


Umut Vakfı'na göre her yıl ortalama 4,500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybedi­yor. Bu küçük çaplı bir savaş demek. Ruhsatlı/ruhsatsız silahlarla işlenen suçlardan yola çıkarsak, Türkiye’de 17 milyon ruhsatsız silah var demektir. 80 milyonluk nüfusta 20 milyon silah; her 4 kişiden 1’inde silah var demek.


ABD’de 300 milyonluk nüfus başına 1 silah düşerken bireysel silahlarla hayatını kaybedenlerin sayısı 30.000. Türkiye’deki 1 silah ABD’dekinden 3 kat daha ölümcül! Amerika’daki verilere göre ruhsatlı bir silahın suça karışması ortalama 5,7 yıl artmaktadır. Yani ruhsatlı olması suç işlenmeyeği anlamına gelmiyor!


Türkiye’de 2001-2011 yılları arasında ulusal medyada gazete haberlerine yansıyan silahlı şiddet olayları araştırması:


Türkiye’de 2011 ilk altı ayında, 2001 yılı aynı dönem verilerine göre silahlı şiddet olaylarının %83 arttığı tespit edilmiştir. Silahlı olayların nedenine bakıldığında %23,5 oranında aile içi şiddet, %33,8 oranında arkadaş, tanıdık, hasım akraba ve gönül ilişkileri oluşturmaktadır. Silahlı şiddet olaylarının %57,3’ü tanıdıklar arasında gerçekleşmektedir. Olayların niteliğine bakıldığında ise aniden başlayan tartışma %42,68’dir. Silahlı olayların %4,3’ü intihar, %2, 40’ı ise silahlı gasp olarak gerçekleşmiştir. Kasten ya da planlı olaylar ise %16,9’dur.


Her 100 kişiden 13’ü kaza kurşunu ile hayatını kaybetmiştir. Çoğu durumda kişisel olarak görünen meselelerin, sadece iki kişi arasında halledilmediği, şiddet olayının ortaya çıktığı mekânda bulunan kişileri de etkilediği ve birçok olayda birden fazla mağdur olduğu dikkati çekmektedir.


Silahlı şiddet olayları %64,5 oranında ölümle, %29,2 oranında yaralanma ile sonuçlanmakta. Olaylarda %67 oranında ateşli silah kullanılmakta, %28 ile bıçak ikinci sırada gelmektedir. Silahlı şiddet olaylarının %44,2’si cadde-sokak gibi topluma açık alanlarda, %30,4 oranıyla failin ya da mağdurun evinde gerçekleşmiştir. Silah, anlaşmazlıklarında bir çözüm aracı olarak kullanılmakta, çözüm de öldürmek olmaktadır. Türk halkı silahı “öldürmek” için edinmekte ve kullanmaktadır.


Türkiye’de 2011-2012 yılları arasında yerel ve yaygın medyada gazete haberlerine yansıyan silahlı şiddet olayları araştırması:


Türkiye’de son bir yılda elde edilen vaka sayısı geçen senekinin tam iki katıdır. Vaka sayısının artışında yerel medyanın da takip ediliyor olmasının etkisi büyüktür. Dikkat çeken nokta, aile içi şiddette ve havaya ateş açma olay­larında kullanılan ateşli silahların 18 yaşını dolduran herkesin elde edebileceği tüfek olduğudur. 


Bence, yapılması gerekenler:


Hepimizin gördüğü üzere düğünlerde, asker uğurlamalarında keyfi olarak sağa-sola ateş açılmaktadır. Bu tür etkinliklerde çok sayıda insanımız hayatını kaybetmekte, ocaklara ateş düşmektedir. Açık kaynaklarda yer alan bu bilgilere bakıldığında ülkemizde bireysel silahlanmanın çok kötü sonuçlar doğurduğu artık aşikâr olmuştur. İnsanların psikolojisi ve sosyal durumu dikkate alınmadan bakkaldan ekmek alır gibi bireylere silah satışları mutlaka yasaklanmalı; kaçak-köçek yollardan silah alanlar da mutlaka takip edilmeli, silahına el konulmalı ve gereken cezalar mutlaka verilmelidir. Aksi halde, bireysel silahlanmanın sonu ül-kemizi büyük çaplı bir kaosa sürükleyebilir! Zira Türkiye sosyolojisi kırılgan bir yapıya sahiptir ve emperyal güçlerin rahatlıkla kullanabildiği bir gerçektir.


Umarım, yetkililer durumunun kötüye gittiğini görür ve anlar; bireysel silahlanmayı, mafya dizilerini ve filmlerini de yasaklar listesine alarak ülkemizde barışı, huzuru ve sükûneti sağlar.
 
 


( Bireysel Silahlanma Ve Sonuçları başlıklı yazı Halit Durucan tarafından 18.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu